Douche van de buren maakt enorm lawaai

SvB1978

  • #1
Beste,

Wij wonen in een nieuwbouwhuis van 2018. Sinds kort hebben wij nieuwe buren die de badkamer hebben verbouwd. Ik weet dat zij een inbouwmengkraan hebben geïnstalleerd. Sinds dat moment hebben wij enorm veel last van leiding geluid en een bepaalde "tik" als zij de kraan omschakelen (aan/uit en wat voor functies nog meer). Deze inbouwkraan hebben zij in de muur geplaatst die grenst aan onze slaapkamer.

Helaas is er vanuit de buren geen begrip en willen ze niet meedenken over een oplossing. Wij blijven nu dus met een probleem zitten die hardnekkig is omdat het onze nachtrust verstoord. Ik ben dan ook benieuwd of iemand tips heeft wat wij hier aan kunnen doen. Daarnaast zou ik graag willen meten tot hoever zijn de inbouw mengkraan hebben ingebouwd. Het lijkt namelijk net of deze bij ons in de muur zit.

Ik hoor graag of iemand ons hiermee kan helpen.

Mvg,
Sibren
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dit is een klusforum en geen juridisch forum. Technisch kunnen we je niet helpen.
 

ADDave

  • #3
Hier kan je zelf geen maatregelen tegen treffen. Dat zullen je buren moeten doen.

Installaties moeten echter voldoen aan het bouwbesluit en die stelt, volgens afdeling 3.2, artikel 3.8, dat installaties (waaronder kranen) niet meer dan 30 dB mag veroorzaken in een verblijfsgebied op het aangrenzende perseel.

Ik kan niet inschatten hoe groot de overlast is, maar bedenk wel dat de relatie met je buren niet veel beter wordt als je hier een juridische kwestie van gaat maken.
 
  • Like
Waarderingen: SvB1978

Jeroenkuiper81

  • #4
een inbouwkraan heeft een inbouwdiepte van 6-8cm gemiddeld, en moet aansluiten aan de tegellaag die over de muur geplakt wordt.
dus de kraan zal altijd in het binnenblad zitten van de buren, en de leidingen frees je vaak een cm of 3 diep in en dat is ruim binnen de eigen binnenmuur.

ik kan me wel voorstellen dat als je iets plaatst in het binnenblad en er op de een of andere manier verbinding is met jouw binnenblad dat dit geluid overgedragen kan worden.

technisch niet mogelijk, alleen juridisch is dit forum inderdaad ook niet de juiste plek.
Je zult toch eens op de koffie moeten met je buren en het evt laten horen zodat zij er ook een beeld bij hebben

en als het je echt stoort zul je moeten gaan denken aan een voorzetwand of enige vorm van isolatie
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik denk dat je moet gaan voorkomen dat je kosten gaat maken omdat de buren werkzaamheden hebben uitgevoerd...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als je samen onder 1 dak woont weet je dat je ook geluiden van de buren kunt verwachten maar dit moet wel binnen de perken blijven.
Dus eerst proberen te overleggen en laat de buren ook horen wat jij hoort als ze hun douche gebruiken. Maak daar een verslagje van wat je ook naar de buren stuurt.
Dus ook als ze het allemaal onzin vinden.
Komt er geen reactie en wil je het opgelost hebben dan zal je toch zelf in actie moeten komen.
Meestal maak je daar geen vrienden mee, maar beter 1 keer door de zure appel bijten dan je jaren lopen ergeren is mijn idee.
Dus wees er wel zeker van dat je sterk staat met je eis dat ze wat moeten gaan veranderen, want het zal niet goedkoop zijn voor de buren om hun zojuist nieuw gemaakte badkamer weer aan te moeten gaan passen.
Misschien hebben de buren geluk dat ze de kosten af kunnen wentelen op hun installateur die toch ook met bepaalde zaken rekening had moeten houden.
Maak bijv. opnames en laat dit een specialist horen.
Is deze er ook van overtuigd dat dit buiten de perken gaat dan kun je zijn verslag naar de buren sturen met het verzoek om toch in actie te komen omdat je anders toch helaas juridische maatregelen zal moeten gaan treffen. (of te toevlucht moeten zoeken tot een TV programma, maar soms is er ook wel buurtbemiddeling oid. binnen je gemeente)

Als hierboven ook al omschreven kun je zelf waarschijnlijk weinig tot niets doen om dit geluid te voorkomen/onderdrukken.
Dat het je geld gaat kosten als je geen rechtsbijstand verzekering hebt dat is wel vrijwel zeker.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Hoe is de woningscheidende wand opgebouwd, massief of als ankerloze spouwmuur?
 

ADDave

  • #8
Even uit nieuwsgierigheid, hoe is het afgelopen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
u kunt gewoon het "lawaai" meten in u woning.
er zijn normen voor wat acceptabel is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu