Draadloos schakelen spiegelverwarming badkamer

Dutchman79

  • #1
Ik heb het volgende probleem na renovatie van onze badkamer:
Lichtschakelaar staat in verbinding met plafondlamp en ventilator, die tegelijkertijd met het licht geschakeld wordt. Bij de wastafel aan de andere kant zijn 2 stopcontacten. We hebben een spiegel met verwarming hangen en die was bij oplevering continu warm. Ik wil deze bij voorkeur samen met het licht geschakeld hebben, aannemer zegt gaat niet, vanwege ontbreken ver binding lichtschakelaar naar spiegel. Zijn oplossing: 1 stopcontact vervangen door schakelaar die spiegelverwarming aan en uit schakelt. Probleem is dat we in het gezin allemaal vergeten de verwarming weer uit te zetten dmv de schakelaar.

Heeft iemand een betere oplossing? Ik dacht zelf aan iets met klik aan/uit of een timer die de verwarming uitschakelt na een instelbare tijd. Bij voorkeur natuurlijk een oplossing zonder breek werk.
Of is het makkelijkste een duurdere spiegel kopen waar de schakelaar voor de verwarming en/of verlichting gewoon al ingebouwd is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het is dus ook niet mogelijk om draad te trekken van de lichtschakelaar, via de centraaldoos, naar het aansluitpunt van de spiegel? Waarom niet? Is dit op verschillende eindgroepen aangesloten ofzo? Anders zou er naar mijn idee altijd een mogelijkheid moeten zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij de schakelaar van de ventilator op zetten?
Of mag dat niet?
 

Dutchman79

  • #4
Nee, de dubbele stopcontacten zijn nieuw aangelegd en van beneden gevoed( nieuw aangelegd) Ik heb ergens een foto gezien waar de sleuven in de muur naar beneden weglopen, ik zie alleen niet waarheen. Er zijn tevens in de aangrenzende hal en keuken een aantal dubbele stopcontacten bijgekomen net boven de nieuwe tegelvloer. Ik meen me te herinneren dat ze die stroom overal met grijze flexibele buis in de vloer samen met de vloerverwarming gelegd hebben.
De lichtschakelaar was er in de oude situatie al, de ventilator is er ook bij gekomen en verbonden via de doos boven de plafondlamp.
Alles zit volgens mij wel op 1 groep.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als het op dezelfde groep is aangesloten (daar kom je snel genoeg achter als je deze even uitschakelt), moet het ergens bij elkaar komen. Dan kun je dus gewoon een draad trekken en de boel op de schakelaar aansluiten.

Het is wellicht wat meer werk dan wanneer het allemaal uit de centraaldoos komt, maar dat maakt het niet onmogelijk.

Ik zou dit even nader uitzoeken, het is verreweg de meest betrouwbare én de goedkoopste oplossing, arbeid even niet meegerekend.
 

PimKlus

  • #6
Ik zou het zelf oplossen met draadloze zigbee apparatuur. Bijvoorbeeld zigbee schakelaar voor de verwarming i.c.m. bewegingssensor. Zigbee spullen zijn van veel verschillende merken te krijgen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Uiteraard kun je het ook oplossen met slimme / draadloze schakelaars, bijvoorbeeld Zigbee producten of klikaanklikuit zoals @Dutchman79 zelf voorstelt.

Maar zoals ik het lees zou het meest gewenste scenario zijn dat de verwarming tegelijk met de verlichting inschakelt. Als het op dezelfde groep zit moet dat gewoon bedraad te realiseren zijn, aangenomen dat bedrading vervangbaar is en dozen bereikbaar zijn. Als het op dezelfde groep zit, moeten de leidingen toch érgens bij elkaar komen, al is het wellicht pas in de centraaldoos een verdieping lager of in de meterkast.

Voor de prijs van een Zigbee inbouwschakelaar koop je ook 100m zwarte draad 1,5mm², als er nog een bewegingsmelder bij moet wel 200m ook. Ik zou zelf deze optie niet zomaar aan de kant schuiven. Het is wellicht bewerkelijk, maar kost heel weinig aan materiaal, werkt altijd en is minder onderhoudsgevoelig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu