Diverse vragen mbt houtkachel (tunnelhaard

Arianne

  • #1
Beste mensen,

Ik heb enige tijd geleden op een veiling een behoorlijk grote showroom model tunnelhaard uit 2006 gekocht welke ik wil inbouwen tussen woonkamer en woonkeuken. Nu loop ik tegen een aantal zaken aan waar ik mij geen raad mee weet. Ik zal ze puntsgewijs benoemen:

1. In de haard blijken de vlamplaten en rookklep te ontbreken. Nu heb ik bij de fabrikant geïnformeerd, deze kan ik los bestellen, kosten 500 euro. Nu vraag ik mij waarom zitten deze onderdelen niet meer in de haard. Zal dat zijn omdat de haard niet werkt met deze onderdelen en daarom verwijderd zijn? Het is een tunnelhaard met liftdeuren, zo te zien is normaal de rookklep na montage verbonden met slechts 1 liftdeur. Als je deze liftdeur dan opent gaat de rookklep ook open en bij het sluiten weer dicht. Ik kan mij voorstellen dat dit misschien niet goed werkt. Misschien wil je bij het branden met deuren dicht de klep toch iets verder open hebben omdat haard bijvoorbeeld niet goed trekt. Misschien is dat de reden dat klep is verwijderd. Vlamplaten lijken mij echt nodig, om niet voor de mussen te stoken. Ik vind het ook raar dat rookklep na installatie maar met 1 liftdeur is verbonden, want wat als je de deur opent in de andere ruimte (tunnelhaard), dan blijft de klep dus dicht en krijg je rookontwikkeling in de ruimte.

2. Gezien bovenstaande overweeg ik om een rookklep te monteren in de pijp boven de haard, zodat ik die beter zelf kan regelen. Maar ook dat lijkt lastig. De pijp (250mm) wordt ombouwd en moet dus dubbelwandig zijn, dubbelwandig met rookklep lijkt niet te bestaan. Dus moet ik eerste stukje enkelwandig gebruiken met rookklep, om daarna over te gaan op dubbelwandig. Maar een stukje enkelwandig achter een ombouw, kan dat wel mbt bijvoorbeeld veiligheid?

3. Indien ik punt 2 uitvoer, moet ik de rookklep hendel verlengen naar buiten de ombouw om de klep te kunnen bedienen. Zie dat nog niet helemaal voor me. Iemand tips en advies hierover?

4. Ik wil aanvoerlucht haard uit de kruipruimte laten komen. De kruipruimte heeft voldoende ventilatiegaten naar buiten dus dat is geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat de haard niet is voorzien van de mogelijkheid om kruipruimte op aan te sluiten. Nu dacht ik gewoon onder de haard 1 of
2 gaten te maken van bijvoorbeeld 110mm doorsnee, en boven op deze gaten een vierkante plaat te maken, zodat ik deze gaten open en dicht kan schuiven (dicht als de haard uit is ivm koude uit kruipruimte). Maar hoe dit te bewerkstelligen, want ook onder de haard wordt het ombouwd..

Ik ben benieuwd naar de reacties, want ik weet het even niet meer met deze haard die al weken wacht om ingebouwd te worden...

Dank en hartelijke groet,
Arianne
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Deze kachels zijn behoorlijk gevoelig ook omdat je aan 2 zijden glas hebt. deze kachel zal je dus ook met een behoorlijk vuur moeten stoken om tegen te gaan dat het glas snel zwart wordt. misschien zijn de keerplaten ook bewust weggelaten om het rendement van de kachel naar benedente krijgen? ook heb je door de groote van de haardt een behoorlijke lengte en of diameter nodig. [probeer de inbouw voorschtiften te achterhalen] bij sommige van deze haarden zit een speciaal verloop met klep maar meestal nooit 2 dus is het waarschijnlijk handiger om die weg te laten. voor beluchting zijn ook speciaale kleppen te krijgen kun je bv onder de kachel 2 gaten laten boren en dan de beluchtingsklep daarin zetten en bv afpurren 2gaten van 110 zal te weinig zijn en wat gebeurt er als je de deur opent?moet ie de lucht uit de kamer halen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu