Douchebak, afvoer div vragen

Smeijer

  • #1
Doordat de kitrand bij het voorzetpaneel van de douchebak los begon te zitten wilde ik deze opnieuw kitten. Toen ook maar even onder de douchebak gekeken.

Daarbij vielen mij twee zaken op:

1) Roest op diverse van de bevestigingshaken van het voorzetpaneel en de poten, roest en vochtvlekken op de grond. Direct onder de sifon is het droog.

Vraag, wat is hier de oorzaak van?
a) Er is vocht onder de douchebak gekomen en er heeft condensatie plaatsgevonden op de metalen onderdelen / roest en waterdruppels als gevolg.

b) De douchebak lekt. Kan dit soort douchebakken lekken? Er is aan de bovenkant geen beschadiging te zien. Ik zie wel dat er diverse schroeven in de onderkant van de douchebak zijn gedraaid.

2) De uitgang van de sifon zit lager dan de afvoer. Het water moet eerst schuin omhoog alvorens het bij de afvoer aankomt.

Vraag, is dit een probleem? En zo ja, hoe is dit te verhelpen? De 90 graden bocht bij de afvoer is al relatief dicht bij de grond, eventueel opnieuw te plaatsen 1,5 cm lager.
 

Byorn

  • #2
Zet de kraan eens een tijdje open of neem een douche en kijk dan nog eens weer.

een tegen lopende afvoer, is ook garantie op problemen.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het probleem van alles is dat je afvoer verkeerd is aan gesloten leiding loopt om hoog


En als je gaat douchen dan stijgt het water en loopt slecht weg.
Ik twijfel ivm aansluiting op de douche bak met rubber ken ik zo niet zien.
In die douchebakken werd hout in weg gewerkt om poten in vast te schroeven.
Dus als het extreem vochtig was met condens kan dat hout uit gezet zijn
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk, daar heb je hem weer, condens. Tenzij jij duidelijk lekkage ziet. Dat die afvoer omhoog loopt zie ik niet als veroorzaker.

Hoe luchtdicht is de afwerkrand welke onder de bak is aangebracht?

Loopt de verwarming in de douche 24/24 mee met die van het huis. Waardoor de temperatuur in de douche iets hoger is omdat de luchtvochtiheid ook iets hoger is.

In de douche ruimte is een bepaalde temperatuur en meestal een iets hogere luchtvochtigheid. Onder de bak is het kouder en de warmtestroom gaat richting koude oppervlakken het vocht in die stroom condenseerd op het metaal en daar zal roest verschijnen.

Een van die poten ziet er wel heel vreemd uit.
Die bevestigings haken, een na laatste foto en de roest in het midden van de steunen is een mooi voorbeeld van condens.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar er blijft wel meer water in de bak staan tijdens douchen dit loopt normaal mooi weg.

en door de lekkage wat tussen de vezels door kunnen gaan gaat die houten plaat rotten en uitzetten met nog meer gevolgschade.

 

Smeijer

  • #6
Bedankt voor de tips heren. Het probleem met het roest op de poten lijkt toch wel condens, er is geen lekkage bij de poten. Maar het lijkt wel op lekkage op andere plaatsen zie hieronder.De siphon had wel het goede rubber maar was misschien ook aan het lekken,zie foto.Inmiddels vervangen en ook de afvoer naar beneden laten aflopen in plaats van naar boven lopend.
Toch nog wat verder gaan kijken, de wand lijkt niet helemaal afgekit en er is water onder de douchebak gelekt langs de wand (douchebak was alleen tot de binnenkant van de douchewand afgekit).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Normaal worden de profielen alleen aan de buitenkant afgekit.
Ook is er niet gekit voordat de profielen aangebracht zijn, en daar loopt dan ook water onder de douchebak. (zie rode pijlen)

Zo te zien zijn de profielen ook tegen de muur vast gekit, anders zou je die even los kunnen maken, en dan de douchebak af kitten en dan de profielen weer plaatsen.

 

Smeijer

  • #8
Ja ik zat er eerst over de denken om het eronder schoon te maken en kit ertussen te spuiten. Profielen verwijderen zou wel zekerder zijn.

Kan ik de profielen er gewoon met kit en al aftrekken, als ik de schroeven eruit heb gehaald?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Als ze goed vast gekit zijn, zul je ze er niet zo maar af kunnen trekken, grote kans dat je de profielen krom trekt.
Je zou kunnen proberen om eerst de kit helemaal door te snijden met een breekmesje.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Lekkage verhoogt de luchtvochtigheid in die ruimte dus nog eerder condens op zaken onder de bak met een lagere temperatuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu