Door electriciteitsdraad geboord

ceedrietje

 • #1
Bij het boren in een muur in de keuken ging ik door een electriciteitsdraad heen die naar een stopcontact ging, waar d automaat vervangen? e boormachine in zat. Deze aansluiting liep naar de elektriciteitskast en zat samen met een stopcontact uit de douche waar de boiler op zit, op een Holec installatie automaat E81N. De 2 hendeltjes bleven omhoog staan ondanks de kortsluiting door boren. Ik heb de 3 kabeltjes van het stopcontact van de keuken los gekoppeld en die van de doucheboiler laten zitten, maar dat stopcontact blijft nu buiten werking. Moet ik die installatie automaat vervangen? En waarom gaat het kleine hendeltje niet naar beneden bij het boren door 1 van de kabeltjes naar het stopcontact in de keuken? Is die Holec wel kapot of kan er iets anders zijn?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • DSR9500

  • #2
  was er wel sprake van kortsluiting ?

  alle bedrading in de buis vervangen en je kunt het stopcontact ook weer gebruiken.
   

  Vonken_trekker

  • #3
  Bedrading inderdaad vervangen. Kan zijn dat je toevallig geen kortsluiting hebt gemaakt en ook geen lekstroom hebt gehad.
   

  ceedrietje

  • #4
  bedrading vervangen is geen oplossing, omdat de draden naar zowel het stopcontact naar de keuken als die naar de douche totaal ontoegankelijk zijn. Lopen in muren en boven plafonds met veel bochten. Vandaar dat ik dat keukenstopcontact met beschadigde draden afgekoppeld heb. Maar het tweede stopcontact dat erop aangesloten zit in de douche, waarom doet die het niet meer? Dat zijn aparte draden die zelfs geheel de andere richting op gaan. Die draden zijn niet beschadigd. Dus is die installatie automaat dan kapot of heeft het stopcontact in de douche het begeven toen ik de draden doorboorde van het stopcontact naar de keuken die op diezelfde groep zit
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #5
  Beste is om te meten direct bij de uitgang van de groepsautomaat.
   

  Jules1962

  • #6
  En meten doen we met een tweepolige spanningstester, zoals o.a.

  Een multimeter.
  multimeter-maximale-ingang-300v.jpg


  Een spanningstester.
  spanningstester.jpg


  En niet met een spanningszoeker.
  fittingschroevendraaier.gif
   

  Jackd

  • #7
  Muur open hakken, buis repareren.

  Maar even terug:
  " was er wel sprake van kortsluiting ? "

  Is er überhaupt wel een draad beschadigd?
  En zo ja welke?

  Wat willen jullie gaan meten?
  Volgens mij is er twijfel over de werking van de "Holec installatie automaat E81N" en die kan je als leek alleen maar testen door bewust een kortsluiting te maken. (doe maar niet)
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #8
  Maak eens een foto van je meterkast.

  Een automaat kan je alleen testen in een lab, in het veld is dat niet te doen.
  Een kortsluitstroom kan oplopen tot een paar duizend Ampère. En je kan daarbij de uitschakelingstijd niet bepalen zonder speciale apparatuur.
  Als test kortsluiten geeft mogelijk ook schade in de automaat.
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  Vonken_trekker

  • #9
  Bij twijfel de automaat vervangen. Maar als TS enkel de isolatie van 1 draad heeft geraakt is het mogelijk dat er geen kortsluiting is geweest.

  Er zou nader onderzoek moeten worden gedaan naar of er bedrading is beschadigd en of de automaat aan had moeten spreken.

  Als TS zeker weet dat hij bedrading heeft geraakt dan inderdaad vervangen of buiten gebruik stellen (waarbij je de bedrading hoort te verwijderen).
   

  ceedrietje

  • #10
  Ik heb dys inderdaad die bedrading verwijderd uit het automaat , maar de bedrading die naar het stopcontact in de douche loopt gewoon laten zitten want die heb ik niet beschadigd, die staat helemaal los daarvan, alleen wel op dezelfde installatie automaat. En toch doet ook dat stopcontact niets meer vandaar dat ik als leek denk dat OF het stopcontact is mededefect geraakt of de Holec. het gaat om de meest linkse waar je nu de draden nog ziet zitten die richting douche gaan.

  20200725_172042[1].jpg

  20200725_172042[1].jpg
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Vonken_trekker

  • #11
  Heb je een tweepolige meter of multimeter? Meet dan om te beginnen eens of er aan de voedende en afgaande kant van de automaat 230v staat tussen fase en nul.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #12
  Je hebt het over een wcd in een badkamer, deze hoort op een aardlek te zitten!
  Zit er geen aardlek voor beide groepen?
  Vandaar dat ik een foto vraag van de kast.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962 en Sxnder

  Jules1962

  • #13
  TS geeft aan dat hij een leek op dit gebied is.
  Ik denk dat hij beter hulp kan inroepen van iemand die wat meer van elektra afweet.
   

  XanderH

  • #14
  Een foto van de hele kast zou inderdaad fijn zijn.

  Misschien ligt er wel een hoofdzekering uit? Als het een 3-fasen kast is met weinig groepen kan dat zomaar resulteren in "één groep werkt niet".
   

  ceedrietje

  • #15
  20200802_161744[1].jpg
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #16
  Die groepenkast is wel aan revisie toe. Alleen daarom al verstandig om er iemand bij te halen. Heb je inmiddels kunnen meten?
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  XanderH

  • #17
  Het is een driefasen installatie en de linker automaat is zo te zien de enige die op die fase is aangesloten. De tweede automaat zit ook op een aparte fase, de derde en vierde automaat zitten samen op de 3e fase.

  Ik verwacht dat één van de hoofdzekeringen van het energiebedrijf gesneuveld is. Daar kun en mag je niet zelf bij, die zitten in die verzegelde zwarte kast onder de meter.

  De netbeheerder (Enexis/Stedin/Liander etc. afhankelijk van de regio) komt deze waarschijnlijk gratis voor je vervangen zolang je dit soort geintjes niet te vaak hebt.

  Daarnaast lijkt het me inderdaad verstandig om de installatie eens door een installateur te laten beoordelen. De boiler in je badkamer zit blijkbaar niet achter een aardlekschakelaar, om maar eens een puntje van aandacht te noemen...
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962, Jackd en Vonken_trekker

  Jackd

  • #18
  Dan is het wel een flinke kortsluiting geweest die zeer waarschijnlijk z'n sporen heeft achtergelaten op de fase draad en misschien zelfs op het boortje.

  Trek de beschadigde fase draad (de bruine) maar uit de buis waar doorheen is geboord. De rest nog even laten zitten, die kan je eventueel nog als trekdraad gebruiken.
   

  Jules1962

  • #19
  Sowieso een goede zaak om die meuk te laten vervangen.
  Ik sluit me bij XanderH aan, helemaal rechts zit een oude hoofdschakelaar, die bij oude driefasen stoppenkasten al verplicht was, het is een driefasen installatie.
  Als i.p.v. de automaat de hoofdzekering er al uit knalt, heb ik mijn twijfels over de werking van de automaten.
  De twee rechtse automaten zijn een van de eerste series alamats, die ook zeer onbetrouwbaar zijn, de z.g.n. ploffers.
   

  XanderH

  • #20
  Jules1962 schreef:
  helemaal rechts zit een oude hoofdschakelaar, die bij oude driefasen stoppenkasten al verplicht was, het is een driefasen installatie.
  De 3-fasen meter (let op het "ster" symbool) en de 3 bruine draden vanuit het meterbord zijn ook wel goede hints. :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu