Deur zachthout kaal maken met föhn tips

Vraagsteller

  • #1
Beste Kees de schilder en andere experts,

ik wil een deur van zachthout voorzien van een nieuw verfsysteem en denk aan föhnen...
nooit gedaan. Schijn je met krabber te moeten doen, maar nu komt het, die dingen zijn zó scherp dat ik denk dat het zachthout dan beschadigt en dat je dus allemaal putjes en krassen in de nieuwe verflaag zal zien?
Hoe pak je nu het beste stapsgewijs zo'n fohnklus aan? ik denk dat er nu zo'n 5 lagen aan verf, grondverf en beits op zitten. Zou een plamuurmes niet beter werken?
én moet je een masker op eigenlijk? komt er nog damp vrij bij het föhnen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u dekkend wilt afwerken is fohnen met schraper geen probleem, eventuele krassen e.d. worden dan uitgevuld met plamuur.
Transparant afwerken kan het beste dmv afbijt en voorzichtig afsteken met bijvoorbeeld een plamuurmes, omdat reparatie van beschadigingen altijd zichtbaar blijven.

Als de verflagen oud zijn kunnen ze lood bevatten. Adembescherming is dan geboden. Bij gebruik van afbijt handschoenen en een bril dragen.
 

Vraagsteller

  • #3
Ok bedankt Kees, ik ga dekkend afwerken. Het is een deur op het zuiden waar ik een lichte kleur op ga verven ivm zon/uv en hitte in donkere verf die er nu op zit . Het is gelukkig geen oude verf, geen lood, maar ik dacht dat er toch nog schadelijke dampen uit hete verf kon komen, vandaar mijn vraag over masker.
Ik ga werken met een silicon alkyd systeemverf van een bepaald merk, die daarin de enige aanbieder is, wat betreft gesiliconiseerde alkyd.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Als het geen loodwit houdende verf betreft is bij fohnen goed ventileren voldoende. Je merkt dit vaak doordat de verf moeilijk met een fohn te verwijderen is. Het schraapsel lijkt dan op rulle stopverf.
 

Vraagsteller

  • #5
Ok, dan zal ik voor de zekerheid nog even checken wat er in de lak zit van de fabriek af.
Heb ook nog gedacht aan elektrisch schuren, maar kies graag de makkelijkste weg en minst belastende, dan wordt het fohnen, ben benieuwd, nooit gedaan. Geen stof, ideaal lijkt me. Hartelijk dank Kees!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Elektrisch schuren zal je toch moeten doen na het fohnen/schrapen. Als je tenminste een knap eindresultaat wilt krijgen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Het minst belastende en makkelijkste is machinaal schuren, maar dan wel met een goede stofafzuiging op de schuur machine.
 

Vraagsteller

  • #8
Ja, daar dacht ik even niet aan, bedankt, ga ik doen, heb al een goede schuurmachine gekocht. Nu nog een fohn, huren is geen optie, veel te duur ivt kopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu