Doorverbinden wcs's verstandig?

Ronlux

  • #1
Beste klussers,

Ik ben in mijn keuken bezig om wat extra WCD te plaatsen. Zie mijn werk tot nu toe

1. Vanuit centrale doos uit plafond heb ik van een enkele wcd een dubbele gemaakt (helemaal rechts WCD 1 en WCD 2). Hiervoor heb ik Wa.. lasklemmen gebruikt die worden aangesloten op WCD 1 waarbij ik WCD 2 wilt gaan doorlussen. De andere aftakking van de lasklem gaat naar de middelste WCD 3
2. In de middelste WCD3 heb ik ook weer lasklemmen gebruikt die deze wcd verbind en gaat naar de WCD 4.

Na mijn lange onderzoek op het forum zou mijn huidige werk (blauwe gedeelte op de foto is al gerealiseerd zoals gefreesd enzo)) zonder meer veilig en conform voorschriften zijn. Kunnen jullie dit bevestigen ? Alles is op dezelfde muur.

Echter nu moet er ook nog een aansluitig komen voor een 7m2 electrische vloerverwarming (bijverwarming) ongeveer bij rode gedeelte links op de foto/ Maximaal vermogen is 1500 watt. Gezien er verder alleen een koffiezetapparaat van max 1500 watt op de middelste WCD 3 komt te staan, zou dit volgens mij op 1 groep moeten kunnen . De overige stopcontacten in de keuken op dezelfe groep worden niet constant gebruikt

Klopt mijn gedachte dat ik vanuit WCD4 normaals met lasklemmen een aftakking mag maken naar links naar de stroomtoevoer voor de electrische vloerverwarming (thermostaat)

Ik hoop echt dat jullie mij kunnen adviseren of dit mag, kan en verstandig is. Of wellicht dat jullie een betere idee hebben ?

Alvast bedankt

electra_keuken.jpg

Titel aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Begrijp ik goed dat je alles gaat doorlassen door middel van lasklemmen? Dan is het in principe prima. Je moet inderdaad wel op het verbruik letten op de groep maar apparaten met 1500W vermogen hoeven an sich niet op een eigen groep.

Doorlussen van klem op klem van de wcd's moet je in mijn optiek niet te vaak doen.

Bij doorlassen ga je van lasklem naar lasklem en op de lasklemmen zet je de wcd's. Hieraan zit in principe geen maximaal aantal achter elkaar.
 

Ronlux

  • #3
Beste Vonkentrekker,

dank je wel voor je snelle antwoord. Alleen bij de dubbele WCD lus ik WCD2 aan WCD 1. Voor de overige aansluitingen gebruik ik inderdaad eerst lasklemmen.

Ik lus eigenlijk omdat ik geen 3 aftakkingen kan maken op de lasklemmen, althans voor zover ik dit heb gelezen zijn max 3 lasklemmen met 3 aansluiting toegestaan?
Eigenlijk zou ik het liefste de aftakking van de aansuiting voor de thermostaat via de dubbele contactdoos laten lopen, zodat de rest wordt overgeslagen. Wel iets meer frezen maar wel veiliger of maakt dat niets uit ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je mag gerust grotere lasklemmen gebruiken maar afhankelijk van de diepte van de dozen gaat het dan krap worden om het er allemaal in te krijgen.

Ik zou die 1500W van de vloerverwarming liever niet via de klemmen van meerdere wcd's laten lopen maar via meerdere lasklemmen vind ik al minder spannend.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Voor de volgende klus; nooit horizontaal sleuven frezen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ronlux

  • #6
@Jan, dank je wel de tip.
Wellicht heb je een handige tip voor de volgende klus hoe ik dan het beste van WCD 1 naar WCD 3 kan gaan. Kan ik dit mooi meenemen

@Vonken-trekker
wat zou jij persoonlijk doen:
- in de dubbele wcd een drietal stuks 4 voudige lasklemmen gebruiken waaraan WCD 3, WCD 1 en de thermostaat worden aangesloten. Enige nadeel is wel dat ik van de dubbele WCD naar beneden moet frezen, horizontaal naar links en dan weer naar boven. (2 bochten)
Voordeel is dat deze minder lasklemmen tegenkomt dus wellicht veiliger ??

- of toch via WCD 4 waarbij weer eerst 3 voudige lasklemmen gebruiken en dan doorlassen naar de thermostaat. Nadeel is dat het stroom vanuit de thermostaat nu wel meer lasklemmen tegenkomt maar het voordeel is dat het frezen en heel klein stukje betreft

Beide nogmaals bedankt voor jullie snelle en goede tips !
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Een lasklem meer of minder maakt niet zoveel uit. Zelf zou ik dus die laatste optie doen: minder frezen
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ronlux schreef:
@Jan, dank je wel de tip.
Wellicht heb je een handige tip voor de volgende klus hoe ik dan het beste van WCD 1 naar WCD 3 kan gaan. Kan ik dit mooi meenemen
Als je de muur niet wilt verzwakken: Alleen verticaal frezen en de rest oplossen in de vloer of het plafond (lees: de vloer een verdieping hoger).

Bij een aanpassing als dit is dat makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.
 

ABCDE

  • #9
In de keuken kun je naar beneden sleuven en dan het horizontale stuk als opbouw uitvoeren achter de plint.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu