Doormeten verwarmingselement Miele Novotronic w914

Tr81f

  • #1
Hallo,

Ik wil de verwarmingselementen van mijn Miele Novotronic W914 doormeten. Een knipperend lichtje geeft aan dat er een probleem met de verwarming is, en ik wil weten of een van de beide elementen - of misschien zelfs allebei - stuk is.

Ik heb een multimeter. Maar waar moet ik opletten? hoe weet ik of het element stuk is?

vriendelijke groet, tim
 

Oldgroupie

  • #2
Als je tussen twee aansluitingen van het element een weerstandsmeting (diode symbool) doorvoert met je multimeter, en de meter geeft '0' als meetwaarde, dan is er een kortsluiting in het element.
zo niet, moet er een weerstandswaarde staan als je met de ohm- schaal van je meter meet tussen die twee aansluitingen.

tenminste, zo heb ik het altijd begrepen.
 

Tr81f

  • #3
Ik heb hem zojuist doorgemeten.

Ik had de multimeter op 200 ohm gezet. Op het linker element krijg ik een waarde van rond de 40, die vervolgens omhoog spring richting 80, 110 en 130. Is dat normaal? Op het rechter element zelfde verhaal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klinkt als een meetfout, een slechte verbinding van de meetkabels of een defect in het meetinstrument. Want ook al is één gedeelte van het element defect, dan nog zou je nooit op beide gedeeltes hetzelfde rare resultaat hebben!

200 Ohm bereik zou goed moeten zijn. Je zou, wanneer je de meetpennen goed tegen de aansluitingen van het verwarmingselement drukt, een lagere waarde dan 40 Ohm mogen verwachten.

Voor bijv. een element van totaal 2000 W is de totale weerstand (berekend voor 230 V) ca 26 Ohm.

Indien het element uit twee in serie geschakelde gedeeltes bestaat (bij Miele vrij gebruikelijk) dan zou elk gedeelte ca 13 Ohm moeten meten.

Vaak zijn de aansluitingen van het element gecorrodeerd, waardoor het lastig is een goed contact te maken tussen meetpennen en contacten. Het kan dan helpen als je het met z'n tweeën doet, want én de 2 meetpennen goed tegen de contacten houden én tegelijk de waarde aflezen is vaak erg lastig. :wink:

Indien het verwarmingselement een ander vermogen heeft (staat waarschijnlijk op het typeplaatje) dan zijn de waardes (voor het totale verwarmingselement) als volgt:

2500 Watt - 21 Ohm
3000 Watt - 18 Ohm

Berekend bij 230 V, indien de wasmachine al erg oud is kunnen de waardes iets lager zijn omdat deze tbv 220 V gespecificeerd waren.
 

Tr81f

  • #5
Dank voor je reactie Kees. Volgens mij doe ik het nu beter, want ik kreeg net bij beide elementen rond de 10. Geen uitschieters, dus dat lijkt stabiel.

Heb ook het verwarmingsrelais even open gemaakt. Zie bijgevoegde foto. Het rechterdeel, en dat is op de foto misschien niet heel goed te zien, is erg zwart uitgeslagen binnenin. Lijkt me doorgebrand. Is het nog nodig dit te testen, of kan ik er vanuit gaan dat het relais kapot is?

 

Tr81f

  • #6
Ik heb een nieuw relais besteld, dat leek me sowieso verstandig. Ik hou jullie op de hoogte.
 

Tr81f

  • #7
Een nieuw relais heeft het euvel opgelost. Hij wordt weer lekker warm!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu