Dimmer in de badkamer

Pnel

  • #1
Kan ik in de badkamer een gloeilamp/halogeen dimmer (230 volt) gebruiken en enkele halogeenlampen van 50 watt (IP44) in de doucheruimte hangen (hoger dan 2,25 meter). Er zit geen randaarde aansluiting op de dimmer of de lamp.
Of moet ik hiervoor een speciale dimmer en minder volts lampen gebruiken (maar waarom maken ze dan 230 volt lampen IP44?!)

Alvast bedankt voor de reactie!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou boven de douche 12v halogeen nemen en dan een dimmer die geschikt is voor de trafo.
 

Elektro 1

  • #3
De IP44 armaturen zijn bedoeld voor in vochtige ruimtes. In een douchecel mogen ze echter niet geplaatst worden en ook niet dicht bij een kraan. Ze zijn bevoorbeeld ook geschikt voor buiten in een luifel of afdak. Wanneer het armatuur IP44 geschikt is zal hij ook niet gaan oxideren en aangetast worden door weer en wind. Ik zou in een badkamer absoluut kiezen voor 12V ivm de veiligheid. Deze spotjes mag je overal plaatsen en kun je dimmen met een elektronische dimmer. Deze is wel iets duurder. Je kunt lampjes van 50W nemen maar ook van 35W. Een dimmer kan meestal wel 500 of 600W hebben. De dimmer is uiteraard wel gewoon 230V en stuurt de trafo aan. Deze trafo maakt van 230V een veilige spanning naar 12V.
 

VEH

  • #4
De installatie in de badkamer is geregeld in hoofdstuk 7 van de NEN1010. De ruimte is in zones verdeeld. Die zones reiken tot de min. hoogte van ruimten volgens het bouwbesluit; dat is nu 2,6mtr; NEN1010 bijlage 701A. Dus ook boven 2,25mtr is de zone van kracht.
Ook de uitvoering van 12V armaturen moet aan eisen voldoen als je die in zone 0 of 1 wilt installeren. Ook moet het armatuur in een SELV of PELV keten zitten. NEN1010_701.55 / NEN1010-414.3.

Ik ben wat dat betreft roomser dan de paus en zal zelf nooit iets met welke spanning dan ook in zone 0 of 1 monteren, of het nu wel of niet is toegestaan volgens de NEN1010.

In het algemeen vind ik dat als men niet voldoende kennis van de materie heeft, men niet aan de elektrische installatie in een badkamer moet willen werken. Het wordt dan een soort russische roulette.
 

Appeltje

  • #5
Sinds wanneer is het boven de 2.25 nog zone?

Volgens mij mag alles erin en ik zie het probleem van 230v dan ook niet zo aangezien geen weldenkend mens überhaupt iets zal gaan staan doen aan die lamp terwijl ie onder de douche staat.

Misschien kan VEH uitleggen in welke situatie hij verwacht dat je toch makkelijk een opsodemieter zou kunnen krijgen?

Gr. Richard.
 

VEH

  • #6
Ik zou zeggen kijk even in de NEN1010-2007 bij de artikelen die ik genoemd heb.
Zover ik weet is de 2,25mtr met de verandering van de min hoogten van ruimten in het bouwbesluit 2003 aangepast. Weet niet precies welke uitgave van de NEN1010 daarop is aangepast, maar in 2007 uitgave staat dat een zone 2,6mtr hoog is.

Een weldenkend mens niet, maar per ongeluk kan alles gebeuren. Met een lengte van 1,84 reik je makkelijk naar 2,25. Even uitrekken onder de douche en je raakt al iets aan wat een weldenkend mens onder de douche niet wil aanraken.
Het enige dat ik heb willen zeggen: Pas op met elektrische installaties in badkamers en al helemaal in de zone 0 en 1. Kijk in de NEN1010 / NPR wat daarover gezegd wordt, beoordeel de situatie terplaatste en handel ernaar. Het idee dat 12V halogeen lampjes omdat dit een ongevaarlijke spanning is, zonder verdere eisen daar toegepast kunnen worden is onjuist. NEN1010 bijlage 702A geeft een aardig overzicht wat wel en niet is toegestaan.
Als voorkomen van "makkelijk een opsodemieter kunnen krijgen" de maatstaf is, kunnen we de NEN1010 wel afschaffen.

Als mijn vorige bericht onduidelijk was, spijt me dat zeer. Het kan ook zijn dat ik het allemaal fout interpreteer, maar ik blijf liever aan de veilige kant.
 

Lichtpunt

  • #7
Kan mij volledig in de motivatie van VEH vinden.
Het voor komen van risico's wordt dan ook door deze voorschriften gestimuleerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu