(Draadloze) thermostaat?

PieterJanS

 • #1
Goedemorgen,

In mijn huis ben ik flink aan het klussen en 1 van de laatste dingen is het aanleggen van een draad voor de thermostat.

Nu zie ik dat er tegenwoording draadloze thermostaten op de markt zijn, dat zou dus betekenen dat ik geen draad hoef te trekken voor de thermostat.

Kan iemand aangeven wat de kwaliteit is van deze thermostaten? Of dat jullie adviseren dit te doen of toch maar gewoon zorgen dat er een draad ligt?

Dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als het enigszins kan zorgen voor een draad.
  Want zo heb je veel meer keuze in al of niet modulerende (en al of niet bij de ketel horende) thermostaten.

  En je loopt ook niet het risico dat het radiosignaal niet door de muren of etages heen komt en/of dat er in de buurt een ander signaal zit dat de boel verstoort. Bijv. een signaal van een draadloze thermometer o.d. :wink:
   

  PieterJanS

  • #3
  Dan gaan we voor een bedrade!

  neem aan dat zon draad door een PVC buis getrokken moet worden?
   

  Notklusser

  • #4
  Euh...keuze genoeg...

  ik heb een Vaillant Vsmart en dat is een draadloze slimme thermostaat die uiteraard moduleert en via app op smartphone te bedienen valt waar je ook bent.

  top product... ik heb er 180 euro voor betaald.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Notklusser schreef:
  ik heb een Vaillant Vsmart
  Ik kan me vergissen, maar volgens mij is dat nou typisch zo'n thermostaat dat je alleen bij bepaalde ketels kunt toepassen. Alleen bij Vaillant dus en dan nog niet eens bij alle ketels van Vaillant.

  Er bestaan ook (zat) 'slimme' thermostaten die bedraad werken... Zijn soms ook alleen voor een bepaald merk ketel, maar de keuze is beslist een stuk groter. En draadloos kan altijd nog!

  Ik blijf erbij: bij alles wat je in huis aanlegt, doe het als het enigszins kan bedraad. Draadloos geeft veel meer kans op problemen en is ook nog makkelijker te hacken. Iets wat nu draadloos werkt kan morgen gestoord worden doordat buren iets gebruiken dat op dezelfde frequentie/band draadloos werkt.

  @PieterJanS
  Volgens mij hoeft dat niet in een PVC pijp, want laagspanning. In een pijpje is natuurlijk netter en makkelijker als er eens iets aan gewijzigd moet worden. Trek je zo een nieuwe draad.

  Maar ik ben geen specialist op dit gebied, dus misschien zegt de echte monteur wel iets anders.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Advies: in een buisje leggen. Ik moest jaren geleden van 2 draads naar 3 draads en dan is een buis toch wel heel makkelijk.
   

  Screech

  Specialist Verwarming
  • #7
  Als je een draad trekt, dan idd liefst in een mantelbuisje. Heb je ooit een draadbreuk, trek je er zo een nieuwe in.

  De keuze bedraad of draadloos......
  Ik zou iig een draad aanleggen. Dan heb je ten allen tijde dubbele keuzes die je kan maken.
   

  PieterJanS

  • #8
  Dank voor het meedenken allemaal; ik ga toch een draad trekken!

  Nog 1 vraag daarom; hoe wordt die draad normaal weggewerkt? Ik kan wel een buis aanleggen, maar komt de draad daar dan gewoon los te hangen op de plek waar de thermostaat komt? Hoe ga ik die vanuit de buis netjes op de muur krijgen? (Waar je normaal inbouwdozen gebruikt bij elektra).
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Die draad zou je los mogen laten hangen als ie maar niet tegen hete gedeeltes van de ketel aan komt. Met bijv. kabelspijkertjes bevestigen of door een (smal) kabelgootje laten lopen is wat netter.

  Als je het voor elkaar krijgt om de draad op de plaats van de thermostaat vanaf de achterkant ervan te laten komen (dus bijv. vanuit de gang naast de woonkamer en dan door de muur heen boren) is dat erg netjes want dan loopt er in de kamer geen draad over de muur.

  Je hoeft geen inbouwdozen te gebruiken. Gewoon de pijp uit laten komen waar je de draad nodig hebt.

  Je zou 4 aderig telefoonkabel 0,6 mm² kunnen gebruiken. Dat is van dat traditionele (ronde) telefoon'snoer' met massieve aders. Is goedkoop en niet te dik. Voordeel t.o.v bijv luidsprekersnoer (ook geschikt) zijn de 4 aders, die nog aparte kleuren hebben ook.

  Er zijn - voorzover mij bekend - in principe geen echte voorschriften voor dergelijke laagspanningsleidingen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu