Diameter afvoerbuis wasmachine vergroten. Uithakken of niet?

BdoubleU

 • #1
Ik wil graag mijn wasmachine aansluiten op de afvoer die oorspronkelijk alleen door de cv-ketel gebruikt wordt. In mijn flat is dit een oplossing die veel buren inmiddels gebruiken.

Mijn probleem is echter de diameter, de huidige afvoer met zwanenhals is 32 mm, wat afgaand op de opinie op dit forum te smal is om veilig het water van een wasmachine aan te kunnen. Er wordt 40 mm aangeraden en gesproken over een officiele norm van 50 mm. Zo op het oog is er een koppelstuk gebruikt (sorry, de technische naam ontbreekt mij) om de 32 mm aan te sluiten op de 40 mm? afvoer pijp. Helaas staat een deel van deze aansluiting al in het gegoten beton.

Nou ben ik weliswaar vrij handig, maar een afvoer uithakken heb ik nog nooit gedaan. Enerzijds schuw ik het idee niet, maar het hakken in beton waar kwetsbaar PVC in zit, maakt dat ik liever eerst weet waar ik goed op moet letten. Wellicht kan iemand op de foto al zien wat voor een aansluiting het is en wat ik waarschijnlijk kan verwachten. Daarnaast zou ik wat tips hoe dit probleem op te lossen zeer op prijs stellen!


 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Ik zou de verbinding met een verffohn voorzichtig en gelijkmatig verwarmen en er dan met een kleine schroevendraaier even tussen steken. Goede kans dat de 32mm pijp met verloop dan los komt.
Daarna kan je er een 40 mm in teruglijmen.
 

BdoubleU

 • #3
Bedankt voor je antwoord Frank. Helaas ben ik vergeten iets toe te lichten: op de foto lijkt het alsof de 32 mm pijp in een grotere pijp gestoken is, maar dit is niet zo. Het is nl. gemaakt uit een stuk. De overgang van de pijp is niet een naad die gelijmd zit. De verlijming zit vrees ik dieper in het beton, dus ik kan nergens een schroendraaier tussen steken....
 

Fiesiekus

 • #4
Detailfoto van de aansluiting? Volgens mij klopt Frank's verhaal wel en kan je die verbinding openwurmen, evt. eerst de 32 mm buis eruit en dan de sok 32 - 40 doorsnijden en met een punttangetje loswurmen.
 

BdoubleU

 • #5
Ik zal vanmiddag proberen een betere foto te plaatsen. Alvast bedankt!
 

BdoubleU

 • #6
Inmiddels heb ik wat betere foto's gemaakt en dit maakt het voor mij ook al iets duidelijker. Frank had het direct goed gezien, er zit idd een 32 mm gelijmd in een 40 mm.

Kan iemand mij uitleggen hoe dit precies gebeurd is? Dit koppelstuk heb ik iig niet gezien bij de doe-het-zelf-zaak.


 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #7
Dat ziet er ongeveer zo uit:Verloopring.
 

Houthuijsen

 • #8
Frank heeft het goed: De pijp net boven de sok afzagen en dan met een verffohn of een klein vlammetje aan de binnenkant warmmaken en zo het stukje pijp en de verloopring eruit peuteren.
Als dat niet lukt dan kan je altijd nog hakken,ik denk dat de sok max 1 cm in het beton zit en dan steekt de pijp er 1/12 cm boven uit.
 

BdoubleU

 • #9
Geweldig, dank allen. Tijd om een verfbrander te huren :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #10
Gewoon kopen, kost een paar tientjes.
Probeer anders eerst de haarfohn.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Even een schets voor het idee hoe het inelkander zit met een 2e optie

 

Hadrianus

 • #12
Beste BW,

Ik heb toevalling onlangs ook wat PVC verlijmingen los moeten maken. Dat is goed te doen met een fohn. Ik zou niet met een verfbrander aan de slag gaan, dat lijkt me veel te heet. Het is de kunst om even een beginnetje te vinden. Ik heb dat gedaan door goed te verwarmen en met een schroevendraaier de verjonging van de buis los te maken. Daarna kan je dit stukje met een punttang beetpakken en zo al verwarmend het hele stuk voorzichtig stukje bij beetje lostrekken.

Groeten,
Adriaan
 

Jepebe

 • #13
Kan het niet zo zojn dat het dikekre stukje pijp een mantelbuisje is voor de 32 mm? randje afgekit en klaar? daar zou ik mijn wasmachine dan niet met 40 mm op aansluiten
 

Sewerboy

 • #14
Nee, daar gokken we maar niet op. Ik heb nog nooit een mantelbuis voor een afvoerleiding gezien, u wel?
 

Lytjepole

 • #15
Je zou ook nog de sok 40 precies doormidden kunnen zagen, dan hoef je daarna alleen nog maar de onderste helft van de buis uit de vloer af te peuteren.
 

Houthuijsen

 • #16
De sok doormidden zagen is volgens mij best een goed idee, als je het beton met een klein beiteltje of een oude schroevendraaier voorzichtig uithakt,maar dan wel warmmaken anders heb je kans dat de pijp afbreekt.Je kan dan de stukken sok die er uitsteken gebruiken om er een tang op te zetten. Slim van Lytepole!!!!
Sukses


5 smileys verwijderd, zo begrijpen we het ook wel, mod.
 

Rioolman

 • #17
Als je de sok doorzaagt gelijk met de vloer kun je er ook een reparatiesok in lijmen deze zijn er voor alle diameters behalve 125 mm.
Hierop kun je zo weer verder aansluiten..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu