Deel CV installatie afsluiten

Cris76

  • #1
Onze vrijstaande oude (jaren 60) garage is (nog) aangesloten op de CV installatie. Er zijn daar twee oude radiatoren met (oude) thermostaatknop op vorststand (dicht-stand lijkt er niet op te zitten). Omdat we hier geen verwarming meer nodig hebben willen we dit deel gaan afkoppelen (zonde om een-steens en kierende ruimte te verwarmen). Op zowel de aanvoer- als op de retourleiding zit een grote afsluiter, daar waar de leidingen de garage binnenkomen. Over een jaar willen we de installatie in de garage geheel laten verwijderen. Maar nu al willen we het deel graag buiten gebruik stellen (scheelt weer stookkosten deze winter).

Vraag: moet ik daartoe tijdelijk de afsluiter op de aanvoer- EN retourleiding dichtdraaien? Of moet ik alleen de aanvoer dichtdraaien?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de leidingen bij de bron dichtzetten, nu houdt je 2 water gevulde stukken over in een niet vorstvrije ruimte, de kans op kapot vriezen is dan best groot
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Het lijkt mij het handigst om beide dicht te zetten, en dan het water ook te verwijderen uit het systeem. Dan weet je zeker dat er niets springt.

Ik zou dat doen door na het dichtzetten van de aan en afvoer leiding het gedeelte in de garage drukloos maken door het ontluchtingsventiel open te zetten met een emmer er onder.

Tot slot op het laagste punt een koppeling losdraaien met een bak er onder om het geheel leeg te krijgen.

Wellicht kan een cv monteur dit nog even bevestigen.

Verder zou ik nog even een foto maken van de afsluiters, zodat beoordeeld kan worden of er voor de afsluiter nog bevriezingsgevaar is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu