Doorlussen 230v spots

Erik345

  • #1
Goedemiddag,

Wij zijn de verbouwing van onze zolder aan het afronden. Graag wil ik vier inbouwspot in het verlaagd plafond vernieuwen.

Foto 1 is de huidige montage. Echter de nieuwe spots passen niet op deze schuif kroonstenen. Zie foto 2 montagepunt bij de nieuwe spots.

Hoe is dit veilig te installeren? De huidige plastic klemmetjes in het plafond vervangen door kroonsteentjes of verbindingsklemmen en nieuw stuk blauw en bruin draad toevoegen?

Is de manier van doorlussen zoals nu gehanteerd blijkt door de vorige eigenaar uberhaupt wel veilig?

Verneem heel graag hoe ik deze klus kan klaren!! Alvast heel hartelijk dank!!

20200818_122406.jpg 20200818_132022.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Mits de bedrading in het plafond verder in orde is, de oude stekkers eraf knippen, draden aanstrippen en in de kroonsteentjes van de nieuwe spots monteren.

Waarom wil je draad toevoegen? Zijn de huidige draden aan de korte kant?
Beter de draden vervangen ipv verlengen.

Doorlussen (parallel) mag, zolang je maar niet boven de maximale belasting van de trafo/driver uitkomt in geval van 12V.
 

Erik345

  • #3
Sorry, ik begrijp de uitleg niet helemaal als leek. Als ik de stekkers (witte stukjes uit plafond bedoel je daarmee?) losknip heb ik draad te weinig om het tot de nieuwe spot te redden. Daarnaast kan ik dan niet meer doorlussen naar de volgende?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dit zouden best nog 230 V spots kunnen zijn. Bij 230 V altijd lassen in een lasdoos, niet met kroonsteentjes of lasklemmen los in het plafond. Als de huidige bedrading te kort is, kun je die het best in zijn geheel vervangen.
Bij twijfel een vakman erbij halen. Elektra is geen grapje.
 

Erik345

  • #5
Hoe kan ik herkennen of het 12v of 230v spots betreft? Zie bijlage wat staat op de verpakking.

Maar als 12v veiliger is ruil ik ze wel in. De oude spots waren wel 12v zie ik op die lampjes. Maar die lampjes passen niet in nieuwe spots. Dus nieuwe is 230v?

20200818_135347.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je nieuwe spots zijn 230V inderdaad.

De bekabeling zoals deze is aangelegd, voldoet niet voor een 230V installatie. Dat kan ook wel kloppen als de oude spots 12V waren. Maar dan gaan de nieuwe spots natuurlijk ook niet zomaar werken, als je ze aansluit op 12V... Je zou dan de hele installatie moeten aanpassen (transformator verwijderen, bekabeling en verbindingen geschikt voor 230V en dubbel geïsoleerd uitvoeren, etc...)

Kun je niet de nieuwe armaturen gebruiken, met de oude fittingen en 12V lichtbronnen? Armatuur en fitting zijn bij de nieuwe spots toch al los van elkaar...
 

Erik345

  • #7
Ok duidelijk, dan gaan we switchen naar 12v spots. Voor ons al nieuw dat je bij aankoop moet letten op meer dan alleen de maat van de inkeping haha oeps.

Helaas hebben we de oude spots al niet meer alle vier, enkel nog 1 ivm de maat voor aankoop nieuwe. We moeten dus wel iets met de bedrading aanpassen, want huidige schuifsysteem in plafond wordt niet meer verkocht.

Mocht iemand tips hebben hoe ik 12v opnieuw aansluit in deze situatie (nieuwe draad?) hoor ik graag! En anders haal ik er natuurlijk een vakman bij voor de zekerheid als het te ingewikkeld is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Beste is om te zoeken naar de trafo, deze ligt waarschijnlijk bovenop het plafond. Bij de trafo een lasdoos plaatsen en vanuit daar nieuwe bedrading leggen naar elk van de spots. In de lasdoos koppel je de 4 snoeren aan de uitgang van de trafo.

12v vervangen door 230v kan ook, dan moet je de trafo verwijderen en op deze plek kun je dan een lasdoos plaatsen van waaruit je naar de 4 spots gaat.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Let even op de minimale belasting van je trafo, als deze in het verleden altijd met halogeen gewerkt heeft zou het best kunnen dat je nieuwe LED lampjes zo weinig vermogen trekken dat de trafo niet werkt.

Persoonlijk zou ik meteen naar 230 volt gaan omdat je dan geen trafo meer nodig hebt. Scheelt een (duur) component dat kapot kan gaan, en een stukje energieverlies in het rendement van de trafo. Zoals aangegeven dan wel de kabels vervangen en netjes in en lasdoos plaatsen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Als 12V behouden blijft dan is het waarschijnlijk rendabel om de gehele set te vervangen. Een LED driver is vaak energiezuiniger dan een oude trafo voor halogeen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Vaak kun je door je keuze in fittingen en lampen (12V of 230V) gewoon beiden op je armaturen toepassen, gewoon even bij de verkoper van je spotjes informeren.
Als de oude spotjes 12V zijn geweest, is het ook maar de vraag of dat de bedrading geschikt is voor 230V.

Bij 230V moet je sowieso de leidingen in (flex)pijp leggen, deze pijp op de ondergrond bevestigen, verbindingen moet je in (mini)lasdozen met trekontlasting en lasklemmen realiseren.
 

Erik345

  • #12
Dank voor alle snelle reacties! Geweldig zo'n forum.

De bijlage foto is de trafo denk ik?

Als de installatie dan idd geschikt is om gewoon door te lussen zoals nu gebeurd is, moet ik alleen op zoek naar juiste kroonstenen om de spots aan te kunnen sluiten én door te kunnen lussen?

20200818_204608.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Klusidee ralf

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als na het afknippen van de witte stekkertjes de draden tekort worden, zou ik in geval van 12V nieuwe snoeren van spot naar spot trekken, extra verbindingen kunnen ook extra storingen geven.
Dit kan door de nieuwe snoeren met de oude snoer van gat naar gat te trekken.
Ik heb bij mijzelf ook de 12 volts spotjes met kroonsteentjes doorverbonden, en de 12 volts bedrading heb ik ook los op een verlaagd plafond liggen.
Wel verdient de 220V zijde van de ledtrafo aandacht, deze draad moet je wel even door een 16 mm (flex) pijp halen en deze op de ondergrond vast zetten (K25 of P25 goot voldoet ook).

Verder moet je even kijken wat er op de trafo staat.
Wat geeft hij aan spanning af? (vaak 12 Volt).
Hoeveel Watt kan hij maximaal leveren? het totaalvermogen van je lampen (uitgedrukt in Watt) mag niet boven het maximale van de trafo komen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #14
Ik zou proberen om een setje te vinden met het juiste aantal spots, de bijpassende trafo, leidingen en koppelstukken. Dan heb je nergens omkijken naar.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Ik denk ook dat een compleet setje het handigste is, al kun je de onderdelen natuurlijk ook zelf bij elkaar zoeken.

Jules heeft al goed uiteen gezet hoe e.e.a. aangesloten zou moeten worden. Daar sluit ik mij bij aan.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #16
Houd bij je keuze wel rekening met wat je wilt, dimbaar/niet dimbaar.
Als je wilt kunnen dimmen, moeten zowel je lampen en trafo hiervoor geschikt (dimbaar) zijn.
 

Erik345

  • #17
Bedankt allemaal!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu