Douchebak verbinden met waterleiding

C.chaplin

  • #1
Bij het plaatsen van een douchebak moet deze met een ijzerdraad verbonden worden met de waterleiding. Waarom is dit? En maakt het iets uit hoe dik deze ijzerdraad is en met welke leiding (warm-of koud) deze vebonden wordt?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het een stalen douchebak?
Dan moet die geaard worden maar niet aan de waterleiding maar op het centraal aardpunt (CAP).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
De verbinding met het centraal aardpunt moet je met vertint koperdraad maken, niet met ijzerdraad.
 

C.chaplin

  • #4
Het is inderdaad een stalen douchebak. Hmm, het centraal aardpunt. Waar bevindt zich zoiets doorgaans in een woning en waaraan kan ik het herkennen? We zijn momenteel namelijk bezig met een flinke verbouwing van onze nieuwe woning. Het enige wat ik tegen ben gekomen is een ijzerdraad die in de kelder uit de muur steekt en met een metalen klem aan de oude waterleiding vastgeschroefd zat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Centraal aardpunt (CAP) hoort in de badkamer te zitten en is vaak een inbouwdoos onder de wastafel met een aardrail erin waar verschillende aarddraden samenkomen van radiator, waterleiding, doucebak etc. Zoek eens met de term CAP in de rubriek elektra, er is al veel over geschreven. De aarddraad in de kelder zou normaal gesproken ook met de aardverdeelrail in de meterkast verbonden moeten zijn.
 

C.chaplin

  • #6
Dank voor de uitleg. Het huis is aardig gestript. In de badkamer bervonden zich alleen nog maar de tegels. De rest was er uit. Zelfs de complete waterleiding (afgezaagd tot aan de watermeter). Waterleiding lig er inmiddels weer in. Maar van een CAP ben ik (nog) niets tegengekomen.

Als ik het goed begrijp dient dus niet alleen de douchebak, maar ook de radiator en de waterleiding hierop aangesloten te zijn. Qua radiator: betreft dit alleen de radiator in de badkamer?

Dit hele CAP-verhaal is even een onderdeel bij de verbouwing waar ik (vanuit onwetendheid) geen rekening mee heb gehouden (maar volgens mij wel belangrijk is). Ik zal er ook eens met de electriciën over spreken die mometeel de electrische installatie aanlegt.

Nu ben ik altijd nieuwsgierig naar 'hoe en vooral waarom'. Dus: waarom moeten de douchebak, waterleiding en radiator aangesloten zijn op het CAP? Voor het geval de bliksem inslaat? Ontwikkeling van electriciteit en geleiding door het stromen van het water? Waarschijnlijk voor vakkundigen 'domme' vragen.

Ik zal het forum eens afzoeken naar de verhalen over het CAP.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Het centrale aardpunt in de badkamer, ook wel plaatselijke potentiaal vereffening genoemd, zorgt er voor, dat er bij een defect in de elektrische installatie geen spanningsverschil kan onstaan, waardoor gevaarlijke situaties in bad of douche worden vermeden. Naast alle metalen delen en leidingen in de badkamer dient het CAP ook verbonden te zijn met een aarddraad afkomstig uit de centraaldoos van de badkamer. In enige vorm is dit al sinds +/- 1960 verplicht, dus dat er bij jouw niets van is terug te vinden is wel vreemd. Laat je even goed voorlichten voor je verder gaat met de installatie van je badkamer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Stroom loopt altijd van een punt naar een ander punt(hoog naar laag).

Stel ik krijg spanning op de waterleiding door een defecte cv.
En het bad is niet verbonden met de waterleiding dan is de waterleiding hoog, het bad is laag en jij zit daartussen op je blote voetjes in het water.

De stroom zal dan van kraan door jouw naar het bad vloeien.

Als ik nu via een vereffenings draad deze 2 gelijktijdig aanraakbare delen met elkaar verbind, en het zelfde defect ontstaat dan zal zowel bad als kraan hoog zijn.Er kan dan geen stroom door jouw heenlopen terwijl het bad wel op spanning staat.

Deze situatie geld voor alle metalen delen die door een defect ander spanning kunnen komen.
waterleiding, vloer metalen baden en douche bakken, cv radiatoren en alle aanwezige elektrische toestellen via hun wandcontactdoos.

We laten deze allemaal apart bij elkaar komen op 1 punt, het CAP(centraal aardpunt.)
De reden van apart naar dat punt is om de vereffening juist te kunnen meten.
Via het cap zal alles in de badkamer een even hoog elektrisch niveau hebben en zal er dus nergens een stroom kunnen gaan lopen via jouw lichaam.Hierdoor is de kans op electrocutie in een badkamer een flink stuk teruggebracht.
Om het nu nog veiliger te maken verbinden we de CAP met de aarde.
We weten nu 2 dingen zeker.
1 alle delen zijn elektrisch gezien even 'hoog'
2 alle delen zijn op Aardpotentiaal (even hoog als aarde)

Dat is de reden van lokale potentiaal vereffening.
 

C.chaplin

  • #9
Super! Hartelijk dank voor jullie reacties. Dat maakt veel duidelijk.

Het huis wat we gekocht hebben is gebowd tussen 1960 en 1970. Dit pand heeft een heel verhaal (inclusief wietplantage in de schuur, etc.). Alles is er uit gestript. De waterleiding tot aan de watermeter verwijderd, etc.

Maar goed, het CAP, daar is daadwerkelijk niets van terug te vinden in de woning, dus daar moet ik wel even werk van maken. Dat zijn van die zaken die visueel nauwelijks aanwezig zijn in een huis, maar die wel, zo blijkt, erg belangrijk zijn. De installatie van de badkamer staat even op pauze totdat dit vehaal met de electriciën besproken is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu