Deellast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Toch nog 1 vraagje: Je kunt bij de vaillant VHR24-28 het vermogen terug zetten van bv. 24 naar 9 Kw. Is dit voor de ketel slecht? En moduleert hij dan nog???
 
Het vermogen moet u zo instellen afhankelijk de van geplaatste en de grote radiatoren.
 
Misschien domme vraag,maar wat gebeurt er nu eigenlijk als het vermogen van de ketel lager wordt ingesteld???

als hij 's ochtends start,gaat hij gewoon naar 75 graden.Dit doet hij altijd,ik zie dus geen verschil met 24Kw of bv. 16 Kw

Wie kan mij dit uitleggen,ik ben maar een leek,maar wil gewoon graag weten hoe mijn ketel werkt.
 
Waarom is het zo belangrijk om het ketelvermogen te verlagen?
Het gaat er om dat je je huis in alle omstandigheden naar wens kan opwarmen.

Een modulerende ketel zal bij een goed aangelegde an afgestelde installatie zelf zijn werkpunt bepalen.
Als er 10kw aan radiatoren op je ketel aangasloten is zal een modulerende ketel geen 20kw vermogen leveren.
De ketel kan namelijk niet de radiatoren forceren om meer warmte af te geven dan dat er op de installatie aanwezig is.

De radiator is wat dat aan gaat een "dom" ding die bij een vaste aanvoertemperatuur en retourtemperatuur een vast vermogen afgeeft aan een ruimte. Dit is niet helemaal waar want de temperatuur van de ruimte waar de radiator staat heeft ook invloed op het afgegeven vermogen, maar als je je kamer op 20 graden wilt hebben mag je vast stellen dat de radiator hetzelfde vermogen levert.

De moderne ketel is wat dat aan gaat een stuk slimmer.
Met de ketel maak je de temperatuur aan en als die vast staat dan zal de ketel zich altijd aanpassen om dit te blijven aanmaken. Als dit bv. 70 graden is zal de temperatuur normaal niet overschreden worden.
Bij het overschrijden van de temperatuur zal de ketel terug moduleren naar een lager vermogen. De grens is het minimale vermogen die de ketel kan leveren. Als de afname kleiner is (door bv het dichtlopen van thermostaatkranen of het zelf dicht zetten van kranen) zal de ketel afslaan.

- Het terug regelen van het ketelvermogen is daarom ook niet nodig. Dit regelt een moderne ketel zelf. (10 kw aan radiatoren blijft 10 kw, De ketel kan geen 20 kw aanmaken en zal zijn vermogen zelf aanpassen binnen de grenzen van de ketel.)

- Het is niet slecht om een ketel af te stellen op 9kw. Maar waarom zou je als de ketel zelf zijn vermogen terugregelt?

- Moduleren doet hij dan nog wel maar tussen de laagste waarde en de ingestelde waarde. (als dit bv 7kw is moduleerd de ketel tussen de 7 en 9 kw)
 
Ik regel via een ruimte regeling(die trouwens altijd een graad achter blijft,zie volgende topic).

misschien heb je wel gelijk hoor,maar waarom maken ze de ketel dan zo,dat je de deellast in kan stellen? als de ketel zelf het vermogen bepaald,waarom geven ze hem dan geen vaste waarde??
 
Als er iemand is die mij dit zou kunnen uitleggen graag. :mrgreen:

Het nut wat ik er enigszins in zie is als je een weersafhankelijke regeling hebt. Daar werk je met een variabele cv temperatuur en kun je zo een vaste grens vast stellen. Maar dan nog??

Als je warmteverlies van je huis precies bekend is (en te grote radiatoren in huis) kun je deze op de ketel ingeven en zal je cv temperatuur automatisch lager worden zolang alle radiatoren open zijn. draai je er 2 dicht dan loopt dit weer spaak en creeer je weer oververmogen omdat de cv temperatuur weer stijgt

Bij veel ketels kun je het tapwater ook het vermogen instellen, leuk maar wat heb je er aan?
Je kunt je besparende douchekop de deur uit wijzen mischien.
 
Het kunnen instellen van de deellast heeft o.a de volgende redenen. Veel toestellen kunnen ook op propaan. Doordat propaan een veel hogere calorische waarde heeft (meer energie per m3) hoeft er minder gas te stromen om dezelfde prestaties te leveren. Bij deellast kan dit echter zo weinig worden dat het gasblok niet meer stabiel kan blijven. Elk gasblok heeft een minimale flow waarbij het kan werken. Door nu het deellasttoerental op te schroeven neemt ook de gasstroom weer toe en blijft het gasblok stabiel. Anders zou je inslag kunnen krijgen. Het vollasttoerental wordt dan vaak verlaagd omdat het toestel anders overbelast wordt. Gevolg is dus wel dat op propaan je modulatiebereik minder groot wordt.
Een tweede reden is dat je veel toestellen ook met bijv. CLV overdruk kunt toepassen. Dan is de schoorsteenweerstand veel hoger met als gevolg dat ook de belasting te veel afneemt. Door nu het toerental aan te passen is dit te compenseren.
 
Buiten het propaan verhaal gaat het om de maximum vermogen te beperken en niet om het minimale vermogen op te krikken. :D

Het propaan is sowieso een heel ander verhaal bij vele ketels.
 
Hallo Chathanky,

Had de vraag niet helemaal goed gelezen :oops:
Voor propaan moet je wel het toerental verlagen om overbelasting te voorkomen. Op aardgas is het eigenlijk niet nodig om de maximale belasting te verlagen. Het enige wat je daarmee bereikt is dat de ketel langer erover doet om de installatie op te warmen als hij continu de warmte kwijt kan. In een ander geval moduleert de ketel toch terug wanneer de temperatuur te snel stijgt.
 
Zolang de radiatorvermogen gelijk of lager is dan het ketelvermogen zal het aanwarmen net zo snel verlopen Grashopper.

Een ketel van 20 kw kun je best op 16 kw begrenzen als er bv 10 kw aan radiatoren achter zitten. De aanwarmtijd zal niet veranderen.
Dave gaf dit zelf al aan in een van zijn antwoorden.

Maar het waarom zou ik zelf ook wel eens willen weten waarom deze instelling wordt toegepast op vele ketels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan