Draaddikte dezelfde draad aanhouden

Simo

  • #1
Ik vraag mij het volgende af. Als je bijvoorbeeld verlichting aanlegt, dan moet je dezelfde draad aanhouden als welke naar de verdeelwanddoos (?) gaat, dus 2,5mm Maar waarom eigenlijk ? waarom mag je niet voor verlichting gewoon 1,5 mm draad gebruiken? Zo´n draad moet dat toch aankunnen?

bedankt voor de antwoorden (ik heb de buitenverlichting overigens nog steeds niet aangelegd)
 

Fiesiekus

  • #2
Een schakeldraad, dus tussen schakelaar en lamp, mag in 1,5 mm². Overige draden, i.v.m. de mogelijk veel hogere belasting (ampére), in 2,5 mm².
 

Simo

  • #3
Maar als je gewoon een lamp van 100 watt aansluit, dan is het toch niet nodig om een dikkere draad (2,5mm2) te nemen? (ik wil echt niet eigenwijs zijn, maar vraag mij dat gewoon af). De schakeldraad is immers ook 1,5 mm2.
Het is blijkbaar voorgeschreven om iedere lamp aan te leggen met 2,5 mm2 draad en een schakeldraad van 1,5 mm2. Als je dan dus met de schakelaar de lamp aanzet, krijg je een stroomkring met draden van 2,5 mm2 en een draad van 1,5 mm2. Ik begrijp niet dat dat dan weer wel mag en een nieuwe kring voor de verlichting gemaakt van 1,5 mm2 niet .
 

Fiesiekus

  • #4
Omdat er voor de nul/fase maar 1 kleurcombinatie (blauw/bruin) gebruikt wordt, en die ook in WCD's wordt aangesloten.
 

Simo

  • #5
Bedankt voor het antwoord. Maar ik begrijp het niet. Er zijn toch ook 1,5 mm2 draden met blauwe nuldraden?
Ik snap totaal niet als je een lamp van bv 100 watt gaat aanleggen, bijvoorbeeld via het aftakken van een stopcontact (die wordt "aangevoerd" met 2,5 mm2 draad), je per se 2,5 mm2 draad nodig hebt. als je 1,5 mm2 draad gebruikt blijf je qua amperage toch ver binnen wat de 1,5 mm2 draad aankan? En als je alles aanlegt met 2,5 m2 draad (behalve de schakeldraad), dan wordt de 1,5 mm2 schakeldraad toch ook warm ?

grt Simo (legt wellicht toch maar niet zelf electriciteit aan, maar dat even terzijde)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Blauw en bruin mogen in een installatie ook voor wcd-en gebruikt worden. Hier moet je rekening houde met mogelijk hogere stromen. De dikte van de draden wordt overigens mn. bepaald door de zekering die ervoor zit (meestal 16A in huisinstallaties) en de kortsluitstroom die kan gaan lopen als er ergens iets misgaat. Deze is vele male hoger als dat 100Watt lampje in jouw voorbeeld.
 

Simo

  • #7
In mijn geval is de zekering 10 ampere! en is er sprake van een stopcontact dat aangevoerd wordt door een 2,5 mm2-draad.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Des te beter toch? Als je alles bedraad zoals gebruikelijk, dus fase en nul 2,5mm2 en schakeldrrad 1,5mm2, kun je de zekering in de toekomst eventueel nog naar 16A upgraden als de achterliggende installatie dat toelaat.
 

-stuffie-

  • #9
Stel, je doet het met 1.5mm2 blauw. Als iemand later de blauwe draad van de lamp gebruikt om door te lussen naar een nieuwe WCD, dan heb je dus een stuk 1.5mm2 in je kring, wat dus te weinig is voor een WCD. Daarom mag het niet. Als je de lamp aansluit met een stekker, dan mag je vanaf de stekker tot de lamp wel beide 1.5mm2 gebruiken (minimaal 0.75mm2?)

Klopt het, wat ik typ?
 

-stuffie-

  • #10
Waar gaat het nou eigenlijk over? Buitenverlichting? Als je nou vertelt hoe je die aan wilt gaan sluiten, dan vertellen wij wel of dat goed is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
waarom mag je niet voor verlichting gewoon 1,5 mm draad gebruiken?
Simpele vraag toch ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Het heeft te maken met spanningsval.
Je mag 5v spanningsval hebben op een kabel.
Bij 2,5mm² ymvk heb je dat al bij 95m@16A
Bij 1,5mm² gebeurt dat nog sneller.

Waarom dan wel 1 zwarte draad 1,5mm²bij normale verlichting.?

een spanningsval ontstaat door de weerstand van de draad, heen en terug.

Deze is normaal bij een lichtpunt hoogstens 25% 1,5mm² en dus nauwelijks een spanningsval vergeleken bij de 75% die is uitgevoert in 2,5mm².

Het kan dus best zijn dat je bv tuin verlichting aan moet sluiten met 4mm² omdat je anders op het verste armatuur onder die 5v spanningsval komt.

2e reden : kortsluiting.
Bij overbelasting en kortsluiting(extreme overbelasting) wil je dat de zekering knapt zonder dat de installatie beschadigd raakt.
Hoe dikker je kabel hoe minder weerstand tussen belasting en zekering en dus hoe makkelijker een overbelasting op tijd word gestopt.

Ook hier geld een klein stukje 1,5mm weegt niet op tegen dat grote stuk van 2,5mm².

Wat is je toepassing en wat is de draadlengte?
 

-stuffie-

  • #13
Jan schreef:
waarom mag je niet voor verlichting gewoon 1,5 mm draad gebruiken?
Simpele vraag toch ?

Ja, maar dan wordt het toch een zooitje als je verschillende diktes van dezelfde kleur gaat gebruiken in je huis, dat snap je toch wel? Daar ga je toch niet over zitten discussiëren :?

Simpel antwoord toch ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu