Badkamerventilator schakelen op touch schakelaar/dimmer

Suuf

  • #1
Hallo,

Ik wil in mijn badkamer een ventilator installeren met timer geschakeld door de lichtschakelaar. Een ventilator op timer en vochtschakelaar lijkt mij geen goede optie gezien het klimaat in Nederland (dan staat de ventilator altijd aan)

Voor de verlichting wl ik een touch schakelaar/dimmer installeren.

Mijn vraag: Kan ik vanuit die touch schakelaar/dimmer ook de ventilator schakelen.

Vast bedankt

Suuf
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
De ventilator vindt een dimmer niet fijn. Dat gaat niet werken.

Neem een ventilator met vochtsensor (werkt wel gewoon prima, ook in Nederland) of plaats een dubbele schakelaar waarbij je de ventilator apart schakelt van de verlichting. Voordeel is dan ook dat je de ventilator kunt aanzetten als het licht uit is.
 

Suuf

  • #3
Een dubbele schakelaar vind ik geen optie, want dan moet je steeds 2 schakelaar bedienen. Misschien moet ik dan toch nog eens nadenken over de vochtsensor.
 

Suuf

  • #4
Zijn er geen dimmers die behalve de dimfunctie ook nog een 2e functie schakelen. Iemand een idee ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan is een vochtsensor de beste optie inderdaad. Vaak zit er nog een afstelling op de ventilator om de signaalwaarde in te stellen, dus hoe vochtig het mag zijn voor de ventilator inschakelt.
 

Suuf

  • #6
Bedank voor de reacties.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Peter_H

  • #7
Misschien een idee om een relais bij de ventilator te plaatsen, weet alleen niet of een relais met met een dimmer kan omgaan.
 
  • Like
Waarderingen: Suuf

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ook een relais vindt een dimmer vast en zeker niet fijn. En in een badkamer zou ik toch wat voorzichtiger met elektra zijn, als het om experimenteren met een relais gaat.
 

Suuf

  • #9
Eens.
Goed idee van dat relais, maar er moet toch een meer standaard oplossing zijn. Er worden veel ventilatoren met de lichtschakelaar aangestuurd. Omdat we steeds meer met led verlichting werken is er ook meer behoefte aan dimmers. Jezuïeten toch zeggen dat de markt hier een oplossing voor moet hebben. Helaas heb ik hem nog niet gevonden
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Jazeker, daar is tegenwoordig een perfecte oplossing voor; de vochtsensor!

Deze schakelt de fan pas wanneer het daadwerkelijk nodig is in plaats van tegelijkertijd met het licht en beperkt zich niet tot een vaste nalooptijd.

Een relais in een vochtige ruimte erbij knutselen vind ik een gevaarlijk advies.
 
  • Like
Waarderingen: Suuf

Peter_H

  • #11
Weet niet of TS een toilet op de badkamer heeft, daar reageert een vochtsensor helaas niet op.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Je hebt lamparmaturen met ingebouwde dimmer die naar verschillende dim-standen schakelen door met de lichtschakelaar kort te pulsen. Dan heb je een normale lichtschakelaar en toch een dim functie.

Wanneer je een ventilator neemt met een nalooptimer blijft die gewoon doorlopen terwijl je het licht aan het dimmen bent met de lichtschakelaar. Anders krijg je dat de motor een aantal keren achter elkaar aan- en afgeschakeld wordt en dat vinden ze op de lange duur vaak niet erg fijn.
 

Suuf

  • #13
Ik zit nu te denken om een ventilator zonder vochtsensor te kopen en dan een aparte goede vochtsensor te plaatsen. Bijvoorbeeld de hygrostaat van Gera
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Dat begrijp ik even niet.
Je wilt geen extra schakelaar voor de ventilator, wat eigenlijk de logische oplossing is.
Maar je wilt wel een extra hygrostaat aan de muur hangen.
Trouwens een ventilator met vochtcensor vind ik zelf ondingen, en we hebben daar al vaak problemen mee gehad.
Als de ventilator kort op de buiten uitloop zit, en het is vochtig/mistig weer dan heb je grote kans dat dat ding gewoon uit zich zelf gaat draaien.
Is echt fijn als je nachts ligt te slapen, en dat ding ligt te loeien.
 

Suuf

  • #15
Ik wil geen extra schakelaar steeds aan en uit doen. Een hygrostaat schakeld automatisch en daar hoef ik niets aan te doen. Die ingebouwde dingen in een ventilator vertrouw ik niet zo en die hangt, zoals jij ook zegt vlakbij de buitenmuur. Vandaar dat ik deze mogelijkheid bekijk.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Lampje45

  • #16
Als ik jou was zou ik een serieschakelaar verkeerd om gebruiken met de ene zet je alles aan en uit en met de andere kun je dan, indien gewenst, de ventilator afschakelen. Want die herrie is natuurlijk niet nodig als je 's nachts een plasje doet of overdag je tanden poetst. De dimfunctie zou ik onderbrengen in een tweede doos naast deze schakelaar. De ventilator uiteraard met nadraaifunctie. Want met vochtsensoren ben je altijd te laat, dan staat de ruimte al vol vocht voordat de ventilator zijn werk begint te doen. Regelen is vooruitzien op de te verwachten situatie.
 

Suuf

  • #17
Ik zal dit meenemen in mijn overwegingen. Dat een vochtsensor pas laat de ventilator aan zet ben ik met je eens.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu