Draaddikte groepenkast naar schuur

Hans V

  • #1
Vanaf de groepenkast naar de schuur/hobbyruimte wil ik een drie-fasen verbinding, met een eigen verdeelkast in de schuur.
In de groepenkast is een 20 Amp automaat geplaatst, direct achter de hoofdschakelaar. In de extra kast zit een 16 Amp. schakelaar/aardlek. Daarna verdeling over drie-fasen aansluiting en drie aparte enkelfase groepen.
Welke draaddikte moet de verbinding van groepenkast naar schuur hebben? Mag dat gewoon met 2,5 kwadraad?
 

Confidence

  • #2
Wat is de lenge naar de ruimte dit is wel van belang, hoe wordt de kabel gelegd in buis, in de grond etc...

Heb je overigens gedacht aan de selectieviteit?
Want een 20A eindgroep betekent minimaal een hoofdzekering van mininmaal 35A

En een 20A automaat betekent dat je in de onderverdeler geen 16A automaat kan zetten
 

Sharky

  • #3
Of je moet deze aftakken direct na de hoofdschakelaar in je hoofdmeterkast.

Ik heb een hoofdzekering van 3x 25A en ik ga na de hoofdschakelaar naar de meterkast van de woning met 16A lichtgroepen enzo. en naar de garage waar ook een aparte meterkast hangt met een krachtgroep en enkele lichtgroepen van 16A.

Als je het zo uitvoert zoals hierboven omschrijft ben je niet mee selectief met afschakelen m.a.w. je hebt kans dat je hoofdzekering eerder afchakeld dan de automaat van de betreffende groep.

Als ik me niet vergis kun je met een kabel van 5x 4mm^2 YMVK tot een lengte van 80mtr gaan. Voorwaarde is wel dat deze in een buis in de grond ligt.
 

Hans V

  • #4
Van allebei een beetje. Ik zeg duidelijk: ná de hoofdschakelaar. Volgens mijn leverancier / installateur moest er dan toch een extra beveiliging direct na de hoofdschakelaar voor de verbinding van zowat 14 meter naar de schakelkast in het hobbyhok.
Het deel van de kabel onder de grond hoeft niet in buis als dat echte grondkabel met pantser is.
Verder gaat het mij om de toegelaten draaddikte volgens NEN.
 

Sharky

  • #5
Hans V schreef:
Van allebei een beetje. Ik zeg duidelijk: ná de hoofdschakelaar. Volgens mijn leverancier / installateur moest er dan toch een extra beveiliging direct na de hoofdschakelaar voor de verbinding van zowat 14 meter naar de schakelkast in het hobbyhok.
Dat klopt. Volgens de norm moet dat officieel maar dan komt je selectiviteit in het gedrang en kun je geen 16A lichtgroepen gebruiken en moet je lager gaan zitten.
Hans V schreef:
Het deel van de kabel onder de grond hoeft niet in buis als dat echte grondkabel met pantser is.
Verder gaat het mij om de toegelaten draaddikte volgens NEN.
Kabel hoeft niet in buis als het YMVK-as is maar dan gelden ook andere kabellengtes. De toegelaten lengte wordt mede bepaald door hoe deze wordt aangelegd. (bv in buis, los in de grond, op ladderbaan etc.) Voor elke methode kunnen andere lengtes gelden.

De toegelaten aderdikte wordt bepaald door de zwaarte van de afzekering. Als je hoofdzekering 20A is dan is het onzin om daar een kabel plaatsen die 100A aankan. Maar 14 mtr is niet overdreven lang.
 

Kaajee

  • #6
Nen, nen, wat is dat? :D

Ik zou omdat het toch een wat grotere afstand betreft iets dikker draad nemen; 4mm2. Dan heb je ook wat meer speling/ruimte/mogelijkheden in je schuur....

Maar als je wel eerst wil afzekeren zul je toch echt qua selectiviteit anders te werk moeten gaan:
aan het einde (in je schuur) wil je 16A kunnen afzekeren, dat betekent dat in je (hoofd)meterkast 25A moet zitten en dat je hoofdzekeringen toch echt minsten 40A moeten zijn......

Zie evt 380/400V krachtstroom "opsplitsen" in 3 groepen 23, vergelijkbaar.
 

Lichtpunt

  • #7
Hans V schreef:
Vanaf de groepenkast naar de schuur/hobbyruimte wil ik een drie-fasen verbinding, met een eigen verdeelkast in de schuur.
In de groepenkast is een 20 Amp automaat geplaatst, direct achter de hoofdschakelaar. In de extra kast zit een 16 Amp. schakelaar/aardlek. Daarna verdeling over drie-fasen aansluiting en drie aparte enkelfase groepen.
Welke draaddikte moet de verbinding van groepenkast naar schuur hebben? Mag dat gewoon met 2,5 kwadraad?
Er van uitgaande dat uw eigen voorzekeringen voldoende zijn, diet u wel een 4mm2 kabel te instaleren ivm met uw 20A automaat.
Neem aan dat uw schuur niet te gek ver van uw woonhuis staat.
Wel dient u ivm met de eerder genoemde selektiviteit en belastbaarheid tav van deze automaat van 20A de hoofdschakelaar in uw schuur te verhogen naar 25A en de eindgroepen te verlagen naar 10A.
 

Kacheltje

  • #8
Met 2,5 mm2 is het soms best mogelijk om de groep 20 ampere af te zekeren. om daar een oordeel over te geven moet wel de gehele installatie bekend zijn om dat te bepalen.

Komt de vraag uit België of Nederland. Er zit namelijk verschil in nomering tussen Nederland en andere landen.
 

Tiho

  • #9
De TS heeft ook een topic over een lastafel in deze schuur. 16A zal dan wel minimaal aan het einde nodig zijn.
 

Kacheltje

  • #10
Als ik het zo lees is de kans groot dat de selectiviteit al niet klopt, iets wat al aangegeven is.
Mocht je grote plannen hebben met de schuur kan dit grote wijzigingen betekenen voor je installatie.

Als ik lees dat er krachtstroom aanwezig is wordt er normaal onder de meter afgezekerd met 3x25 ampère (in Nederland). De 20 ampère daar achter is al niet zoals het hoort, niet selectief.
Als je een onderverdeler in de schuur wilt met 16 ampere groepen dienen de voorgaande zekeringen minstens 25 ampère te zijn en de voorliggende (van de netbeheerder) 3x50 ampère.

Als dat in orde is kun je gaan bedenken wat voor kabel er naar de schuur getrokken moet worden en wat de eisen van de aarding gaat worden.

Bedenk eerst hoeveel vermogen je in de schuur nodig hebt.
 

Hans V

  • #11
Kaajee schreef:
Nen, nen, wat is dat?
NEN is de algemene aanduiding van Nederlandse normen. Vraag een beroeps-elekticien naar NEN 1010 en je krijgt minimaal een diepe zucht te horen. NEN 1010 is de veiligheidsnorm voor huisinstallaties.

Het beroerde van deze normen is dat het Nederlands Normalisatie Instituut, NNI, de auteursrechten heeft en voor elke norm dik laat betalen. Ze mogen niet worden gekopieerd en zijn ook niet op internnet in te zien.
Er is al jaren een rechtzaak gaande over openbaarheid van normen, omdat die vaak als standaard regelgeving worden gebruikt. Zie https://nen.knooble.com/
Het nare is dat, als er iets gebeurt zoals een heftige schok of brand, een inspecteur komt controleren. Als de aanleg niet volgens de regels is gebeurt, NEN 1010, dus, krijg je flinke problemen. Daarom is het goed volgens de norm te werken en niet als "van horen zeggen"of "op gevoel".


Hans
 

Hans V

  • #12
Mag ik na alle goed bedoelde raadgevingen alles nog eens op een rijtje zetten? Ik wil persé werken volgens de huidige voorschriften.

Het uitgangspunt is: in de werkplaats/ schuur komt een groepenkast voor één drie-fasen groep 16 Amp. en drie 16 Amp. enkele groepen. Voeding vanuit de ingangs-groepenkast in huis.
1. De voedingskabel van circa 25 meter moet 5 x .. mm2 worden??
2. Moet in of bij de groepenkast van de huisinstallatie een tussenveiligheid geplaatst worden? Zo ja hoeveel amp??
3. Wordt de kabel naar de schuur door de bestaande hoofdschakelaar in de groepenkast af/aan geschakeld?? Hoe zwaar moet die dan zijn??
4. Mag/moet een aparte hoofdschakelaar direct achter de meter??
5. Hoe zwaar moeten de hoofdzekeringen (voor de meter) zijn??
6. Heeft het plaatsen van eventueel zwaardere zekeringen invloed op de bestaande huisinstallatie??
 

Kacheltje

  • #13
1: Als je zeker wilt zijn gebruik je een vmvk-as 4x4mm2 +4mm2 as. Bij een 25 ampere afzekering ontkom je daar ook zo niet aan om een lichtere kabel te kiezen.

2: Dit is ten hoogste aan te raden. Afzekeren op 3x25 ampere met groepenschakelaar. Een zekeringautomaat of aardlekautomaat behoren ook tot de mogelijkheden.
Vraag bij de netbeheerder een verzwaring aan indien nodig. Je zal uit komen op een 3x50 ampere aansluiting.

3: Ik zou de groep in de schuur niet direct achter de bestaande hoofdschakelaar plaatsen maar altijd een eigen groepenschakelaar achter zetten.

4: Die zit in jou geval al direct achter de meter, tenminste als je een 3 fase aansluiting hebt van de netbeheerder.

5: Zoals al aangegeven 3x50 ampere.

6: Waarschijnlijk wel. De hoofdschakelaar en eventueel aardlekschakelaars moeten zwaar genoeg. Vaak zijn oudere geplaatste hoofdschakelaars maximaal belastbaar tot 32 ampere en aardleks vaak tot 40 ampere. Tevens ga je meer vastrecht betalen en een soort vermogenstoeslag. Dit laatste kun je op de website van de netbeheerder terug vinden.
 

Hans V

  • #14
Bedankt Kacheltje.
Dit is het duidelijke antwoord dat ik graag wilde. Ik zal je raad volgen, mits de netbeheerder inderdaad wil meewerken!
Hans V

Wat mij betreft: case closed.
 

Kacheltje

  • #15
Dit zijn wel zo`n beetje de hoofdlijnen Hans V.
Hoe je huidige installatie er uit ziet kunen wij niet zien. Dan heb je het over het deel uitvoerbaarheid.

In iedergeval succes met de klus.
 

Kaajee

  • #16
Goed verhaal met 1 kleine correctie: de hoofdaansluiting hoeft in principe 'slechts' (3x)40Ampere te zijn en niet per se 50 Ampère.

selectiviteit: 16A (eindgroep)--25A(tussen/automaat)--40A
(16Ax1,6=25A & 1,6x25A=40A)

Scheelt wellicht weer in kosten..... :D
 

Sharky

  • #17
Een verzwaring van de energie-leverancier/ netwerkbeheerder zijde (lees verzwaren van de hoofdzekering) is in de meeste gevallen geen probleem en de kosten vallen mee.

Maar als de aderdikte van de voedingskabel (vanuit de straat naar de meterkast ) niet voldoende is zal de netwerkbeheerder de kosten van het vervangen van de kabel en het herbestraten van de stoep etc. jou in rekening brengen en dan vallen de kosten aanzienlijk hoger uit.
 

Kacheltje

  • #18
De lichtste kabels die netbeheerders gebruiken voor een woning is 4x6 mm2 koper of 4x16 mm2 aluminium. Dit is voldoende dik voor een verzwaring zoals deze.

Veel dunner kunnen ze ook niet aanleggen aangezien de hoofdkabel al snel op 160 ampere is afgezekerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu