Dikke c.v. leidingen vervangen?

Ajetoobuur

  • #1
Ik heb een jaren 30 woning gekocht die ik deze zomer wil laten renoveren. De c.v. installatie is oud en heeft dikke stalen buizen en ouderwetse radiatoren, maar werkt prima.
Een aannemer stelde voor om deze dikke buizen helemaal te verwijderen en te vervangen door uni pipe.

Zijn er goede redenen om deze dikke buizen volledig te laten vervangen?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Minder water in het systeem, wat energie scheelt bij het opwarmen. Het is afhankelijk van het stookgedrag of dat genoeg energie scheelt om de kosten eruit te halen.
Een dunnere leiding is makkelijker te isoleren. (maar het is goedkoper de bestaande te isoleren)

Als er geen praktische reden is zou ik het waarschijnlijk niet doen. Als de dikke buizen in de weg zitten wel.
Waarschijnlijk kan je het geld beter ergens anders besteden: betere isolatie, meer zonnepanelen, o.i.d.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Per saldo maakt het voor het energieverbruik niets uit, de dikke leidingen kosten meer energie om op te warmen, ze zullen zodra je stopt met stoken ook langzamer afkoelen en dus nog wat langer warmte blijven afgeven. Het systeem met de dikke leidingen is dus wat trager.

Als het een dikwandig gelaste installatie is, is deze ook nog eens erg degelijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
In een perfect geïsoleerd huis maakt het inderdaad nauwelijks uit, dan kan de temperatuur trouwens constant blijven en is er geen sprake van opwarmen/afkoelen.
Een jaren 30 huis zal niet zeer goed geïsoleerd zijn, 's nacht zal de temperatuur lager ingesteld staan en bijvoorbeeld dalen naar een 15. Door traagheid zal het langer warm blijven en dus gaat er meer energie verloren. Voor eerder opwarmen geldt hetzelfde.

Maar dat effect is kleiner dan veel andere dingen. (beter het dak iets beter isoleren)
 

Ajetoobuur

  • #5
Bedankt. Ik geloof dat ik de langere opwarmtijd dan maar voor lief neem en mijn geld besteed aan andere maatregelen.

Mochten we op paar (zichtbare) plaatsen de dikke leidingen toch willen wegwerken, kan dan eenvoudig een dunnere buis worden aangesloten? Of lopen we dan tegen technische problemen aan? Bijv. omdat de doorstroming beperkt wordt?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ga er wel vanuit dat je de oude radiator behoudt, als er nieuwe komen, zou ik alles vernieuwen. Oude radiatoren kunnen best goed overweg met lage water temperaturen, dus als je ze (ook) mooi vind lekker laten zitten.

Delen vervangen:
Je zet er niet even een knelkoppeling op, dat kan lassen betekenen of draad snijden, afhankelijk van hoe oud en dik ze zijn.
Doorstroming wordt in oude installaties door toeval of door de kranen bepaald, kranen staan dan allemaal maar een klein stukje open, waardoor de kranen de bepalende factor zijn. Waterzijdig inregelen mag je het niet noemen, maar daar lijkt het wel op.
De ketel zal redelijk nieuw zijn en er zal een nieuw stuk relatief dunne buis op de oude leidingen zijn aangesloten. Zolang je niet dunner dan dat eerste stuk gaat zit je goed.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Als 't spul goed is gooi je een Mercedes weg en haal je een Fiat in huis. Lekket later zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu