Doucheputje te weinig water = rioollucht

Martijn90

 • #1
Sinds enkele dagen een sterke rioollucht die uit het doucheputje komt. Dit leek eerst te komen doordat bij het doortrekken van het toilet, de put werd leeggezogen (je hoorde een slag in de doucheput met doortrekken).

Gisteren heb ik de beluchter/ontluchter (met dakafvoer) schoongemaakt. Hier stond wat water en vuil in. Sindsdien hoor ik de slag niet meer in de doucheput als ik de wc doortrek. Ook zie ik niets meer met het waterniveau gebeuren in het doucheputje als ik de wc doortrek. Maar toch blijft het water te laag staan in het putje waardoor rioollucht weer de badkamer kan binnendringen. Ook na herhaaldelijk bijvullen lijkt het telkens te zijn dat er net niet genoeg water in het putje blijft staan.

Foto bijgevoegd. Gaat om water in binnenste put. Stroomt volgens mij naar links weg. Zie onder geen lekkages o.i.d. Doucheputje zelf heeft platte deksel dus heb geen waterafsluiting in buitenste ring.

Waar zou dit aan kunnen liggen/ wat kan ik het beste doen?

20200901_081415.jpg 20200901_081329.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Ik denk toch dat je ergens een vernauwing in je afvoer hebt, waardoor er onderdruk in je doucheput ontstaat en het waterslot wordt leeggezogen. Ik zou eens een twee componenten ontstopper door de leiding van het doucheputje gieten. Want dit zijn signalen dat er een nog grotere verstopping aan staat te komen.
   

  Martijn90

  • #3
  Dank je wel Lampje45. De douche lijkt wel goed door te lopen. Maar hebben daar wel eerder verstoppingen gehad die we met een plopper konden oplossen. Is het toch nog verstandig om ontstopper te gebruiken ondanks dat de douche goed lijkt door te lopen? Of zou het probleem in de standleiding zitten?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hoe lang heb je dit al?
  Het valt op dat er water in de afvoer blijft staan terwijl je de wc wel hoort dus niet verstopt.
  Dan lijkt het ook dat de wc vlak in de buurt van de put zit.
  Er kunnen een paar dingen zijn de wc leiding is verzakt waardoor voor vulling van je afvoer hebt,
  en dat de aansluiting van douche op wc niet goed zit verloop verkeerd om.
  Hoe is alles aangesloten zijn er foto`s of een schets van?
  zie voorbeeld:
  12496_verloop_2.jpg
   

  Martijn90

  • #5
  Hi Henk,

  Klopt: de WC staat tegenover de douche. De afvoerbuizen zullen zo'n 2 meter uit elkaar liggen. Helaas heb ik geen schetsen van de badkamer. Deze was al geplaatst bij koop van het huis.
  We hebben in het verleden wel eens een slechte doorstroom gehad van de douche. Maar met een plopper kwam het vuil altijd goed los. Sinds alles weer goed doorstroomt stinkt het, omdat het water niet het gehele gat afdekt in het putje.
  Sinds gisteren is de ontlucher/beluchter met dakafvoer ook schoongemaakt, waarna we ook geen ploppend geluid meer horen in de doucheput bij het doortrekken. Ik zie ook geen waterhoogte verschil optreden bij doortrekken. Dus dat probleem lijkt wel verholpen.

  Nu dus enkel de stank nog omdat het water niet hoog genoeg wilt blijven staan in het putje.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dus nu zie je geen water meer staan onder in de afvoer en deze beweegt ook niet als wc word door getrokken.?
  hoe ziet dat dekseltje er uit?
  En wat bedoel je met omdat het water niet het gehele gat afdekt in het putje?
   

  Lampje45

  • #7
  Daar had ik overheen gelezen, je hebt dus een vlakke deksel op het putje? Daar moet een ronde ring in zitten die de zwanehals vormt en daardoor stankafsluiter is. Als dat niet het geval is heb je een open verbinding met het riool en zal het blijven stinken. Dus op zoek naar een deksel met ring of een ring zelf maken die zo'n diameter heeft dat hij in het midden van de waterring zit. De ring moet ongeveer op de helft van de diepte van het water komen te zitten
   

  Martijn90

  • #8
  Er blijft water in de binnenste (1) én buitenste ring (2) staan. Maar de binnenste lijkt niet genoeg gevuld om hele gat af te dekken.

  Gaat inderdaad om platte deksel. Dus leek mij ook dat daar normaal nog een ring onder hoort te zitten toch om het helemaal af te sluiten?

  20200901_113400.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  1 is de afvoer als daar water blijft staan dat bedoelde ik met voor vulling
  tekort dekseltje.JPG
   

  Martijn90

  • #10
  Er zit dan inderdaad geen voor vulling bij de deksel. Nu is de situatie als volgt (zie afbeelding). Denk tenminste dat daar ook een soort zwanenhals constructie is gemaakt aangezien er wel water blijft staan.

  Dus enkel een deksel met "voorvulling" zou al moeten helpen?

  Doucheput.png
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Test: je ruikt nu stank doe wat water in 1 wacht even dan moet je geen stank ruiken zie situatie bij jou tekening.  in een rioolbuis zit een laag water dat heet voor vulling.

  ScreenHunter 1607.jpg


  buis.JPG
   

  Martijn90

  • #12
  Heb gisteren al gedoucht en vandaag is er ook gedoucht. Toch blijft het nog stinken uit het putje. Er blijft wel water in staan, maar het lijkt dus echt te laag te staan.

  Op zich zou ik iets van een PVC dop aan de douchedeksel kunnen monteren om een stankafsluiting in ring 2 te creëren, maar wil ook geen risico lopen dat dit op een groter probleem uitloopt.
   

  Martijn90

  • #14
  Kan slecht inschatten of het er precies zo eentje is. De deksel is iets anders. Kan er denk ik zonder breekwerk niet precies achterkomen hoe de goot er precies uitziet.

  20200901_135752.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  • Like
  Waarderingen: Martijn90

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Van de foto van Henk zie je dat er aan het deksel dat je het deel, een kolk, mist wat in het water hangt.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  moest ff tuin werken :mrgreen:

  maar je hebt alleen het dekseltje nodig meer niet deze zijn los te verkrijgen, liet even zien.
  misschien deze is 87 rond 40 diep klik hier op
  als ie te diep is kan je rand afzagen.
  Naamloos.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Martijn90

  • #20
  Ik heb nog geen losse kunnen vinden online. Enkel in een set telkens.
  Waar heb jij wat gevonden Henk?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu