Dikte waterleiding douchekolom

Eraser

  • #1
Ik heb een vraag m.b.t. de dikte van de waterleidingen.

Ik heb een douchekolom aangeschaft, zo'n ding met massagestralen etc.
Nu vertelde ze mij dat hoe dikker de leiding is die ernaartoe loopt die harder de stralen zullen zijn.

Nu heb ik daar een beetje mijn twijfels over.
Aangezien de aansluiting op de kolom zelf zover ik kon zien in de verpakking 12 mm is.
En ik heb altijd het idee gehad dat hoe smaller de opening hoe hoger de druk..

Nu was ik van plan om 15 mm vanaf de ketel te leggen, met 12 mm aftakkingen naar de douche en keuken, en met 12 mm te eindigen bij de wastafels.
Ik kan indien nodig naar de douche 15 mm leggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Om een hoge druk te krijgen moet er in elk geval voldoende aanvoer zijn, vergelijk dit met een hogedrukspuit, de aanvoer is daar een 1/2 " slang en het gaatje in de lans is rond de 1.2 mm.

De weerstand van de leiding en de verbindingen speelt ook een rol bij de aanvoer, hoe meer weerstand hoe minder druk op het einde van de leiding, ook de lengte speelt hier een rol in.

De aanvoer van warm water wordt vaak onderschat, de boiler of geyser moet ook voldoende warm water kunnen leveren.

Het lijkt mij het verstandigste er een installateur bij te halen voordat u begint met het aanleggen van leidingwerk, hij/zij kan ter plekke de situatie het beste beoordelen.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
De verkoopster heeft wel gelijk. Het drukverlies in een leiding is afhankelijk van de doorstroomopening en de lengte van de buis. In de praktijk komt het erop neer dat het vooral bij lange aanvoerleidingen belangrijk is om een grotere diameter te kiezen.

De doorvoeropeningen in de kranen zijn veel minder belangrijk omdat de lengte daarvan te verwaarlozen is. Bedenk dat de doorstroomopening van een buis heel snel groter wordt met de diameter. De doorstroomopening van een 15 mm buis is 70 % groter dan een 12 mm buis en voor een 22 mm leiding is dat 400 % meer dan een 12 mm leiding! De watersnelheid in de buis wordt dan zo laag dat er nauwelijks nog drukverlies optreedt.

Mijn advies is: kies minimaal 15 mm voor de aanvoerbuis en zelfs groter als de afstand tot de boiler groter is dan 3 meter. Het gaat hier immers niet om een spaar-douchekop maar om een douchekolom met meerdere stralen.

Groeten, Hein
 

Darob

  • #4
Beste Eraser, alle goede antwoorden zijn reeds gegeven, vroeger werd er echter veel gewerkt met 12 en 15 mm, nu voornamelijk alleen nog maar 15 mm, tenzij er veel afname is.

Denk hierbij bijv. in een douche gelegenheid in een sporthal, hiervoor dan dikke aanvoerleidingen gebruikt (22mm)e n vervolgens bij de douchekoppen terug geknepen naar 15 mm voor de druk.

PS. Jan heeft een goed punt t.a.v. warm waterleidingen, dit heeft te maken met een minimale tapdrempel die bijv. geisers nodig hebben, dus een goede raad bij normale woningen "alles 15mm". :idea:
 

Eraser

  • #5
Bedankt voor de antwoorden.

Origineel zat er 15mm in, wat bij de kraan en douche naar 12 ging.
Ik hou alles lekker op 15mm dus !
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wordt er in de gebruiksaanwijzing van de douchekolom niet gerept over het waterverbruik per minuut? Of staat er misschien een druk/flow-diagram in? Als je dat weet is een betere schatting te maken van het drukverlies in de verschillende diktes leidingen.

Groeten, Hein
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Ik ben het geheel met Hein eens.

Alleen nog een opmerking wat is het totale waterverbruik van de douche wand met betrekking tot wat het warmwatertoestel kan leveren.
Vaak gebruikt een douchewand veel meer dan het toestel levert.

Of je nou 12 of 15 mm waterleiding gebruikt is dan geheel niet belangrijk meer, want de meeste toestellen leveren ca. 5 tot 8 liter water per minut en dan kan prima door een 12 mm leiding.

Er worden trouwens alweer plannen gemaakt om de warmwaterleiding weer naar 12 mm te gaan brengen ivm waterbesparing, voorbeeld ketel op zolder en water naar de keuken zoals Hein ook schreef: 70% water het warmewater is dus sneller bij de kraan.

sucses ermee
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad, vanuit besparingsoogpunt is een dunnere leiding beter, maar als je daar gevoelig voor bent moet je zeker geen douchekanon installeren.

8 liter per minuut heet water betekent toch al vlug het dubbele aan douchewater en dat is toch een flinke straal en nogmaals: de lengte is heel belangrijk!

Groeten, Hein
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Accoord Hein maar bij de douche komt uit twee leidingen water, warm en koud worden daar pas gemengt.

Het gaat mij niet zozeer om het besparen, maar de meeste toestellen die we in Nederland hebben leveren niet meer dan die hoeveelheid van 6 a 8 liter en wat moet je dan met z'n kanon wat veel water behoeft?

Vr Gr
 

Eraser

  • #10
Hein Weijers schreef:
Wordt er in de gebruiksaanwijzing van de douchekolom niet gerept over het waterverbruik per minuut? Of staat er misschien een druk/flow-diagram in?
Nee helaas, er zit niks anders bij dan een tekeningetje hoe deze opgehangen moet worden.
Vandaar mijn vraag dus.

Maargoed, er liggen ondertussen 2 15 mm pijpen.
De warmwater is in lengte 5 m ongeveer, de koude 6.
Vanaf de splitsing naar de wastafels heb ik nog 2 m 15 mm gelegd, daarna de laatste 3,5 m overgegaan naar 12 mm.

Overigens heb ik nergens knietjes gebruikt, alles is gedaan met gebogen bochten.
Enkel de warmwaterleiding die naar de keuken gaat is langer en daar de laatste 4 m ook in 12 mm gedaan.

Helaas kan ik nog niet testen of er genoeg druk is of niet (denk het wel, voorheen kwam er een hele harde straal uit de douche), aangezien er eerst getegeld moet worden, en dan pas het sanitair etc aangesloten kan worden.

In ieder geval bedankt voor alle uitleg!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu