Diameter afvoer houtkachel

Beste mensen,

Graag zou ik advies willen over het aansluiten van een houtkachel.
In mijn bestaande schoorsteen kan een flexibele dubbelwandige buis van maximaal 120. Mijn kachel heeft een aansluiting van 125 en dit is volgens de handleiding ook de minimale maat. Zou deze versmalling in de praktijk mogelijk zijn of zal het problemen geven. Het complete rookkanaal is 9m.

Alvast bedankt!
 
Is het een nieuwe kachel en wat is het model? Heb je de leverancier al gevraagd? Zij moeten kunnen vertellen wat er wel en niet mogelijk is.
 
Als 125 de minimale maat is gaat niemand zeggen dat 120 ok is,
een leverancier gaat echt niet aansprakelijk willen worden als het fout gaat.

In de praktijk zit er natuurlijk behoorlijk wat marge in de 125.
(maar ook ik ga niet zeggen dat het kan..)
 
De schoorsteen dient een minimale binnenmaat te hebben van 125mm voor de Noblès en 150mm voor de Grande Noblès...

Dit staat in de handleiding op pagina 2. Dus ik vermoed dat het antwoord van de leverancier zal zijn wat @Jackd al voorspelde.
 
Ik heb nog wel een andere vraag als dit mag, onderin de bestaande schoorsteen komt een t-stuk met condensdop waar de kachel op aangesloten word. Hoe zit dit met de condensafvoer, moet deze af en toe afgetapt worden of is deze bijvoorbeeld op een afvoer aan te sluiten?
 
t stuk met condensdop niet nodig werkt zelfs averechts.lengte van je kanaal zou in dit geval positief zijn meer drukverschil . bij twijfel zou je inderdaad met de leverancier kunnen overleggen.ook maakt het uit hoe het flexibel wordt aangebracht.
 
Waarom werkt het averechts? Ik dacht dat het t stuk beter zou zijn als een 90° bocht ivm onderhoud roetopvang en idd condenswaterafvoer
 
t stuk zonder condensafvoer meestal is een condennsafvoer van onder open en dit heeft invloed doordat je koude lucht je kanaal inzuigt. ook zou je afvoergastemperatuur veel te laag zijn het dauwpunt moet buiten je kanaal plaatsvinden. anders kans op roetwater. het mooist met een speksteenkachel is stoken met een temperatuurmeter op de buis die dan bv een min temperatuur moet hebben van bv 100 graden daaronder heb je kans op cerosoot heb je een lastiger kanaal bv een gemetseld kanaal dan kan die min teperattur wel bv 130 graden wezen.. een 90 graden bocht is ook beter maar je zit inderdaad met vliegas en roetopvang. daardoor wordt een t stuk vaker toegepast.
 
Ok duidelijk verhaal, bedankt voor je toelichting.
Gewoon een dichte dop toepassen op het t-stuk dus.
Is het dan zo dat je maar 1x per jaar bij het t-stuk hoeft na het vegen van de schoorsteen?
 
hang helemaal van de situatie af als je veel stookt zal je waarschijnlijk halverwege je stookseizoen een keer je t stuk kunnen/moeten legen. als de kachel bv gevoeliger wordt met bijvullen kan het wezen dat het roet/ vliegas de doorstroming blokkeert
 
Ik geef alleen aan dat het bij mij uitstekend werkt, men is vaak te bang dat het niet gaat werken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Roy de Graaff, teksten en foto's verwijderd, we willen op het forum alleen verantwoorde adviezen, uw goedbedoelde tips zijn niet volgens de regelgeving.
Uw andere topic is ook verwijderd om dezelfde reden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan