TL Buis dimbaar maken

GBKlaassen

  • #1
Beste allen,

Op dit moment hebben wij een Tl-buis (TLD 30w) boven onze eettafel hangen. Wij zouden deze graag voorzien van een Led-buis en een dimmer. Ik heb er geen verstand van en kom er niet uit hoe ik dit zou moeten doen. Kan dit met een snoerdimmer of moet er een inbouwdimmer aan te pas komen en kan de tl vervangen worden door een dimbare led-buis met led-starter?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Er zijn dimbare LED-buizen te koop. Je moet even kijken of je armatuur nu een starter heeft. Als dat niet het geval is, dan moet je of een HF-buis kopen of je moet je armatuur laten ombouwen. Als je nu een TL-buis met starter hebt, dan kun je deze vervangen door een LED TL-buis met dummystarter.

Op de website van de fabrikant van de LED TL-buis vind je informatie over welke dimmer geschikt is. Als je eettafellamp nu vast is aangesloten, dan moet je een inbouwdimmer nemen. Steekt die met een stekker in een stopcontact, dan kun je beter een snoerdimmer gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik sluit me bij het antwoord van Tom345 aan.
Even Googlen en je komt het een en ander aan dimbare led buizen tegen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Je zult de bedrading van het bestaand armatuur eerst wat moeten veranderen voordat
je er een LED buis in kunt plaatsen. Daarna kun je de led en de led dimmer gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Of je de bedrading moet aanpassen hangt af van of het een armatuur met starters is of een HF versie met elektronische voorschakeling.

In het eerste geval kun je gewoon dummy starters gebruiken. In het tweede geval moet het VSA uit de stroomkring worden verwijderd.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dat aanpassen van bedrading moet alleen al je het voorschakelapparaat er tussen uit wilt halen, plaats je de dummy starter dan kun je die gewoon laten zitten.
Voordeel van het aanpassen is dat het voorschakelapparaat dan ook geen stroom verbruikt, nadeel is dat als je dit zakelijk moet doen (klant krijgt het berekend) en je er een kwartier of langer mee bezig bent (naast het risico van afgebroken klemmetjes ed.) je het voordeel bijna nooit weer terug zal verdienen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Als TS een beetje handig is op dit vlak dan verdient het altijd de aanbeveling om het VSA eruit te halen. Juist inderdaad omdat dit strook bespaart. Voor de 'leek' bieden dummy starters een goed alternatief.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Klopt, als tijd (en dus de daarmee gepaard gaande kosten) niet meespeelt dan dat voorschakel app er uit. Maar wel goed opletten dat er geen bevestigingen afbreken oid. want dan ben je nog veel verder van huis en heb je mogelijk alsnog een nieuw armatuur nodig.
Kom ik bij armaturen met kunststof wat al aardig verkleurd is of de houders van de buis al piepen en kraken dan blijf ik er mooi vanaf en blijft de VSA maar zitten want vrijwel gegarandeerd dat er dan iets afbreekt als je deze open wilt maken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu