Deur sponning

VanDeMore

  • #1
Ik wil stalen deuren bestellen. De standaardmaten zijn een stuk goedkoper dan op maar laten maken. De kozijn breedte van de standaard deur is 99,6 en de breedte van de sponning op dit moment is 98. De muur is van cell beton blokken dus de sponning verbreden zou geen probleem hoeven zijn volgens mij. Maar hoe krijg je de meest rechte zaag snede wat ik wil hem uiteraard wel zo strak mogelijk hebben. Zat te denken aan of met een 230 slijptol met diamant schijf of misschien met een reciprozaag. Iemand die hier ervaring in heeft en goede tips heeft.
 

JFW

  • #2
Als ik de breedte afmeting van je deur lees in je bericht vermoed ik dat ik dezelfde deur bij ons thuis heb geplaatst vorige maand.

100% recht zagen/slijpen is best moeilijk met de losse pols, dan zou je een soort geleider moeten maken of een profesional vragen. Zonder verdere eindafwerking zoals opnieuw stucen zal het sowieso lastig worden om het netjes te houden.

Ik had bij mij, ook cellenbeton, de sponning met een 230 slijptol breder gemaakt tot minimaal 101 cm.
Ik schrijf minimaal omdat ik het uit de losse pols deed, sommige stukken zullen dus net wat schever geweest zijn, maar dat was geen probleem i.v.m. de volgende stap.

Vervolgens heeft de stukadoor, bij mij werd alles gestuukt, met hoekprofielen de sponning afgewerkt tot 100cm breed (ik moest uitgaan van minimaal 5mm stucwerk aan beide kopse kanten). Op die manier was alles ook gelijk waterpas en netjes aangezien cellenbeton zonder afwerking niet bepaald het mooiste is.

Uiteindelijk had ik dus nog 4mm speling om de deur te plaatsen, dit heb ik aan een kant van het kozijn opgevuld met een schaaflat van 4mm van de bouwmarkt. Ik durfde het namelijk niet aan om de sponning zo strak mogelijk te laten stuken dat je maar 1-2mm speling hebt. Als je stukadoor dan een foutje maakt o.i.d. en er een mm naast zit past je mooie deur niet meer.

Dit moet iedereen uiteraard voor zichzelf weten wat diegene zijn/haar stukadoor toevertrouwt. Ik heb het zekere voor het onzekere gedaan en ook dat is gewoon netjes geworden door een naad van maar 4mm af te hoeven kitten:prima:
 

JFW

  • #3
Hier heb ik twee foto's kunnen vinden van voor en na.
Op de eerste foto zie je ook dat ik eerst een plafond-hoge deur had.
De nieuwe stalen deur was zo'n 10cm lager dan het plafond, dit heb ik opgevuld met houten balken met gipsplaten erop wat ze uiteindelijk meegestuukt hebben.
2.jpg
1.jpg
 
  • Like
Waarderingen: VanDeMore

VanDeMore

  • #4
wat een mooie uitgebreide reactie, de 31e komen de deuren binnen. het idee is inderdaad om een geleiderail te gebruiken icm reciprozaag met speciaal zaagblad voor cellenbetonblokken. als het resultaat is zoals bij jou dan ben ik dik tevreden. de stukadoor moet nog komen dus foutjes zijn gelukkig nog weg te werken . de stukadoor gaf aan plaats de deuren maar en dan stuuk ik er tegen aan. ik twijfel aan deze methode maar hij gaf aan dat dit regelmatig zo gaat. ik ben dan vooral bang dat door de trilling die de deur geeft op de wand, het stukwerk barst e.d.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Een hoeklijn op de muur klemmen, en een handzaag of recipro-zaag erlangs halen.
 

VanDeMore

  • #6
is inderdaad wat ik ongeveer in gedachten had.
 

Willem52

  • #7
Of een cirkelzaag met een oud blad erop langs de hoeklijn. Krijg je een kaarsrechte haakse zaagsnede.
 

VanDeMore

  • #8
Heb ik ook nog aan zitten denken, maar na het uitblijven van reactie op deze post en dus verder research te hebben gedaan op internet leek de reciprozaag de meest gebruikte en beste oplossing. In de praktijk moet het nog blijken natuurlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu