De moderne peha dubbelwip schakelaar moet doorgelust worden

Jmiedema

  • #1
Ik zit me al een dag af te vragen waarom de moderne peha dubbele wipschakelaar 2 L Aaneensluiting heeft die door gelust moet worden , waarom ? ze zitten inwendig niet met elkaar verbonden .
 

CV__

  • #2
Als je twee wisselschakelaars hebt die in dezelfde doos allebei gevoed moeten worden moet je een stukje doorlussen ja. Of met een lasklem er achter.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom? Omdat als de dubbele wisselschakelaar op een plek wordt gebruikt waar deze voor de ene lamp een beginpunt is (bruin op het gemeenschappelijke punt) en voor de andere lamp het eindpunt (zwart naar de lamp op het gemeenschappelijke punt) een inwendige doorverbinding een groot probleem zou vormen.

Komt heel veel voor op de eerste etage van (eengezins)woningen.

Heb je geen wisselschakelaar nodig (bijv alleen twee lampen in de huiskamer aan/uit schakelen), dan gebruik je een zgn. serieschakelaar (alhoewel er van een serieschakeling geen sprake is). Die is wel doorverbonden.
 

CV__

  • #4
Sommige merken hebben dat onderscheid niet meer en verkopen (qua enkelpolige) alleen nog maar wisselschakelaars.
 

Jmiedema

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden had het moeten weten heb inderdaad ook oudere peha wipschakelaars met 2 rode en 2 zwarte knoppen , kennelijk zijn inderdaad alleen de wisselschakelaars nog te koop
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu