Deurkozijn met bovenlicht vervangen voor lager kozijn

romyvanbeek

  • #1
Hallo allemaal! Ik heb een vraagje; zoals was te verwachten als je op een forum zit. Wij willen in ons huis graag een stalen deur+kozijn laten plaatsen waar nu een
'normale' deur zit met een bovenlicht. Met het nieuwe kozijn (ongeveer 2m30) zal er een stuk boven de deur leeg zijn na het verwijderen van het kozijn dat er nu zit en ik vraag mij af hoe we dit zouden moeten dichten. De stalen deur zou in de linker deurpost komen en het kozijn naar de trapkast (rechts) zouden we ook willen vervangen voor een kozijn zonder bovenlicht; dus dat de muur boven de deur ook gewoon strak gestuct kan worden. Maar ik vraag me ook af of we dan het hele kozijn moeten verwijderen en vervangen voor iets anders óf dat er misschien een makkelijkere manier is om het op te lossen!

Bedankt voor het meedenken!!

Screenshot 2023-01-15 at 18.55.37.png
 

Nth

  • #2
Ik zou ze er helemaal uithalen.
Waarschijnlijk zijn dit metalen stijlen... en dat is al helemaal lastig, die zijn vaak ingemetseld. Bij het verwijderen moet je de vloer goed beschermen met een deken oid want de cement brokken komen naar beneden.

Bij de bovenkant gebruik je gipsplaten, die je kunt bevestigen op een frame van houten of metal studs. Je hebt stucbare gipsplaten die je kunt gebruiken.
 

romyvanbeek

  • #3
Dat klinkt goed! Thanks! En misschien een beetje een stomme vraag, maar ik heb dit nog niet eerder gedaan dus geen idee; moet ik bij houten/ijzeren studs denken aan dat je die dan aan de zijkant op een paar plekken in de muur bevestigd met pluggen/schroeven? En dan wellicht ook een laat aan de bovenkant tegen het plafond, waarna je tussen deze nog 1 of meerdere dwars latten plaats waarop dan de gipsplaten bevestigd kunnen worden?

Nogmaals bedankt alvast!
 

Nth

  • #4
je maakt het frame aan het plafond vast, en aan de zijmuren en indien mogelijk aan de bovenkant van de nieuwe deurstijl. Maak dan ook een stuen in het midden.
Op de foto een voorbeeld, alleen bij jouw lopen de studs niet tot de vloer.
houd dan rekening met de dikte van de gipsplaat (9,5mm) en een laagje stuc (3mm).
Omdat je waarschijnlijk 2 kanten moet doen moet je even goed uitrekenen welke dikte van balken je gebruikt.

Helaas is het wel gevoelig voor scheuren bij de naad waar de gipsplaat aan de muur zit. vooral door de trilling van de deur. Bij een scheur kan je een beetje overschilderbare kit in doen. een andere oplossing zie ik niet zo snel, behalve wat rigoreuzere aanpak.

images.jpg
 

romyvanbeek

  • #5
Hoi hoi, sorry voor mijn late reactie! Ik kwam even niet in mijn account. Maar veel dank voor de uitgebreide uitleg! Ik ga het zo aanpakken. Fijn weekend nog :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu