Designradiatoren, problemen met opwarmen kamer

Martijn82

  • #1
Beste mensen, via google dit mooie forum ontdekt, hopelijk kunnen jullie mij helpen met het volgende probleem.

Ik heb in de afgelopen maanden een aanbouw laten zetten. Aangezien we een mooie parketvloer wilden (die er ondertussen in ligt) hebben we gekozen voor designradiatoren om de ruimte warm te krijgen. Aangezien 20 graden voor ons warm genoeg is, hebben we ons laten adviseren over hoeveel W/m3 we nodig zouden hebben. 70W zou voldoende moeten zijn. Aangezien de woonkamer + keuken na verbouwing 110m3 is geworden (zie plaatje) hebben we in totaal bijna 8200W opgehangen, verdeeld over 3 radiatoren.


A en B: 2,2kW per stuk (maten 40cm x 177cm bxh)
C: 3,7kW per stuk (maten 60cm x 177cm bxh)


De lange brede streep aan de bovenkant is een schuifpui van 4m.

Probleem waar we nu tegenaan lopen is dat de kamer niet goed warm te krijgen is, althans, niet evenwichtig warm. Verschil tussen voor en achter is er nauwelijks, verschil tussen grond en plafond is wel ontzettend groot. Als we maximaal stoken is het bij de grond ongeveer 18 graden, rond thermostaat hoogte 19 graden en onder het plafond +- 25 graden.

Lijkt er dus op dat de radiatoren wel genoeg warmte afgeven maar dat de lucht niet goed circuleert. Aangezien de radiatoren zo lang zijn geven ze relatief veel warmte aan de bovenkant af, die daar dan dus ook blijft hangen...

Nu ben ik zelf al bezig geweest om te kijken of we dit op konden lossen. Op zich hebben ik een 'oplossing' gevonden, maar weet niet of dit de meest ideale oplossing is. Op plek e (dat is de keuken) heb ik onderin de plint even tijdelijk een klein blazend elektrisch verwarmingselement van +- 1000W gezet die warme lucht de ruimte in blaast. Dit om te proberen om de luchtcirculatie wat te beinvloeden. Om eerlijk te zeggen werkt dit prima. Binnen notime is het overal in de kamer rond de 21 graden, evenwichtig verdeeld. Dat electrische ding vervangen door een plintheater die op de CV is aangesloten zou dus een oplossing zijn. Nadeel: het geluid wat die blazers maken, iets wat ik mateloos irritant vind.

Nu heb ik nog op internet zitten kijken, en ik weet niet of het kan, maar is het wellicht verstandig om op plek d voor de helft van de breedte van de schuifpui een lage en mooie convector te plaatsen? Zoiets als deze: ontbreekt

Ik hoop dat er hier mensen zijn die me goed kunnen adviseren. In ieder geval vooraf ontzettend bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Plek "d" is dus een schuifpui? Gemiste kans, nu het parket al geplaatst is, om daar een convectorput te plaatsen. Die geven een gigantische luchtverplaatsing waardoor dit probleem misschien niet was ontstaan.
 

Martijn82

  • #3
Daar zit inderdaad wat in, echter is daar niks meer aan te doen. Daarom was mijn idee om wellicht zo'n convector te plaatsen zoals ik in de laatste alinea schets, zou dat wellicht beter zijn als een plintheater aan de andere kant van de kamer?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Al gedacht aan een plavond ventilator? Die maken bijna geen herrie.
 

Martijn82

  • #5
Mja, daar heb ik ook aan gedacht, maar die dingen zijn ZO lelijk, niet geloven gewoon.... Daarbij heb ik een keer voor de test rond het plafond een ventilator op een trap gezet en dat haalde gek genoeg niet zo veel uit...
 

Xr8

  • #6
Groot glasoppervlak en weinig vermogen bij het raam. A is waarschijnlijk te ligt voor het grote koude oppervlak. C had beter recht tegenover A kunnen zitten. Vaak worden radiatoren geplaatst op de plaats waar de kou vandaan komt.

Succes.
 

Martijn82

  • #7
MJa, klopt, maargoed, daar moet de televisie komen ;), waardoor radiatoren niet echt handig zijn en daar te veel ruimte in nemen...

Niemand die wat kan vertellen over een oplossing met een convector van pak en beet 2m aan de rechterkant op plek d?
 

Xr8

  • #8
Met een convector zal het probleem zeker een stuk minder zijn. Deze zijn in vele soorten en maten te krijgen.

Ik zou je aanraden een flinke convector te nemen, dit om bij een lagere water temperatuur toch nog voldoende afgifte te hebben.

Succes.
 

Martijn82

  • #9
Dank voor je antwoord! Heb je enig idee aan hoeveel Watt ik moet denken? Hij kan +- 200-220cm zijn.

Geeft een convector net als een verwarming ook snel warmte af of duurt dat veel langer?
 

Xr8

  • #10
Convector geeft snel warmte af als het water goed warm is. Het op te warmen oppervlak is niet erg groot en log bij deze dingen.

Over het vermogen is geen zinnig woord te zeggen omdat deze dingen in vele lengten grooten en dikten te krijgen zijn.

Wat ik al aangegeven heb, bezuinig niet op de afmeting. Hij kan nooit te groot zijn. Wellicht staat er op de site van Jaga iets over afmetingen en vermogens. Houd wel rekening met aansluitruimte aan de zijkant.

Als je nog een hele bak moet hebben, deze zijn compleet verkrijgbaar met convector, rooster en geïsoleerd.

Succes.
 

Martijn82

  • #11
Een convector put kan ik niet meer plaatsen in de huidige situatie. Het enige wat zou kunnen is een convector op pootjes van zijn 2,2meter. Bij Jaga of Thermic kom ik dan op ongeveer 30cm hoogte een capaciteit tegen van 2-2.5kW.

Ik moet een beetje de balans proberen te vinden tussen 'wat is mooi' en 'wat is de juiste oplossing' ;). De hele woonkamer is eigenlijk gericht op de drie design radiatoren, waardoor een extra convector niet echt volgens planning is ;). Op plek d zou het dan nog enigszins kunnen omdat daar twee fauiteuls voor komen te staan...

Probleem is echter dat ik op geen enkele manier ZEKER weet dat een extra convector van 2-2,5kW mijn probleem ECHT oplost. Als het het niet oplost heb ik een convector staan die ik er op zich liever niet heb, plus een hoop kosten, plus gaten in m'n nieuwe parket vloer ;).

Enig idee hoe ik die zekerheid kan krijgen?
 

Fiesiekus

  • #12
Martijn82 schreef:
Enig idee hoe ik die zekerheid kan krijgen?
"Niets is zeker, dat is zeker". 1Kor2:12
 

Martijn82

  • #13
Dank voor je nuttige bijdrage aan dit topic.
 

Fiesiekus

  • #14
:wink: :mrgreen:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Je hebt het over een balans vinden tussen wat is mooi en wat is de juiste oplossing. Je bent vooral gegaan voor wat mooi is met als gevolg een slecht werkend verwarmingssysteem.

Wat het mooist is is niet altijd technisch haalbaar. Nu kun je twee dingen doen. Het geheel opnieuw door laten rekenen en op de juiste plaats de juiste verwarmingselementen plaatsen. Vrij grote kans dat je dan een goed werkend systeem krijgt. Of je plaatst een convector bij en je kijkt of je probleem opgelost is. Niemand kan je over internet de garantie geven dat je probleem dan is opgelost.

Wanneer je veel vermogen bijplaatst in de kamer moet je rekening houden met de mogelijkheid dat andere ruimtes niet of slecht op temperatuur komen. Dit als gevolg van de overmaat aan vermogen in de woonkamer waardoor deze sneller op temperatuur komt dan de andere ruimten.

Ik zou zeggen gewoon een goed systeem maken en dan maar niets minder mooi.
 

Martijn82

  • #16
Mja, je hebt wel gelijk, echter compleet andere verwarmingen is gewoon niet meer mogelijk. De designradiatoren zitten op hun plek en daar kan ik weinig meer aan veranderen wil ik niet compleet alle muren weer opnieuw open willen breken etc. Daarbij passen de meubelen er dan niet meer in...

Al met al moet ik nu maar pragmatisch zijn denk ik, dus OF een convector bij de schuifpui, OF een plintheater in de keuken...
 

Kloek77

  • #17
Radiatoren met convectoren is trouwens een lastige combinatie;
als u met een lage temperatuur stookt is er weinig convectie en dus warmteafgifte van de convector meer over.
 

Chathanky

  • #18
Met wat trucen kan het best samen.
 

Martijn82

  • #19
Mijn ketel is momenteel afgesteld op 75 graden water als aanvoertemperatuur. In de lente en herfst is dat wat koeler (rond 60-65) denk ik. Dit is een probleem begrijp ik?

Wat bedoel je met trucen? ;)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #20
Zijn verschillende opties voor. Feit is dat je nooit een lage temperatuur kunt stoken. Je kunt alles voeden met een hoge temperatuur. Eventueel kun je de temperatuur van een deel van de installatie verlagen met een menggroep.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu