Vaillant EcoTec Plus deellast vraag

René_H

  • #1
Ik ben mij al een poosje aan het inlezen over het waterzijdig inregelen van mijn Vaillant van twee jaar oud, dat is destijds uiteraard niet gedaan door de monteur. Nu kwam ik een pdf tegen over de ketel en wat deze zelf allemaal regelt om zo zuinig mogelijk te werken, dit doet hij echter alleen in de stand AUTO voor de deellast. In het installateur menu zie ik echter dat de monteur hier 25kW heeft ingesteld, dus weg zuinige ketel denk ik. Nu vermoed ik dat hij dit heeft gedaan omdat de AUTO stand alleen goed werkt met een ingeregeld systeem, kost geld snap ik maar hij had dat op zijn minst kunnen overleggen lijkt mij. Omdat ik het nu zelf ga doen en die AUTO stand wil inschakelen de volgende vraag. Zodra de ketel een retour temperatuur ziet gaat hij hierop reageren, dat is logischerwijs van de dichtstbijzijnde radiator. Moet ik alle radiatoren dezelfde delta T geven of de dichtbij gelegen een lagere retour dan de laatste in de rij (woonkamer)? En welke delta T instellen bij 55-60 graden aanvoer om de AUTO stand goed te kunnen benutten?, de ketel probeert dat zelf rond de 20 te houden als ik het goed begrepen heb.

Misschien zit ik er helemaal naast maar dat hoor ik dan graag.
 

Marcn88

  • #2
Zelf niks inregelen op delta t, alleen zorgen dat alle retour temperaturen gelijk zijn de ketel regelt zelf de rest zoals brandervermogen, pompvermogen en regelt hierop zelf de delta t
 

René_H

  • #3
Maar welke temperatuur moet ik aanhouden voor de retour? Als de retour van de dichtstbijzijnde radiator te hoog is zal de ketel in laaglast springen denk ik en zal het beneden erg lang gaan duren voor de boel op temperatuur is?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je moet niet een bepaalde temperatuur aanhouden. Meet van alle radiatoren de retourtemperatuur. Radiatoren is relatief hoog zitten, knijp je af door de kraan in te regelen. Radiatoren die laag zitten, geef je juist meer water.

Dat herhalen tot er overal (ongeveer) gelijke retourtemperaturen zijn. Het vermogen van de ketel en de pompsnelheid bepalen uiteindelijk de werkelijke retourtemperatuur, deze is ook weer afhankelijk van de warmtevraag (en dus buitentemperatuur)
 

René_H

  • #5
Ok, duidelijk, bedankt beide voor de info!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu