Oude dikke stalen cvleidingen vervangen voor dunnere leiding

Delkimtxi

  • #1
Beste boarders klussers,


In mijn woning bj. 1975, heb ik een AGPO HR ECONPACT 127/135/235/ 5/ A ketel.

Al mijn radiatoren zijn aangesloten doormiddel van dikke stalen leidingen met koppelingen die niet zo onderhoudsvriendelijk zijn. Deze koppelingen zijn namelijk niet 123 los te draaien en eenvoudig weer te vervangen of aan te passen. Zie foto’s

Ook vind ik de dikke leidingen in de slaapvertrekken en woonkamer niet fraai. In de woonkamer lopen de leidingen ook niet haaks van de wanden.

Daarom overweeg ik nu dan ook om alle leidingen vanaf de cv ketel door te slijpen en op nieuw aan te leggen met 15/22 mm CV-buis (verzinkt staal).

1- welke diameter is het meest geschikt of maakt het niet zoveel uit?
2- Moeten de leidingen aan bepaalde eisen voldoen ? kwaliteit/keurmerk etc. (op internet zijn merkloze goedkope buizen te vinden van 8,14euro per 6meter...)
3- is het gebruik van knelkoppelingen veilig en aan te bevelen? Of zijn er andere alternatieven om met cv-buizen te werken?
4- Op de cv zitten nu 2 ontluchting punten? Moeten deze behouden worden of kunnen die ook verwijderd worden?

weet iemand een goedkoop adres voor radiatoren in zuid holland? graag via pb ;)


Mij lijkt het geen moeilijke klus,om in zijn geheel nieuwe leidingen te plaatsen en monteren. Het meeste werk zit hem in het passend maken en boren van gaten. Of zit ik er helemaal naast zijn er bepaalde zaken die over het hoofd zie?

Hebben jullie nog tips / aanbevelingen?

Ik hoor jullie graag alvast bedankt !


gr
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zie geen foto's, maar over het algemeen gaat er weinig boven de kwaliteit van een dikwandig gelast systeem. Niet voor niets wordt dit nog steeds veel toegepast in bijvoorbeeld ziekenhuizen e.d.

Het installeren van een nieuw systeem is inderdaad geen rocket science, maar als je het nog nooit gedaan hebt wel een hele klus, met vele valkuilen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Met alle respect hoor, maar alleen al het feit dat je deze vragen stelt doet mij vermoeden dat dit wel eens op een teleurstelling kan komen te staan.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Lees je eerst eens in.
Dit ( een hele installatie) vervangen is even iets anders dan een stuk of een hele kamer vervangen.

Kijk ook eens hoe lang je er mee bezig denkt te zijn.
 

Delkimtxi

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. helaas bespeur ik alleen maar twijfels over mij kunnen. ik waardeer jullie bezorgheid:) Maar wie nooit leert / probeert zal het nooit kunnen !

ik mis de technische kennis van de regels en materiaal specificaties. Bij wat voor leidingen mag er allemaal gekoppeld worden? is er een maximaal aantal koppelingen per meter leiding ?

ik ben met namen op zoek naar die informatie.

ik weet heus wel hoe een knelkoppeling werkt, ik weet wel hoe ik een buis kan zagen, ect,,

Daarom heb ik mij dan ook aangemeld op dit forum om veel te lezen en te vragen, zodat ik beetje bij beetje veel leer, door zelf te doen. En ik heb idee dat hier wel een aantal kundige mensen actief zijn die graag meedenken en adviseren.

Hierbij een aantal fotos van de huidige situatie.Ik ben er van bewust dat het een grote klus wordt. er zal velen meters cv leiding verwijderd en vervangen moeten worden. Echter staan de meeste ruimtes van het huis leeg en hoef ik geen rekening te houden met gaten boren / radiatoren ontkoppelen. ik kan de gehele leidingen naar eigen wensen indelen.

De cvketel en aanvoer van water en gas blijven zoals het is, enkel de uitvoer/terugvoer van de verwarmingleidingen wil ik veranderen.

Mijn vraag is, hoe kan ik dat het beste doen? de huidige dikke leidingen vind ik niet fraai/handig

een deel vervangen is lastig omdat je dan moet zagen en draad moet tappen, daarom wil ik het meteen vanaf de ketel doen. Het huidige leidingnetwerk is voor de dhz niet flexibel.

maar de dunwandige leidingen kan je dus het gemakkelijkst werken met knelkoppeling,

Buigen is zelfde verhaal als met koper..

en zelfs ik weet dat je bij knelkoppeling geen teflon gebruikt

terugkomend op mijn vragen,

1-ja 15 mm is geschikt ? of eerst met 22 beginnen en later vertakken naar 15 ?

2- veel buigwerk minimaal aan koppeling is aan te raden.

3- ik moet dan even achter het vermogen aangaan van mijn ketel.

en betreft valkuilen waar kan ik alvast rekening mee houden?

bedankt !
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Je hebt een prachtige installatie, ik zou echt niet weten waarom je die zou willen vernielen en vervangen voor een dunwandig systeem.

Bovendien worden de leidingen amper dunner, waar nu 3/4" zit wordt het 22mm, en waar 1/2" zit kun je waarschijnlijk 15mm toepassen.

Ik denk dat je veel geld gaat uitgeven, aan iets dan minderwaardig is dan de bestaande situatie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Deze dikwandige installatie is praktisch onverwoestbaar. Zonde om te slopen en zeker degelijker dan een dunwandige installatie.

Bedenk ook dat je allerlei obstakels tegen kunt komen. Als je de leidingen bijvoorbeeld op een andere plaats door de vloer heen wilt boren, dan kun je maar zo wapening o.i.d. tegenkomen waardoor je de plannen weer moet bijstellen.

Ik denk dat er bij de aanleg van deze installatie al goed is gekeken naar de vraag waar de leidingen het beste kunnen lopen.

Kortom ik zou zeggen, lekker laten zitten die leidingen en even strak in de lak zetten. Dan ziet het er net zo mooi uit als een dunwandige installatie. En het scheelt je honderden euro's.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Zou dit alleen slopen, als je ook de vloeren openmaakt, en met slang de leidingen door de vloer haalt.
Maar dit gaan vervangen voor dunwandig, dat is gewoon kolder. Zonde van je tijd en geld.

Groeten h
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu