Verwarmingselement Miele T8823C vervangen door element Miele T8743. Kan dit?

Jurmaster

 • #1
Beste vakmensen,

afgelopen week hield onze droger ermee op en wat de stroomgroep eruit geklapt. Bleek dat de ontstoringsfilter “plof” had gezegd.

Deze heb ik uit een Miele T8743 gehaald.
Precies hetzelfde type. Alleen dacht ik dat de sluiting wellicht afkomstig is van het verwarmingselement. Doormeten geeft respectievelijk 39ohm en 90ohm. Maar zijn de thermostaat en sensor nog goed???

Daarom dacht ik het verwarmingselement uit de T 8743 ook maar over te zettten. Echter is die zwaarder qua wattage. 1950 - 3000 tov de 1950 - 2650 die er origineel in zat. De stuurprint van het verwarmingselement is van beide machines ook 100% gelijk.

Vraag 1. Is het denkbaar dat de sluiting enkel van het ploffen storingsfilter komt? Of is die geploft door een probleem met het verwarmingselement?

vraag 2. Is het een probleem om er een zwaarder wattage verwarmingselement in te zetten? Wetende dat printplaat en ontstoringsfilter gelijk zijn van beide machines.

Dank alvast voor de antwoorden/meedenken!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Een ontstoorfilter gaat er niet uit door een ander onderdeel in de wasmachine.
Dat een ontstoorfilter ploft, komt vrijwel altijd doordat de grote condensator in dat filter, die tussen fase en nul zit, (spontaan) sluiting maakt. Die heeft, voor zover ik kan zien in de gegevens, hier een waarde van 0,1 µF (onderdeel 7635861, voorheen 5870621, 7235300 of 7635860).
En dat heeft vaak te maken met 'slijtage' van die condensator: hij is zelfherstellend, elke keer als er een (te hoge) piekspanning is slaat de isolatielaag even door maar dat wordt hersteld door het materiaal zelf. Dat gaat echter maar een beperkt aantal keer, eens is dat ding op. En zonder meer: je moet ook een beetje geluk hebben: de ene condensator gaat na een paar jaar stuk, de andere houdt het 30 jaar vol.

Het verwarmingelement heeft er dus niets mee te maken, hoef je beslist niet te vervangen als het ontstoorfilter 'plof' zegt.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Jurmaster

Jurmaster

 • #3
Dag Kees,

Dank voor je snelle reactie en bevestiging. Heb je ook nog input over het gebruik (toekomstige storing) van het eventuele zwaarder wattage verwarmingselement?
Wellicht heeft een luchtdroger altijd meer vermogen dan een condensdroger omdat er meer warmteverlies is?
Ik houd de onderdelen van de andere droger maar achter de hand. Of wellicht kan ik anderen een keer helpen met onderdelen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Nee, daar kan ik niets (met zekerheid) over zeggen.

Je eigen verklaring, dat het verwarmingselement van een luchtafvoerdroger meer vermogen heeft dan dat van een condensdroger, lijkt me echter heel plausibel.

Het is eigenlijk maar 12% meer, maar het zou kunnen zijn, dat het (maximale) vermogen van het verwarmingselement afgestemd is op de interne leidingen van de condensdroger.
 

Jurmaster

 • #5
Dank Kees. Dan zou het risico kunnen zijn op eerdere pendelen aan/uit van relais door temperatuur die sneller behaald wordt. En eventueel iets meer stroomverbruik. Verwaarloosbaar daar hij ook eerder op temperatuur is.
 

Jurmaster

 • #6
Hoi allen,
Het probleem met de wasdroger is weer terug. Heb destijds een andere ontstorings condensator (uit donor droger) vervangen. Toen heeft hij het weer 3 maanden goed gedaan. Nu wordt hij weer niet warm. Heb het verwarmingselement uit donor droger gemonteerd en het stuurrelais. Maar geen oplossing. Display werkt en trommel draait. Ik zie niks aan de ontstorings condensator. Kan ik die doormeten? En wat kan het anders nog zijn? Dank alvast!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #7
De onstoringscondensator heeft niks met de verwarming te maken. Laat dit los. Meet of je 230v op je verw krijgt draai ook een tijdprogramma warm ipv een gewoon programma . Kijk of hij dan wel warm wordt. Verwarming doormeten en thermische beveiling geeft uitkomst. Anders 12v relais op print stuk
 

Jurmaster

 • #8
Dank Sleutelmeneer,

ik ga na de kerst even alles doormeten. Het 12v relais, zit dat op de stuurprint van het verwarmingselement? Rechtsachterin aan de wand boven de voeding en ontstoringcondendator en ongeveer 15x8 cm?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #9
Dat is het relais dat de 230v doorzet. Maar die wordt door een 12v relais aangestuurd op de printplaat.
 

Jurmaster

 • #10
Alles doorgemeten. Verwarmingselement is goed. Warme lucht optie gekozen ivm uitsluiten vochtsensor. Werd niet warm. Verder draait trommel en werkt display.
Toen ander bedienpaneel geprobeerd van hierboven genoemde droger. Verschil is enkel pomp aansturing daar dat een luchtdroger was. Ook toen geen warmte.
met schroevendraaier op originele bediendeel relais getikt en teruggeplaatst. Na 1 minuut warme lucht optie hoorde ik een tik en jawel hoor verwarming sprong aan. Nu net met vochtsensor geprobeerd. Werkt ook. Is het waarschijnlijk dat het door tikken van schroeverdraaier op relais nu weer werkt???? Ps welke relais zou het dan zijn?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #11
Dan zal het relais wellicht op de print toch stuk zijn of slecht contact maken aangezien je daarop tikte. Hou er wel rekening mee dat het even duurt voor de verw in wordt geschakelt. Zoals je aangeeft na enkele minuten. Dus dit kan toeval zijn geweest.
 

Jurmaster

 • #12
Oke dus het 12v relais waar u naar verwees op de hoofdprint is dubieus?. Heeft u of iemand ervaring met vervangen hiervan en welk relais het überhaupt is? (Zie foto).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #13

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #14
Dat moet je zelf maar even googlen kan moeilijk hele verhaal van de werking van relais hier uittypen.
 

Jurmaster

 • #15
1B74D5F7-9F67-4217-A781-7DF8084E9E75.jpeg
 

Jurmaster

 • #16
@ Kees. Foto bleek niet goed gegaan te zijn.
 

Jurmaster

 • #17
Is er iemand die kan aangeven welk relais er waarschijnlijk defect/blijft plakken (af en toe) ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #18
Ik kan uit deze foto's niets afleiden, want:
 • De foto's zijn veel te wazig (er is niet te lezen wat er op de relais staat). Dat komt deels door het (automatisch) terugschalen hier op de site naar max. 600 pixels, deels doordat de foto's veel te veel overzichtsfoto's zijn en dus geen details laten zien.
 • Er staan geen foto's bij van de achterkant van de printplaten.
 • Ik heb geen schema, dus weet niet waar het verwarmingselement is aangesloten en via welk relais op de relaisprinty dat dan loopt.
En dan nog: als ik alle gedetailleerde foto's zou hebben, zou ik vanaf die foto's de exacte bedradingsloop uit moeten tekenen, gaat waarschijnlijk niet lukken, maar is me ook gewoon veel te veel werk.

Het beste kun je zelf proberen de schakeldraden van de verwarming te traceren, gewoon door de bedrading terug te volgen.
Vervolgens kijk je hoe de printbanen op de schakelprint lopen en via de bedrading daarvan welk relais op de besturingsprint verantwoordelijk is. Dan maak je daarvan een detailfoto en plaatst dat hier, kunnen we je (hopelijk) zeggen welk vervangingsmodel relais in aanmerking zou komen.

Ik vermoed overigens dat de schakeldraden (eigenlijk 'fase' en 'schakeldraad') van het verwarmingselement aangesloten zitten op de het blokje met twee klemmen rechtsboven (zie pijl), maar zeker weet ik dat dus niet.

Schakelprint.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu