Lekkende douche-wtw

Joostm

  • #1
Na installatie van een verticale douchepijp-WTW lekt deze aan de bovenzijde (dus bovenop, tussen douche-afvoer en de rand). Het is het type met een PVC buitenzijde en een verdikking bij de aansluitingen boven en onder. Weet iemand toevallig hoe die bovenzijde precies in elkaar zit? Wat zou het verstandigste zijn om te proberen het lek te dichten? Epoxy kneedmassa/kneedbaar koper? Afdichtingdichtings-pasta (S...aq)? Of gewoon eerst met PVC lijm proberen? Ik ben bang om zo maar iets te proberen en dat dit dan het probleem alleen maar groter maakt (meeste niet makkelijk weer te verwijderen).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Foto's toevoegen, geeft een beeld van de situatie en de mogelijkheden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Had net even gezocht op naam via Google maar je zei dat ie net geïnstalleerd is en ik zou dan toch even in contact gaan met de firma die hem leverde want zit garantie op.

bij zelf repareren vervalt die garantie.

Zag er wel iets staan over Doorsnede douche WTW met lekdetectiekanaaltjes

zie hier
 

Joostm

  • #4
Helaas geen garantie meer. Ik had 'm al een tijd liggen en wegens omstandigheden nu pas geplaatst. Ik zie in de nieuwe instructies ook dat ze een andere aansluitmethode gebruiken (rubber dichtring). Na eerste aansluiting lekte de bovenste aansluiting, deze losgemaakt, meer teflontape en weer erop en niet meer lekkend, maar dus toen lekkend uit bovenzijde. Die lekdetectiekanaaltjes maken het waarschijnlijk lastig. Volgens Bries moet de WTW geheel vervangen worden. Dan doe ik liever eerst een poging de zaak toch dicht te krijgen. Foto: het lekt dus tussen de buitenste rand en het zwarte deel van de rotator. De link geeft ook goed beeld hoe e.e.a. in elkaar zit.
 

Joostm

  • #5
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als het probleem in de wtw ligt, kan je altijd garantie vragen.

Iets zegt me dat de teflontape hier niet op de juiste plek zit...
 

Joostm

  • #7
Ik zal nog eens expliciet vragen of er echt geen garantie op zit. Goede tip!

Wat bedoel je precies met dat teflon misschien op de verkeerde plek zit? Ik heb gebruik gemaakt van de meegeleverde bochten met schroefdraad. Daar moet dus teflon omheen. Tegenwoordig schijnen ze zelfsluitende puntstukken mee te leveren i.p.v. de bochten. Ik heb expres niet al teveel kracht gezet om de schroefdraad erin te draaien en ook 1 ronde minder dan eigenlijk zou kunnen (in handleiding staat dat er bij voorkeur 120Nm en maximaal 150Nm mag worden uitgeoefend). Best kans dat dit blijkbaar al teveel is geweest, maar anders was deze verbinding niet te dichten. En als dit de oorzaak is klopt het natuurlijk niet dat ze verkeerd spul meeleveren.
 

Joostm

  • #8
Oh, ik snap al wat je bedoeld: omdat het niet erg duidelijk was waar het water vandaan kwam heb ik ook aan de andere zijde van de bocht wat extra teflon tape aangebracht. Het leek alsof de knelkoppeling niet helemaal dichtte. Dat teflon moet inderdaad nog weg.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
In de zwarte gedeelte zit een rubber ring kan er geen kras op het stukje buis zitten of een beschadiging in die rubber.

omdat het een op de kop staande verbinding is.
 

Joostm

  • #10
Het water drukt langs dat rubber naar buiten, dus het zou kunnen. Zou die rubber ring los te halen zijn (en weer terug te drukken)? Als die rubber ring inderdaad de bovenkant afsluit zou er goed iets naar boven gedrukt kunnen zijn of anderzins beschadigd. Dat betekent ook dat ik probleemloos een extra afdichting bovenop het rubber moet kunnen aanbrengen. Nog tips t.a.v. voorkeur wat het beste is te gebruiken (stopaq + tape, kneedbaar rubber, ...). Volgens Bries is de wtw niet te repareren. Op garantie is (nog?) niet ingegaan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Die aansluit tule (No 2 op de tekening) zit daar ook een rubber omheen, of moet die in de buis gelijmd worden.
Als daar een rubber omheen zit, is die waarschijnlijk weggeschoten of beschadigd tijdens het plaatsen.

Als het T stuk lekt, dan niet gaan knoeien met kit of dergelijke, dat krijg je nooit dicht.
Dan een nieuw T stuk er tussen zetten, met manchet.
Dat kost maar een paar euro's

Smeer ook wat vasaline op de rubbers, voordat je de verbindingen in elkaar duwd.
 

Joostm

  • #12
De aansluiting van afvoer naar douchepijp-wtw is (inderdaad) een rubber manchet verbinding, maar dat is niet het probleem. Dat lekt niet. Het is het waterleidinggedeelte, wat verder niet uit elkaar te halen is. Dus het probleem zit tussen 7 en naast 2 op de tekening op de bovenzijde van de pijp. Het lijkt erop dat boven de eigenlijke (drie-)dubbele wtw-pijp ook een rubber afdichting zit, maar hoe dat verder in elkaar zit is onduidelijk... en niet zomaar even uit elkaar te halen, denk ik.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13


Dit las ik in een pdf bestand:

Het bijzondere van de Douchepijp is dat er een dubbele scheiding is tussen het afvalwater en het drinkwater. De warmtewisselaar bestaat dus uit 3 buizen. Rondom de binnenbuis is een dunwandige buis, de zogenaamde voering aangebracht. In de minieme ruimte tussen de voering en de binnenbuis bevindt zich lucht. Als de binnenbuis lek is wordt dit zichtbaar omdat er afvalwater uit de warmtewisselaar druppelt. Het afvalwater kan dus niet bij het leidingwater komen.

En is niet te repareren en moet totaal vervangen worden.

Las ook in een forum met mensen die ook lekkage klachten hadden en daar uit bleek fabrikagefout te zitten.


Dus ga in contact met je leverancier en ga zelf niet aan de slag.
 

Joostm

  • #14
Bedankt Henk, dat is een nuttige foto! Maar nogmaals: er druppelt geen afvalwater uit de wtw, maar drinkwater. Het lekt ook 'omhoog', dus alleen onder druk en dat doet afvalwater niet. Er is dus een ander lek en ik vermoed dus een probleem in de afsluiting bovenop wat op jouw foto staat, geen lek binnenin. Voor de zekerheid zal ik dit nog testen door met een tuinslang flink te sproeien aan de binnenzijde en kijken of het dan ergens lekt. Bries heeft geregeld dat DSD contact zou opnemen, maar die hebben tot nu toe niets laten horen, dus daar ga ik nog achteraan. Mijn sterke vermoeden is toch dat ik voor de kosten van een nieuwe wtw moet opdraaien en dan doe ik liever een afdichtpoging en dus blijft mijn oorspronkelijke vraag staan wat het beste spul zou zijn om die bovenkant extra of opnieuw af te dichten.
 

Joostm

  • #15
Goed nieuws. De douchepijp wordt onder garantie omgewisseld (enigszins tot mijn eigen verbazing). Uitstekende service dus. Voor anderen mogelijk van belang: in de serie die ik heb (dus behoorlijk oude exemplaren) is er iets niet goed gegaan met de lijmverbinding bovenop de pijp en daardoor kunnen ze daar gaan lekken. Het heeft verder niets te maken met met hoe de bovenste water-verbinding erin wordt gedraaid, maar er wordt inmiddels inderdaad wel een andere verbinding gebruikt (messing met rubber ring), dus geen teflon tape meer. Iedereen bedankt voor het meedenken!
 

Joostm

  • #16
Tot slot: alles weer in orde. De nieuwe versie van de pijp is wel iets langer, heeft langere aansluitmoffen en gebruikt dubbele nippels met rubber dichtringen, waaroor de aansluitingen een stukje opzij moesten.Kortom, nog wel wat werk voordat e.e.a weer goed zat. Ik meld het maar: wie weet heeft iemand in de toekomst nog wat aan deze info.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
:prima: dat het opgelost is onder garantie.

Succes
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu