Dikte waterleiding, 22mm of 15mm

Tekkelsrule

  • #1
Op de aanvoer van mijn watermeter in de kelder zit een hele dikke pijp. Aan de uitgaande kant zit ook een dikke aansluiting, maar via een verloop gaat dit direct over naar 15mm. Deze 15mm gaat aan de andere kant van de kelder door het plafon (=vloer keuken met badgeizer) naar boven waar het ook naar de naastgelegen badkamer gaat.

Ik heb nu een combi ketel op de zolder geplaatst, en daar moet dus ook een koud water leiding naartoe, komende vanaf de kelder. Nu vroeg ik me af of het verstandig is om de verloopsok naar 15mm aan de uitgang van de watermeter te vervangen door 22mm. Een 22mm leiding door de kelder te voeren met aftaking van 15mm voor keuken/badkamer, en aftakking van 15 mm naar de zolder voor de combiketel. Op die manier hoop ik zo veel mogelijk koudwater/druk over te houden voor zowel het koud water, als het koud water wat gebruikt wordt om te verwarmen.

Is dit een goed idee, of totaal nodeloos?
 

Michiel_H

  • #2
Ik zou het doen indien technisch mogelijk. Ik neem tenminste aan dat je ketel nu zo'n 7 meter boven de watermeter zit?
 

Tekkelsrule

  • #3
Jazeker, het is meer dan 7m, misschien wel 8 of 9m.

Ik neem aan dat 15mm vanuit de kelder naar de zolder voldoende is? 22mm koperpijp kost namelijk een vermogen (zo'n 38 Euro voor 5m) tot verhouding van 15mm. Bovendien moet er ook al een 22mm leiding voor het gas naar boven.
 

Michiel_H

  • #4
Sorry, ik heb je vraag te snel gelezen. Ik dacht dat je vroeg of je de verticale leiding moest vervangen.. En deze zou ik echt vervangen.. 8a9 meter is heel wat voor 15 mm. Ik kan de berekening zo 1 2 3 niet voor je noemen, maar bij mij thuis rolde uit de berekening dat ik 25 mm Unipipe moest nemen (daarmee zat ik wel duidelijk aan de veilige kant).
 

Tekkelsrule

  • #5
Oeps, dat gaat duiten kosten.
Ik neem aan dat dit alleen hoeft tot aan de zolder, zodat ik horizontaal met 15mm naar de ketel kan. Deze heeft namelijk ook maar een 15mm aansluiting voor koud water.

Zou warm water naar beneden wel 15mm kunnen blijven? De bron, de ketel in deze, heeft ook maar een 15mm uitgang voor het warm water. Het water moet helemaal naar beneden, dus dan helpt de zwaartekracht toch?
 

Fiesiekus

  • #6
Dat laatste klopt helemaal; het gaat voor de hydraulische druk om het netto hoogteverschil.

Alles in 15 mm is oké, bochten buigen i.p.v. knieen en kogelkranen daar waar afsluiters moeten komen scheelt allemaal drukverlies.
 

Tekkelsrule

  • #7
Resume:

Koud water vanaf de meter in de kelder omhoog met 22mm.
Op de zolder horizontaal verder met 15mm naar de ketel.

Warm water vanaf de ketel op zolder naar beneden met 15mm.

Verder geen kniestukjes gebruiken maar bochten buigen. Dit schijnt ook minder ruis in de buis met zich mee brengen heb ik ooit gehoord.

Iedereen weer bedankt.
 

Fiesiekus

  • #8
Je mag 't zelf weten, maar ik zou geen smak geld uitgeven voor de 22 mm. Als er nu 15 mmm zit en dat geeft geen probleem: zo laten en verdre in 15 uitvoeren/doortrekken.
 

Tekkelsrule

  • #9
Er zit nu helemaal niet. De meter zit in de kelder, het midden van het huis, en gaat vandaaruit naar achter. De ketel zit voor de kelder, helemaal bovenaan. Daar gaat later ook nog ooit de badkamer komen. Om zoveel mogelijk problemen te vermijden met water toevoer op hetzelfde moment wil ik dit goed uitvoeren. Moet dit met 22mm, dan doe ik dit.
Is dit niet nodig, dan niet natuurlijk.
En dat is dus de vraag.
Is 22mm vanuit de kelder naar de zolder nodig?
 

Fiesiekus

  • #10
Fiesiekus schreef:
Alles in 15 mm is oké.
Ik heb wel grotere afstanden overbrugd waarbij de eerste 4 meter (in de kelder naar de keuken) in 14 mm (oude maat) was uitgevoerd. Daar heb ik een T in gesoldeerd en met 15 mm circa 8 meter omhoog en terug naar de badderkamer. No problem.
 

Tekkelsrule

  • #11
Klinkt goedkoop
Als je niks meer hoort kan ik lekker warm badderen na een dag hard klussen :D
 

Beo

  • #12
Ik zou wel voor 22 mm gaan. Ik weet niet waar je woont maar de drukverschillen zijn in Nederland heel verschillend. Wat in de ene situatie voldoende is omdat er voldoende voordruk is kan in de andere situatie volstrekt ontoereikend zijn.
De meerprijs weegt niet op tegen de ellende die je kan krijgen als achteraf de leiding te klein blijkt te zijn.
Ga je in de toekomst nog meer op de leiding aansluiten zoals bijv. de badkamer of toilet boven dan is 22 mm al helemaal geen overbodige luxe.

Het verhaal over het ruisen klopt. Hoe dikker de leiding des te lager de stromingssnelheid. Lagere stromingssnelheid is minder lawaai (verloopt exponentieel). Daar en tegen is een wat minder dikke warmwater leiding wel weer gewenst omdat dan de leiding sneller op temperatuur is en je dus minder stilstand verliezen hebt.
 

Tekkelsrule

  • #13
Ik woon in Gilze, dat is nabij Tilburg.
Er gaat inderdaad nog 1 en ander veranderen in huis. Met dat in het achterhoofd zou 22mm dus helemaal niet zo verkeerd zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu