Deur van vloerplanken

Pieterq

 • #1
Hoi,
ik heb het idee om van eiken vloerplanken een binnendeur te gaan maken. Massieve eiken deuren zijn gierend duur en aangezien ik behoorlijk wat planken over heb....

De planken zijn 2cm dik en ca. 20cm breed. Om de deur een normale dikte te geven waar een deurmechanisme in past, wilde ik de deur maken van twee lagen planken door deze te verlijmen. Ik heb wat rond gespeurd maar kan niet echt houvast vinden hoe ik dit zou moeten doen en of het eigenlijk wel kan.

Mijn idee was om de eerste laag van 5 planken te verlijmen (bruislijm) en daarop, overlappend, de tweede laag. Dus alle planken in lengterichting.

Gaat dit werken? Of moet ik het compleet anders aanpakken?

gr. Pieter
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Hout werkt, dus deze deur gaat zeker werken :wink:

  Het probleem van vloerplanken is dat de mes en groef niet volledig aansluit. Deze is niet bedoeld als volledige lijmverbinding. Het is verstandig deze aan te passen zodat er een sluitend geheel ontstaat.

  Verder de planken om en om leggen (nerfrichting). Dan heb je de grootste kans dat de deur heel blijft en niet teveel krom trekt.

  Gebruik normale houtlijm, deze is sterker dan bruislijm.

  Denk ook aan voldoende werkingsruimte aan de zijkanten in de sponning.
   

  Pieterq

  • #3
  Hoi, bedankt voor je reactie!

  Ik heb toevallig al geëxperimenteerd met het afzagen van de mes en groef voor een mooie sluiting tussen de planken. Dat ziet er veel mooier uit dan met mes en groef. En dus veel beter te lijmen (met houtlijm dus) Bedankt voor de tip!

  En de richting van de nerf ga ik ook zeker naar kijken.

  Zou het nog uitmaken voor de stevigheid als ik ze kruislings verlijm? Dus 1 laag de planken in de lengte en de andere in de breedte?

  gr. Pieter
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu