Deur "omdraaien"

Armani

  • #1
Hallo allemaal,

Graag zou ik een binnendeur willen "omdraaien", dwz dat ze moet opendaaien naar de andere kant.

Dit is omwille van verbouwingswerkzaamheden waarbij de deur nu eigenlijk verkeerd opendraait.

Ik moet dus de kozijnen demonteren en er 180° terug opzetten. Hoe begin ik hier best aan als een leek zonder al te veel te beschadigen?

Danku
 

Amdusias

  • #2
Het maakt nogal uit wat voor kozijn, je überhaupt hebt, heb je een stalen kozijn waar een opdekdeur in hangt, dan zul je meer moeite ondervinden deze los te krijgen dan als je er 1'tje hebt die van hout is.
Dat heeft voornamelijk te maken , door de manier waar op ie vast gezet is.

Een stalen kozijn zit als ware om je muur heen, en zit met beugels vast aan je muur.. en vaak zijn ze tijdens het metselen van de muren direct vast gezet.. en dan wordt de holte er achter volgegooid met specie..
vaak krijg je deze kozijnen er niet normaal uit.. en sneuvelen ze vaak bij het verwijderen.

Bij een houten is het wat makkelijker te doen, namelijk door de omtimmering te verwijderen , en dan de kozijnankers door te zagen met een los ijzerzaagblaadje.. of met een reciprozaag met een ijzerzaag daarin.. dat werkt het makkelijks en het snelst..

Wanneer je aan beide stijlen de boel los hebt, dan kun je hem er wel uit krijgen en omdraaien.. en hem dan vervolgens weer vast te zetten met kozijn pluggen aan je muur. en dan de omtimmering rondom weer te plaatsen.

Mocht je er toch niet uitkomen, laat het dan ff weten.. en vermeld dan ook het soort kozijn, en de bouwjaar van je woning, dan krijgen we een beter idee van wat je eventueel hebt als kozijn, zodat we een betere uitleg kunnen geven.
 

Armani

  • #3
Het is een houten kozijn. De woning dateert uit de jaren '30
 

Amdusias

  • #4
dan is er zelf een goede kans dat je wanden ook van hout zijn.. en dan is je kozijn vast gespijkerd.. dus gewoon het geen doen wat ik vermeld had over de houten kozijn.. dan kun je zo de spijker / ankers doorzagen. en je kozijn om draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als de deur breed genoeg is kunt u latten plaatsen in de bestaande sponning waardoor er een sponning aan de andere kant ontstaat, daarna een stukje aan de scharnierkant van de deur afzagen of een smallere deur plaatsen.
Niet bij alle deuren is het mogelijk om er 3 cm af te halen, controleer dit eerst.

Houd er rekening mee dat meubels en kasten etc. nog door de deur moeten kunnen.

Succes.
 

Amdusias

  • #6
Jaren 30 woningen , dus dat zullen wel paneeldeuren zijn..
en die hebben aan de zijkant ongeveer 100mm brede stijlen,

Een sponning is 15 breed aan weerszijde, dus dan gaan we 17mm rekenen voor de sponing + naad aan bijde zijde 17+17=34mm ,wat je in totaal wat is dan dus smaller wordt. dus aan weerszijde van je bestaande deur kun je 17mm afhalen..en 1 keer 17mm aan je boven zijde ,... en opdekdeuren hadden ze toen geloof ik nog niet.
Het moet dan ook haast wel een stompe deur zijn..

Dus het idee van jan zal met je bestaande deur ook toepasbaar kunnen zijn.. zeker de moeite waard om er over na te denken :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Houd wel rekening met uw slotplaten en deurkrukgat, de schilden moeten wel blijven afdekken en het slotgat moet dieper gemaakt worden.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu