Design Radiator met electrisch verwarmingselement

Hans26

  • #1
Hallo.

ik ben bijna zover dat ik een design radiator kan plaatsen op de nieuwe badkamer, nu dacht ik tot voor kort dat deze aangesloten moest worden op de CV, ik kwam er laatst achter dat ik dit ook met een electrisch verwarmingselement kan doen met een thermostaat eraan (dit heeft mijn voorkeur omdat ik anders veel extra werk nodig heb om hem op de CV aan te sluiten) , nu zijn mijn vragen de volgende:

1- er zitten op de radiator op 3 van de 4 hoeken een aansluitpunt met schroefdraad, deze zijn allen ( zo te zien ) hetzelfde, wat is de standaard aansluitmaat hiervoor? ( er zijn zoveel termen voor 3/8, 3/4, 1/2 enz.)

2- als ik een electrisch element aansluit hiervoor ben ik al zover dat deze aan de onderzijde moet zitten van de verwarming, de 2 andere punten die ik moet afdoppen om het systeem dicht te maken, moet er hier 1 van met een soort overdruk ventiel zijn ivm de opgebouwde druk in de radiator vrij te laten? ( 80% vulling radiator ?)

3- kan ik de radiator vullen met gewoon kraanwater voor 80%, of kan ik hiervoor beter een ander soort vloeistof gebuiken? (ivm eventuele roestvorming door de jaren heen).

graag hoor ik hoe hiermee het beste om te gaan.


alvast dank.

groetjes Hans
 

Xr8

  • #2
De aansluiting van de radiatoren is in de regel 1/2". De elektrische verwarming is in deze maat. Deze dient inderdaad aan de onderzijde gemonteerd te worden.

Je kunt vervolgens de radiator zoals je al aangeeft voor ongeveer 80% vullen met gewoon water. Dit om het water ruimte te geven om uit te zetten. Ontluchten heeft in deze geen zin, evenals een overdruk ventiel. Deze zou nodig zijn indien je de radiator helemaal vult met water.

Vaak zit bij de dompelaars wel een beschrijving.

Succes.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
De Radiators die wij verkopen, worden vanuit de fabriek voorzien van een vulling met olie.
Is dat niet beter als met gewoon water?
 

Hans26

  • #4
Olie of een soort koelwater, vandaar ik het ook vroeg ja.

is eer een soort speciaal vloeistof waarmee ik hem achteraf kan vullen dan ipv water. dit zou zo ik hoorde zelfs ook een betere geleiding hebben?


alvast bedankt voor het meedenken.

ik hoor het graag als er aanvullingen zijn.

groet hans
 

Hans26

  • #5
Met welke -olie- of andere vloeistof kan ik deze het best vullen dan - achteraf in dit geval.
iets wat ik standaard kan krijgen bij de bouwmarkt hiervoor?

wat is hier het best geschikt voor dus?

groetjes
Hans
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik weet zo ook niet welke olie achtige vloeistof er in gaat.
Maar misschien dat de cv specialisten hier op het forum dat wel weten.

Anders kan ik het wel even navragen bij de fabrikant, maar dat wordt pas na nieuwjaar, vanwege vakantie.
 

Chathanky

  • #7
In de gebruiksaanwijzing staat toch vullen met water?
Het vullen met olie heeft gevolgen voor de uitzetting van de vloeistof en de overdracht van de warmte.
Water voldoet toch gewoon goed? Waarom vullen met een olie?

De roestvorming is eenmalig en net zo veel als je hem op de cv had aangesloten. Doordat het een gesloten systeem is roest het inwendig niet verder. Als de zuurstof op is stop het roestproces voor altijd, tenzij je het wekelijks gaat verversen.
Plaats iig een elektrisch element die zeker niet te groot is voor de radiator. Een te groot element kan leiden tot het koken van het water betekenen en dat gaat niet echt goed aflopen voor deradiator.
In een vorstgevoelige omgeving voegen ze wel eens wat glycol toe maar dit beinvloed wel de warmteafgifte.

Olie vullen in elektrische kachels wordt meestal gedaan omdat ze nog al eens in een niet vorstvrije ruimte staan.
 

Hans26

  • #8
Ik kreeg het advies bij een santairbedrijf / groothandel om de radiator te vullen met een mengsel van water en glycol, oom met name om de roestvorming tegen te gaan in de radiator als je alleen maar water zou gebruilken,


wie kan hier iets over zeggen?

groetjes Hans
 

Xr8

  • #9
Op een site van een Nederlandse radiator fabrikant staat dat indien je een elektrisch element toepast je de stromingsbuis moet verwijderen indien aanwezig en dat je de radiator tot max 95% mag vullen met WATER.

Over glycol ed wordt niet gesproken. Zie het nut hier ook niet van overigens. Eenmaal aangelegd is het een gesloten systeem.

Succes.
 

Hans26

  • #10
Dank voor je info,

ik weet ook niet waarom ze dan ineens over glycol beginnen, terwijl dit wel een zaak is waar men over het algemeen vakkundig geholpen wordt.

het is idd een gesloten systeem, de radiator in 100 cm hoog, dus zou ik hem tot ca 95% moeten vullen dan ? ( er wordt op veel plaatsen op forums ed. ook gesproken over max. 80% vulling...

de beschikbare electrische verwarmingselementen zijn 56,5 cm en 84,5 cm voor deze radiator, dus zou ik dan het beste de laatste kunnen nemen, maar dan wel zorgen dat die net in het waterpeil in ondergedompelt . Of kan ik volstaan net de 56,5 cm lange versie, waardoor het overige waterpeil tot ca. 85 a 90 cm vanzelf wordt verwarmd? deze info kan ik nergens achterhalen.

alvast dank.

groetjes Hans
 

Xr8

  • #11
De 95% is maximaal, als er wat minder in zit zal ook niet veel uit maken. Dit word door de fabrikant voorgeschreven, dan ga ik ervan uit dat het zo kan.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu