Dimmen 230V LEDs, kan geen werkende dimmer vinden?

Tapie

  • #1
Ik heb een probleem met het dimmen van mijn 230V LED inbouwspots. Onlangs een aanbouw aan het huis gekregen en hierin deels inbouwspots in het plafond gemaakt. Ik heb een normale halogeen set gekocht, en de spots vervolgens vervangen door dimbare LED spots (GU-10 3W powerLEDs). Deze zouden dimbaar moeten zijn met een gewone gloeilamp dimmer.
Echter ik heb er nu een aantal geprobeerd (berker, jung, peha), maar de spots gaan knipperen. Dit ligt waarschijnlijk aan het lage wattage van de spots (9W totaal). De meeste standaard gloeilamp dimmers hebben een minimaal belastbaar vermogen van 60W. Ik heb inmiddels ook duurdere dimmers geprobeerd die geschikt zijn om trafo's te dimmen, met minimaal belastbaar vermogen vanaf 20W, maar ene zoemt als een gek (en heeft een smal dimbereik) en met de andere (een tronic) gaan de leds ook knipperen na korte tijd.
Ik heb het idee dat ik bij de bouwmarkt (HB) niet ga vinden wat ik zoek. Om nu gericht naar een goede (duurdere) dimmer te zoeken zou ik graag weten wat ik nu precies moet hebben. Zijn er überhaupt gewone inbouw gloeilamp dimmers te vinden met een klein minimaal belastbaar vermogen? Ik heb Berker schakelmateriaal.
Ik heb ook al gedacht om nog iets toe te voegen waardoor de dimmer hoger belast zal worden, maargoed dan vervalt deels ook weer het energiezuinige aspect van de LEDs! Wie kent dit probleem en weet raad?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik vermoed dat je het moet zoeken in een betere kwaliteit leds.
De afgelopen maand heb ik ledlampen (model peerlamp) getest en deze deden
het prima op een willekeurige normale dimmer. Het enige probleem is het iets kleinere regelbereik.
De led spots gaan iets eerder uit, maar knipperen nooit.

Welk advies geeft de leverancier van de leds?
 

Tapie

  • #3
Hmm, het zijn powerLEDs van Calex, ik heb ze een mail gestuurd met mijn vraag.
De verkopers bij HB zeggen dat het zou moeten werken met een gloeilamp dimmer, maar zoals gezegd, in hun assortiment alleen dimmers van 60-400W. Ik ga er vanavond maar weer eens heen om de huidige (wederom niet goed werkende) dimmer om te ruilen en zal ze gewoon vragen om uit te zoeken welke dimmer ik nodig heb. Ik heb tenslotte op aanraden van hun de powerLEDs gekocht, en mijn voorwaarde was dat ze dimbaar moesten zijn...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Je zult in elk geval moeten voldoen aan het minimum vermogen van de dimmer.
Misschien kunt je nog wat zoeken bij bv. Conrad in de bouwpakketten gedeelte.
 

Gerrit

  • #5
Ik ken de spots die je hebt niet, maar het is een feit dat de dimmer een minimaal vermogen moet zien.
In de laagspanningsserie is daar een elektronisch foefje voor bedacht, maar hoe het bij de 230 V serie is gedaan weet ik niet.

Verder is het zo dat het dimmen van een led compleet anders is dan bij een halogeen- of gloeilamp.
Die elektronica dient in de lamp ingebouwd te zijn.

Vraag maar eens of dat werkelijk zo is, hoewel ik een beetje twijfel of ze dat bij de hobbymarkt weten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Bij de ledverlichting die ik ken is een dimmer met fase aansnijding al voldoende.
 

JohnF

  • #7
Beste heer,

De GU-10 3W is een dimbare ledlamp maar de dimmer moet wel een minimale belasting hebben. Dus... er moeten minstens 3 van deze lampen op een geschikte dimmer worden aangesloten!

suc6 john
 

Tapie

  • #8
Ik had 3 dimbare LEDpsots aangesloten, dus totaal 9W.
Maar ik kan bij de HB (welke mij heeft aangeraden de LEDs te kopen) geen geschikte dimmer vinden. Ik heb contact gehad met de importeur/producent van deze LEDs en zij hebben ook de set-up met 3 spots getest. Met een dimmer zonder minimumbelasting werkt het maar deze kan ik bij de HB niet krijgen. Ze komen me nu tegemoet met dimbare spaarhalogeen, erg nette service! De dimbare LEDs ga ik eerst maar in een niet te dimmen armatuur gebruiken.
 

Leandra1975

  • #9
Zelfde speelde bij mij met 3 dimbare spaarlampen (geloof 8 w per stuk). Ik heb een dimmer met drukknop (geen draaiknop) en dit werkte dus niet met dimbare spaarlampen.

Verder in huis heb ik ook overal GU10 spots, die ik tzt wil vervangen door dimbare led spots van onze boys uit Eindhoven. Maar gezien de bovenstaande berichten vrees ik dat dit voorlopig niets gaat worden.

Weet er iemand welke dimmers/merken wel werken met dimbare LED lampen met laag voltage?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu