Deurkozijn in houtskelet bevestigen

Doak

  • #1
Ik ga een wand maken met 2 bij 3 waarin ook een hardhouten stomp deurkozijn geplaatst moet worden. Ik heb daar nog geen ervaring mee en zit met het volgende. Mag het deurkozijn vastgezet worden aan een staander (2 bij 3) of moet daar ruimte tussen zitten voor het vrij bewegen? Wilde het eigenlijk zonder speciale kozijnschroeven doen en het eraan vast lijmen en schroeven.

Wat is verder wijsheid qua volgorde, deurkozijn in elkaar zetten, tegen één staander vastmaken en dan de andere staander plaatsen?
Zou mij enorm verder helpen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe ga je ervoor zorgen dat het deurkozijn in alle richtingen "te lood" staat? Als je HSB-wand al perfect is, is dat goed. Anders moet je zorgen voor een stelmogelijkheid.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
bij het neerzetten van de wand kan je een houten kozijn gewoon gelijk mee nemen en vastschroeven
tussen twee stijlen
 

Doak

  • #4
Wat een goed forum is het ook, dat zal veel de waterpas gebruiken worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Stelruimte is altijd aan te bevelen. Wandstijlen zijn niet altijd volledig recht en alle materialen hebben toleranties. Bij een kozijn is 1cm stelruimte normaal. Dat staat dus los van hoe strak je de wand hebt gemaakt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Stelruimte heeft geen nadelen, alleen voordelen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
als je eerst gaten maakt heb je inderdaad ruimte nodig
als je het kozijn gewoon stelt en meeneemt in je wand is dat helemaal niet aan de orde
die 2*3 trek je met gemak recht tegen de stijl in de sponning.

er zijn wel degelijk nadelen aan kieren
 

Doak

  • #7
Duidelijk, beide kan dus. Heb zelf me hout uitgezocht bij de groothandel en zijn aardig recht. Vind het alleen een raar idee dat een kozijn met een muurkant in de sponning uiteindelijk vaak dus los wordt neergezet en vastgemaakt met een paar afstandschroeven i.c.m. met pur in de ~1cm stelruimte en dit de stevigheid moet geven.

In het kozijn komt een deur van 231,5cmx83cm. Kozijn zelf heeft een max lengte van 232,5cm ofwel 1 cm speling aan de onderkant als dit staat op de dekvloer. Dat is erg weinig als er b.v. laminaat met ondervloer onder komt, dat is al bijna een centimeter. Is het dan handiger om het kozijn hoger te plaatsen of moet ik dan de deur inkorten? Hoe handelen jullie dat af? Stond niet op de verpakking hoeveel marge er was.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Het kozijn hoger stellen, eventueel met een houten stofdorpel eronder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu