Doorgelust wandcontactdoos verwijderen

mkr

  • #1
In ons nieuwe huis moeten we de inbouw-oven vervangen. Achter de oven blijken twee wandcontact dozen te zitten, eentje voor de oven (eigen groep) en een heel dik dubbel stopcontact (dat niet gebruikt wordt). Dit dikke dubbele stopcontact moet weg, anders past de nieuwe oven niet. Dit stopcontact lust echter de electra door naar helemaal boven op zolder (geen idee waarom dit zo is aangelegd). Boven wordt op deze electra groep (naast de algemene stopcontacten in de keuken beneden*) de zolderkamer, zoldergang en washok (wasmachine, droger, cv, ventilatie) van electra voorzien.

Kan ik de wandcontactdoos gewoon verwijderen en de boel door blijven lussen met lasdoppen? (Want zo'n doosje wat je er normaal op zou doen neemt ook teveel ruimte in). Of is dat een probleem als er op deze groep 'zware' apparatuur is aangesloten (wasmachine, droger, broodrooster enz)?

*in de keuken betreft het alleen de reguliere stopcontacten rondom het aanrecht etc, inductie, quooker etc hebben allemaal weer een eigen groep in de keuken.
 

Sander 1972

  • #2
Gewoon 3 nieuwe lasdopen gebruiken en de boel verbinden. En er een blind plaat op zetten
 

mkr

  • #3
Is er ook nog een andere manier om het veilig weg te werken ipv met een blindplaat? Ik kan dat niet echt vinden. Het probleem is namelijk een beetje dat de oven volledig tegen de achterwand zal komen (wellicht 1 a 2mm speling). Aan de achterkant van de oven is aan de zijkant een kleine uitsparing waardoor er wat ruimte is, langs deze uitsparing wil ik het oven snoer en ook de electra buis die nu naar zolder gaat laten lopen. Idealiter is dus de gebruikte veilige afwerking ook iets wat in die uitsparing achter de oven past. Zo’n blindplaat zal te ver uitsteken, tenzij ik die misschien in de muur kan verwerken (nu zit namelijk alles rechtstreeks op de muur en er niet in).

zie ook foto. 1 ga ik helemaal naar beneden doen onder het plankje zodat de wand vrij is. 2 gaat dus weg. 3 verplaats ik wat naar rechts zodat het in de uitsparing van de oven komt en de wand vrij is. Op de plek waar die kabel weer naar boven gaat is verder geen extra ruimte.

B7DAB651-A00A-4653-B5BD-696A66E2D762.jpeg
 

Nth

  • #4
Doorlussen kan iid.
Maar dat er een wasmachine, droger, kamer wcd's en keuken tegelijk op een groep zit vind ik opvallend. Als je in de keuken de airfryer aan hebt of tosti ijzer, en boven de droger en wasmachine aan.. dan kan de boel eruit klappen misschien.
 

stefan9

  • #5
Zijn het pvc buizen met installatiedraad die naar WCD2 lopen? Je zou dan de buis die naar boven gaat wat kunnen verlengen, zodat je de verbinding met leiding 3 ook onder het plankje kunt maken. Je moet dan zeer waarschijnlijk wel de draden in de buis die naar boven gaat vervangen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Zo'n blindplaat gebruiken:
550x294.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Die linker wcd lijkt wel met een snoer aangesloten ipv kabel. Maar dat kan aan de foto liggen.
 

mkr

  • #8
Maar dat er een wasmachine, droger, kamer wcd's en keuken tegelijk op een groep zit vind ik opvallend.
Ik stond er ook wel van te kijken inderdaad…! Wasmachine/droger staan vaak tegelijk aan. Even brood roosteren enz en dan zit er behoorlijk wat op.

Zijn het pvc buizen met installatiedraad die naar WCD2 lopen?
Ik zal dat is gaan bekijken als ik thuis ben.

Die linker wcd lijkt wel met een snoer aangesloten ipv kabel. Maar dat kan aan de foto liggen.
Het is een soort dik snoer, beetje als een tuinslang zeg maar.

Zo'n blindplaat gebruiken:
Thanks, ik ga er naar kijken.
 

mkr

  • #9
De wasmachine droger blijken toch een eigen groep te hebben, foutje ;)

Ik heb het uiteindelijk zo opgelost als op de foto’s, en de kleine ruimte naast de kast benut om de Electra naar boven weg te werken. Oven past precies…

A424BAF7-7B56-42B9-B491-054CA10EC5B7.jpeg 3400088E-6977-4CB9-8A99-497DEB85EFD2.jpeg C2BF962B-A7F8-48E9-A7AE-B04E048B9D64.jpeg
 

DSR9500

  • #10
TOP-oplossing !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu