Dilemma bedrading zp - meterkast

Hankezp82

  • #1
Hallo,

Wij willen 16-20 (totaal aantal wattpiek zal rond de 6400 watt liggen, zuid, 16 gr, maar wel hoge bomen en soms schaduw) zonnepanelen laten installeren, maar krijgen tegenstrijdige adviezen van verschillende partijen, dus een paar controlevragen.

Wij twijfelen tussen een 1-fase of een 3-fase solaredge omvormer, want de installatie van een 3-fase omvormer is lastiger (wel 3*25a in de meterkast). De situatie:

A. bestaande aparte 1-fase groep met een flexibele 16 mm leiding (<10 m tussen meterkast en lasdoos) en 3* 2.5 mm2 draden en bestaande dakdoorvoer.

B. A niet gebruiken en nieuwe solarkabels trekken van de panelen door een gat te boren in de schoorsteen en het oude schoorsteenkanaal te gebruiken ca. 20*20 cm (waar inmiddels wel een flexibele cv rookafvoer, utp kabel en 2 verwarmingsleidingen doorheen lopen, dus dit is mogelijk niet zo makkelijk als het klinkt en een stukje duurder) naar de omvormer in de kelder (ca. 10 m) en vervolgens een 3-fase kabel door de meterkast (slechts paar m van meterkast).


Wat is wijsheid?

Optie I: grote 1-fase omvormer installeren, 4 mm2 kabels door 16 mm flex leiding trekken en 16a zwaarder laten afzekeren tot 25a.

Optie II: 3-fase via schoorsteen of toch iets via de 16 mm flex leiding?


Losse vragen:
1. Klopt het dat je in dat geval voor 230*25=5750 wattpiek * 155% (max overdimensioneren Solar Edge omvormer) oftewel 8912.2 watt max op het dak aan piekvermogen mag leggen?

2. Kun je door een 16 mm flex buis van ca 10 m een 5 aderige kabel trekken tbv 3 fase omvormer?

3. Of kunnen de solarkabels door de bestaande 16 mm flex leiding van ca. 10 m en dan de omvormer in de meterkast ophangen?

4. Of is er nog een andere optie mogelijk bijv. 4 *2.5 mm2 en aardleiding via andere groep?

5. Moeten we perse kiezen voor 3-fase? wel duurder en complexer in casu (i.v.m. 16 mm leiding), maar voordelen zijn er ook als ik het goed heb begrepen: minder verlies door kabels, meer eigen gebruik mogelijk, minder kans op uitschakelen bij zonnig weer, meer zp op aan te sluiten, dunnere kabels voor te gebruiken. Wat zouden jullie in casu doen?

Heel veel dank voor jullie adviezen!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
6400Wp, alles op zuid, is in mijn ogen een no-brainer: dat moet op een 3-fasen omvormer.

Overdimensioneren is misschien leuk bij oost/west-opstellingen waar niet alle panelen tegelijkertijd maximaal produceren, maar niet met alles op zuid.

Zoals je zelf al zegt ga je inderdaad veel sneller te maken krijgen met spanningsopdrijving (dus eerder uitschakelen op een te hoge spanning), je voldoet niet aan de netcode elektriciteit (qua selectiviteit achter een 25A hoofdzekering en qua meer dan 5kW PV op één fase).

Ik zou dus gaan zoeken naar een route voor een 5x2,5mm² kabel naar de omvormer of idd de solarkabels richting kelder / meterkast.

Wat bedoel je precies met optie A met de bestaande leiding en dakdoorvoer? Wil je de omvormer op het dak plaatsen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Eens met Xander.

Hankezp82 schreef:
Kun je door een 16 mm flex buis van ca 10 m een 5 aderige kabel trekken tbv 3 fase omvormer?
Nee dat gaat niet passen. Dus daarom op zoek naar een alternatieve route.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Bij overdemensionering zal de omvormer gaan aftoppen als je op 100% komt.
Nu is dat maar een heel klein deel van de dag rn ook nog een klein deel van het jaar waarbij de panelen vol werken.
Hierdoor kan overdemensionering gunstig zijn. De omvormer zal eerder starten omdat de startspanning 's ochtend eerder bereikt word en 's avonds zal het langer door gaan.
Je hebt eerder in het jaargetijde al volle teruglevering en het gaat ook langer door in het najaar.
In de winter betere opbrengst.

3 fasen aansluiten geeft een lagere fase stroom en daarmee minder net opdrijving.
En minder kabelverliezen.
 

Hankezp82

  • #5
Bedankt voor de reacties!

Bij optie A gaan de solarkabels via de dakdoorvoer naar een berging waar de omvormer komt te hangen, die daar aangesloten wordt op de lege groep met 2.5 mm2 bekabeling.

Ondanks dat mijn stroomverbruik ca 2600 kwh per jaar is en er nog geen warmtepomp/elektrische auto binnen 3 jaar wordt verwacht overweeg ik toch om mijn hele dak vol te leggen (relatief lage investering en netjes 1 vlak).

Als we gaan voor 3-fase en de schoorsteen route, dan betekent dat dat de solarkabels van Solaredge ca. 8 m door de schoorsteen gaat naar de omvormer in de kelder, die een paar m van de meterkast is verwijderd. Kunnen solarkabels goed samen in een schat van 20x20 cm tezamen met een flexibele CV-afvoer en wat andere leidingen (2x cv en 1x utp)?

Of kan ik beter een enphase/APS omvormers overwegen, waarbij er enkel 230 v door een YMVK-kabel door de schoorsteen kan? Of nog makkelijker bij deze micro omvormers: de 3*2.5 mm2 vervangen door 3*4 mm2?
 

Hankezp82

  • #6
Of zijn de micro omvormers van enphase/APS niet in 3-fase te schakelen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Micro-omvormers kunnen doorgaans prima op 3 fasen, maar dan zul je nog steeds een 5-aderige voedingskabel naar het dak moeten krijgen.

Hoe vol zit dat kanaal in de schoorsteen? Als je daar 1 of liever 2 mantelbuizen bij krijgt kun je daar ook prima de solarkabels doorheen leiden, als dat beter uitkomt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Bij 3-fasen heb je waarschijnlijk voldoende aan 5 x 2,5 mm2.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu