CV ketel verplaatsen - niet-gebalanceerd debiet - advies?

Pierre148

  • #1
Hey Klusideeërs,

Top forum hier!

Mijn vloerketel van de 20ste eeuw gaat de deur uit, net zoals mijn (open) gasgeiser... Ze worden vervangen door een combi-condensatieketel.

De (oude) installatie was relatief gebalanceerd, met vanop de zolder twee takken van 14m (10m hoogteverschil), waarvan een stuk in 22mm koper met 15mm vanaf de 1ste verdieping naar de radiatoren op het gelijkvloers. Op 1 tak is er een aftakking van 15mm naar de achterbouw.

De nieuwe ketel van 35kW komt nu op het 1ste verdiep in de achterbouw, met een afstand van 9m (horizontaal) tot 1 van de 2 takken.

Er is ongeveer 27kW geïnstalleerd verwarmingsvermogen met telkens 2 radiatoren op elk verdiep (3 verdiepingen + zolder = 8 radiatoren) en nog eens 1 op elk verdiep in de achterbouw (2 verdiepingen = 2 radiatoren).

Om de nieuwe ketel "zo goed mogelijk" aan te sluiten, welke optie neem ik dan:

A) Meerlagenbuis 26mm (9m) tot aan bestaande 22mm tak naar boven? (voorkeuroplossing, want 32mm is niet echt flexibel meer en dus moeilijk te plaatsen in mijn situatie)

B) Meerlagenbuis 32mm (9m) + 28mm koperen tak naar boven (de 22mm dus over 7m vervangen) om daar weer op bestaande 22mm koper over de zoldervloer te gaan en verder 22mm terug naar beneden?

C) ???

Ik zou met 1 collector werken onder mijn ketel.
Van hieruit deze grotere leiding laten vertrekken + de 2 radiatoren in de achterbouw met aparte lussen hierop aansluiten.

Alvast bedankt voor jullie advies en tips!
 

Pierre148

  • #2
Niet onbelangrijk detail :wink: :

Elke verdieping is 1 open ruimte.
 

Marcn88

  • #3
De aanvoer en retour kan dmv 25 of 26mm meerlagenbuis, 27kw afgifte vermogen is vrij fors is dit daadwerkelijk uitgerekend of is dit gegokt?
Vergeet niet om meteen de kranen te vervangen voor dubbel instelbare kranen of zijn deze reeds aanwezig? Dit om e.e.a zometeen goed in te kunnen regelen.
Plaats het liefst ook een vuilvanger in de retourleiding onder de ketel en spoel de installatie het liefst eerst door, zo voorkom je defecten in de nieuwe ketel.
 

Pierre148

  • #4
Dank voor de reactie Marcn88!

Je advies voor 26mm klopt volledig.
Ik heb ondertussen ook contact gehad met de leverancier van meerlagenbuis die dit bevestigd.
Groter is absoluut geen meerwaarde en is niet meer flexibel te noemen, dus bemoeilijkt sterk de installatie.

27kW warmtevermogen is inderdaad fors en te groot.
De berekening heb ik een tijd geleden gedaan, maar ik dacht dat ik maar 21kW nodig had.
MAAR ik gebruik deze ook voor het sanitair warm water, waardoor ik de "volgende" standaardgrootte moest kiezen van ketel.
Daarbij is de ketel ook sterk modulerend, is het prijsverschil erg klein en de uitwendige grootte gelijk, dus geen reden om kleiner te kiezen dus.

Vuilvanger / vuilafscheider met magneet zal worden geïnstalleerd. Ook zeer goed advies, bedankt!

Spoelen van de installatie wordt ook voorzien.

Microbel ontluchter ook (op de aanvoerleiding / warmste punt, dus vlakbij de ketel), al heb ik begrepen dat bij een oude installatie het nut hiervan wordt betwist.
Er zouden namelijk toch altijd wel ergens zuurstoflekken aanwezig zijn.
Het alternatief (anticorrosieproduct in het verwarmingswater) zie ik niet zitten. Als er dan eens een lek is, dan is het probleem potentieel veel groter en bijvullen (al zou dat bij een goede installatie niet nodig moeten zijn) geeft verdunning, die ook moet worden "beheerst".

Het advies van de dubbel instelbare kranen is volledig nieuw voor mij.
Dit ga ik verder onderzoeken.
 

Marcn88

  • #5
De dubbel instebare kranen zijn er om het debiet over de radiatoren te kunnen instellen, water kiest altijd de weg van de minste weerstand dit is dus de radiator die als eerste na de ketel komt.
Deze heeft dus de minste weerstand en zal de grootste flow over de radiator hebben met als gevolg een zeer snel stijgende retour temperatuur waardoor de ketel meteen terug moduleert en bij de moderne toestelllen moduleert de pomp ook mee en wordt de rest van de radiatoren niet of slecht warm.
Vandaar dus de dubbelinstelbare kranen om de maximale flow over de radiatoren in te stellen, als dit eenmaal goed is ingesteld kan de radiator normaal open en dicht gezet worden waarbij het maximale debiet niet overschreden kan worden en de delta t in de installatie gewaarborgd blijft wat zorgt voor een goed werkend cv systeem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu