Diameter perskoppeling kunststof leiding, groot genoeg?

Zoefff

  • #1
Bij mijn zoektocht naar de voor en nadelen van het gebruik van kunststof leidingen voor water kom ik duidelijke schema's tegen welke diameter buis er gebruikt moet worden, vergeleken met conventioneel koper. Met bijvoorbeeld Uponor, wat we gaan gebruiken, geldt (althans, zo lees ik) 16mm kunststof voor 15mm koper en 20mm kunststof voor 22mm koper. So far so good.

Wat ik mij echter afvraag, is wat het effect van de perskoppelingen is. De doorvoer daarvan is vele malen kleiner dan van bijvoorbeeld koperen soldeer- of knel koppelingen. Wat is het effect daarvan op de waterdruk? Is het verstandig om met kunststof alles toch een maatje groter aan te leggen om dezelfde druk te behouden?

Ik kan hier eigenlijk geen info over vinden op het net, hopelijk weet iemand met vakkennis het antwoord wel!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Iedere vernauwing geeft drukverlies. Daarom dien je het aantal koppelingen zoveel mogelijk te beperken.

Er zijn echter ook kunststof leidingsystemen welke gebruik maken van het optrompen van de leiding, en dus in de koppelingen dezelfde doorlaat hebben.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou een maatje groter aanhouden, 20mm gelijk stellen aan 22mm koper, dan kom je bedrogen uit, en ook 16mm slang is zeker niet gelijk aan 15mm koper.
 

Zoefff

  • #4
Maar zeg je dat dan op basis van de buisdiameter of de doorvoer van de koppelingen? Van de kunststof buizen begrijp ik dat de buisweerstand lager is omdat het kunststof gladder is dan koper, en dat daarom wat buis betreft de 16mm een goed equivalent voor 15mm is. Maar dan dus nog het vraagstuk van de koppelingen... ;)
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #5
De weerstand in de koppelingen.
Je drukverlies in deze is behoorlijk groot.
 

Marcn88

  • #6
Om rekening te houden met de hulpstukken kun je 22mm koper gelijkstellen aan 25/26 kunstof 15mm koper 20 kunstof 12mm koper aan 16 kunstof
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu