Debiet verdeler vloerverwarming

mhriet

  • #1
Beste allemaal,

Al veel gelezen over dit onderwerp maar ik kom niet tot een mogelijke oplossing.

Ik zit met de volgende casus. Recent heb ik een jaren 30 woning gekocht met vloerverwarming op de begane grond als hoofdverwarming en radiatoren op de bovenverdieping. De woning is matig geïsoleerd (vloerisolatie, dakisolatie en dubbel glas). Op koude dagen krijg ik de begane grond met moeite op een comfortabele temperatuur. Eén van de oorzaken is denk ik de temperatuur in de verdeler van de vloerverwarming. Deze komt, met moeite, zonder nachtverlaging en veel geduld niet boven de 31°C. De thermostaatknop staat volledig open. Verdere opstelling is als volgt:

- CV ketel: Remeha Tzerra 28C
- Verdeler: Therminon, 4 groepen (5000?, zie bijgaande foto)
- Thermostaat: Isense
- Vloerverwarming als hoofdverwarming begane grond, ca. 50m2;
- Verdeler zit ver van de CV ketel, de ketel hangt namgelijk op zolder en de verdeler op de begane grond. Zal ca. 15 meter leiding tussen zitten (enkele reis);
- H.o.h. afstand van de leidingen in de vloer is onbekend, ik meet een buitendiameter van 16 mm.

Ik heb het volgende gedaan:
- Waterzijdig inregelen radiatoren boven, om dit ver uit te sluiten ook alle radiatoren een tijdje dicht gehad (boven worden deze m.u.v. de badkamer ook amper gebruikt);
- Verschillende standen op de pomp van de vloerverwarming -> weinig effect behalve dat de temp. verder daalt bij stand 3. Pomp staat op stand 2;
- Verhogen min. temp. van het CV water via de Isense thermostaat. Deze ingesteld op op min. 55 °C , max. 65 °C. Hoger niet geprobeerd zou de temperatuur graag rond de 60 °C willen houden;
- Debiet CV pomp verhogen; volgens de Remeha handleiding is dit een aan/uit pomp dus ik denk dat dit geen optie is.

Als één van de laatste opties denk ik aan het vergroten van de leidingdiameter naar de verdeler. Deze leiding heeft de laatste meters een diameter van 15 mm. Nou lees ik vaak dat als vuistregels gebruikt kan worden dat tot +- 5 groepen een leiding van 15 mm voldoende is.


Ik vraag mij echter af of dit geen uitzondering op de regel is. Zou een leiding van 22 mm tot aan de verdeler helpen om de temperatuur in de aanvoerbalk van de verdeler te kunnen verhogen naar 35-40°C door een hoger aanvoerdebiet van de CV?

IMG_20200610_200418.jpg
 

Kluskoppel

  • #2
Wat meet je aan temperaturen? Makkelijkste is een IR-thermometer en dan even een stukje zwarte PVC-tape of een stukje schilderstape op de leiding plakken (anders kan een IR-thermometer het niet betrouwbaar meten). Met name interessant is dan de aanvoer- en retourleiding rechtstreeks onder de ketel en de twee stalen buizen bovenop de verdeler. Met die informatie kunnen we beter vaststellen wat er mis gaat. Als je vlak voor de verdeler ook maar lage temperatuur hebt dan hoef je het iig niet in de verdeler te zoeken.

N.B. Die twee buizen bovenuit je verdeler is ook niet ideaal zo, er kan lucht in blijven hangen. Heb net twee week terug zelf een verdeler aangesloten en een ontluchtingsknie geplaatst ipv de buis te buigen. Op die manier kun je de evt. aanwezige lucht eruit laten. Of zit er wellicht buiten beeld op een hoger punt nog een ontluchtingsmogelijkheid?

Wat misschien nog een trucje is om te bepalen of het aan de capaciteit van de aanvoerleiding ligt: misschien een aantal groepen dichtdraaien? Als de temperatuur dan wel ineens omhoog schiet dan is het antwoord waarschijnlijk een te kleine diameter. Maar goed, dan zou ik ook verwachten dat met alle groepen gewoon normaal open de aanvoerleiding flink warm is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Oude installatie..... Kijk eerst eens of de thermostaatkraan wel helemaal open gaat, en dan bedoel ik het binnenwerk, niet de knop.
Knop eraf en dan kijken hoe het gaat, en of de stift wel helemaal naar buiten gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Kluskoppel

mhriet

  • #4
Bedankt voor jullie reacties!

Ondanks de buitentemperaturen op het moment toch even (kort) bovenstaande getest. Als ik twee groepen afsluit loopt de temperatuur direct op naar 36 graden in de aanvoerbalk ipv de reguliere 30-32 gr. maximaal. Redelijk korte test, maar bij het openen van de overige groepen loopt de temperatuur direct terug en blijft dan weer steken. Niet langdurig getest maar ik neem aan dat ik een defecte thermostaatkraan wel kan uitsluiten.

Als ik de knop van de thermostaatkraan draai lijkt de stift volledig naar buiten te komen. Met wat kracht kan ik deze ook een stukje indrukken.

De pompschakelaar geeft meestal een temperatuur aan van ca. 50 gr. op de aanvoerleiding, de uitgaande leiding voelt koud. Op de Isense thermostaat kan ik de aanvoertemperatuur aflezen, ik heb dit nog niet gecontroleerd met de werkelijkheid moet ik zeggen. Zal dit binnenkort even een keer doen. Volgens de aangegeven temp. op de Isense moduleert deze netjes tussen 55gr en 65gr.

Qua ontluchting zit er op zolder een voorziening, vanaf de verdeler gaat er een leiding naar zolder om vervolgens daar nog een meter of 7 horizontaal af te leggen naar de CV. Hier is dus wel wat verbetering mogelijk.

Zou dit een oorzaak kunnen zijn?
 

mhriet

  • #5
Even een update mocht iemand deze problemen ook ervaren.

Ik heb inmiddels de verdeler vervangen voor een nieuwe Therminon composite LTV verdeler.

Na demontage van de oude unit toch even op zoek gegaan naar eventuele problemen. Hierbij merk ik dat doorblazen door de thermostaat (ook in stand 6) lastig gaat. Na demontage van het binnenwerk zie ik dat het rubbertje niet recht zat. Alles recht terug geplaatst en vervolgens kan ik de verdeler doorblazen zonder weerstand.

Uiteraard ga ik niet meer testen of dit de oplossing is bij de oude verdeler maar dit zal ongetwijfeld helpen!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
Is de ketel wel aangepast op ltv? Dus max aanvoertemp begrenst en een beveiliging op de aanvoer mocht de 3wegklep defect raken? En denk ook aan een bypass in de installatie tenzij de doorstroom al op een andere manier gewaarborgd is
 
  • Like
Waarderingen: mhriet

mhriet

  • #7
Het is een verdeler met eigen thermostaat en pomp. Zie bijgaande foto. Inderdaad ook direct een bypass gemonteerd.

De maximale aanvoer temperatuur op de ketel is ingesteld op 55 gr.

IMG_20200830_095928.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Je hebt nu een energie zuinige pomp er in zitten, je mag je pompschakeling laten vervallen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
De pompschakeling is misschien een verkeerde benaming, deze kan ook gebruikt worden
om de pomp uit te schakelen als de aanvoer te koud is om de vloerverwarming op temperatuur
te houden. Als de aanvoer koud is dan wordt de pomp uitgeschakeld om de vloer juist niet af te
laten koelen door het koude water uit de aanvoer (b.v. in nacht stand).
Dat is een andere benadering, en zo wordt het bij de vloerverwarming die wij hebben uitgelegd.
 
  • Like
Waarderingen: Kluskoppel

Auto-Geen

  • #10
Ook een energiezuinige pomp gebruikt stroom. Als je de pompschakelaar toch heb, lekker laten zitten.
 

Jerry132642

  • #11
mhriet schreef:
Even een update mocht iemand deze problemen ook ervaren.

Ik heb inmiddels de verdeler vervangen voor een nieuwe Therminon composite LTV verdeler.
Is hiermee jouw probleem opgelost?
Momenteel zit ik in dezelfde situatie..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

mhriet

  • #12
Ja bij mij opgelost. Al had een nieuwe thermostaatkraan (en misschiem pomp) ook voldoende kunnen zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu