Diameter gasleiding gashaard

Frank54

  • #1
Ik heb een gashaard gekregen ( Nestor Martin "Ätlanta"7,5 Kw) waarvoor ik zelf alvast de gasleiding onder het huis wil leggen (geïsoleerd koper met beugels) voordat een installateur komt. Nu kan ik nergens vinden welke diameter deze leiding moet hebben, 12 of 15mm of anders. Iemand enig idee.
Bedankt
 

Gigantaandemuur

  • #2
Ik zou hier het zekere voor het onzekere nemen en 15mm gebruiken dan zit je altijd goed niet alleen de gashoeveelheid maar ook de druk en de lengte van de pijp spelen een rol en met zeepsop nalopen voor lekkage voor je m aansteekt.v.gr.
 

Espaan

  • #3
Volgens mij wordt er altijd >15 mm gebruikt voor gas. Kan de leverancier je daar niet van advies voorzien of de installateur?
Ik neem aan dat de installateur ook de gasleiding gaat afpersen en controleren op lekkage? Gas is natuurlijk iets waar je voorzichtig mee moet zijn.
 

Chathanky

  • #4
Vergeet niet te bekijken waar je hem van af wil takken, als er op een bepaald leidingdeel al een grootverbruiker op zit kun je ook gasgebrek krijgen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoi Frank,

In bijna alle gevallen mogen er geen gasleidingen meer onder het huis worden geplaatst.
Het mag dus alleen nog bovengronds, overleg met de installateur of leidingnetbeheerder van wie je de gasleiding gebruikt, wat voor eisen deze stelt.

In bepaalde gevallen mag het met een mantelbuis die uit een stuk bestaat, begin begin en eind van de leiding bovengronds en in geval van lekkage de gelekte gassen bovengronds te ruiken/te meten zijn.
(mantelbuis is dus een buis in een buis)

Dus voor je enthousiast begint zou ik dat eerst even doen, anders kan je strak alles weer veranderen en dat zou toch jammer zijn.

Voor wat betreft de leiding dikte die is afhankelijk van de totale lengte en het verlies van druk door bochten en dergelijk, daar is een tabel voor.

Sucses ermee
 

Frank54

  • #6
Bedankt allemaal,
Er zitten mij te veel haken en ogen aan, ik laat het wel aan de installateur over "BETTER SAFE THAN SORRY ".
Frank
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu