Dorpel achterdeur vervangen

Yannickje

  • #1



Ik ben bezig de onderdorpel te vervangen van de achterdeur. Deze was rot. Aangezien het kozijn en 1 kant (rechts) van de stijlen nog goed zijn, wil ik deze laten zitten. De linkerstijl ga ik later met houtrotvuller repareren.

Het gaat om een hardhouten dorpel met neus. Ik ben begonnen met een multitool, maar dat werkte niet. Er zat niets anders op dan met hamer en beitel te werk te gaan. Nu ben ik op het punt gekomen dat ik twijfel of ik alles verder moet uithakken. Ook lijkt er asbesthoudend materiaal (de waterkering) kapot te zijn gegaan met breken. Kan iemand dit bevestigen middels blik op de foto?

Dan mijn hoofdvraag: laat ik de rest van de uitgehakte dorpel zitten en monteer ik frontaal een nieuwe balk/dorpel? Of kan ik beter de hele dorpel verwijderen en een zelfde vorm dorpel laten maken? En ik ontvang graag tips als er betere manieren zijn om een dorpel te verwijderen.
 

Piet de Prutser

  • #2
Ik zag pas een deskundige in een video over voorlichting over asbest. Volgens hem zegt men veel te vaak dat iets asbest is terwijl het toch lastig te herkennen is. Moet dan toch eerst in het lab getest worden.
Anderzijds, misschien is dit iets heel bekends wat waarschijnlijk asbest is, ik zou het niet weten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu