Douche WTW

84.mkilic

  • #1
Is het mogelijk om in de badkamer de douchekraan aan te sluiten op elke koud water punt indien er een douche wtw aanwezig is? Zou iemand mij dit kunnen verduidelijken? Alvast bedankt.

6FA6B9AB-21AC-4ED2-B00D-F42195CC68C8.jpeg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Tuurlijk kan dat, maar zo te lezen snapt u niet het principe van een douche WTW.
Je warmt het warme water voor tijdens het douche met het water wat je warm afvoert.
Dat heeft tocht niets te maken met het gebruik van een koude waterkraan.
 

Nth

  • #3
De WTW (waterversie dan) wordt aangesloten rondom de koudwaterleiding richting je CV. Door het warme water afvoer verwarm je de koudwater toevoer naar je CV, waardoor je CV minder energie nodig heeft om het water op te warmen.

Het koud water kraantje in je douche gaat dus niet via de WTW!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Om de vraag te beantwoorden: de koude kraan van de douche kan inderdaad op ieder punt aangesloten worden.

De WTW kan in theorie ook op iedere koudwateraansluiting, met natuurlijk wel enig verschil in efficiëntie. Het beste is om zowel CV als douche op de WTW aan te sluiten. Dan is het temperatuurverschil (en daarmee efficiëntie) in de WTW namelijk het hoogste, doordat er meer koud water doorheen gaat.

Als je vanwege bepaalde beperkingen (in bijvoorbeeld slopen/openbreken) alleen de koudwaterleiding van de douche op de WTW kan aansluiten, geeft dat nog altijd een redelijke besparing. Enkel op de CV aansluiten heeft daarentegen als voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken om legionella.
 

JohanW68

  • #5
Een douche- of water wtw is een leuk idee maar het is zo marginaal wat je daarmee aan energie 'bezuinigd' dat het eerder idealistisch is dan praktisch. De terugverdientijd is letterlijk tientallen jaren.
 

84.mkilic

  • #6
Bedankt voor jullie reacties
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu