Dampwerende folie op houten verdiepingsvloer?

Lonne

  • #1
Ik huur een bovenwoning uit 1950 met in een kamer een houten ondervloer (met kleden erop), in de andere kamers ligt laminaat. Nu heb ik sinds kort wiet rokende onderburen, en de stank trekt zodra ze gaan roken mijn huis in. Ik wil nu in de kamer met de ondervloer dampwerende folie gaan leggen, dikke spaanplaten van houtvezel en daarop dik laminaat. Ik hoop dat de folie de geur wat kan tegenhouden. Alle naden en kieren ga ik ook dichtkitten. Ik heb drie vragen:

- Heeft iemand misschien nog betere suggesties?

- Kan een folielaag problemen geven in verband met condensatie? Beneden wordt normaal gestookt en er zit geen badkamer onder die vloer.

- Is het handig om de spaanplaten na het leggen met tape aan elkaar vast te maken, zodat er minder kieren zijn waar de geur doorheen kan? Of moet er juist een klein beetje (paar millimeter) ruimte tussen die platen blijven zitten?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik heb deze vraag even afgesplitst van de andere oude vraag, want dat was topic kapen, en niet gewenst op dit forum.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Op de planken een goede kwaliteit folie leggen is voldoende, dikke houten platen er nog op is zonde van het geld want het helpt niets extra, op de folie een ondervloer voor het laminaat leggen is genoeg.
Het belangrijkste is het goed afdichten van de randen van de folie tegen de wanden.

Misschien kunt u de onderburen overhalen alle naden bij de wanden bij het plafond dicht te kitten en goed te ventileren, dat helpt waarschijnlijk het meeste.
 

Lonne

  • #4
@Jan, bedankt voor je reactie. Ik had dampwerende folie gekocht bij een bouwmarkt, en wilde die dubbel leggen. Is dat afdoende? Of kan ik beter een andere folie leggen, en weet je ook welke?
Ik heb de indruk dat het folie bij de meeste bouwmarkten ongeveer hetzelfde is. Je hebt ook nog landbouwfolie, is dat een andere soort en is dat beter?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Die dampwerende folie is goed.
 

Lonne

  • #6
Die van de bouwmarkt dus?
 

Bouwknots

  • #7
Kijk ook even in je meterkast of alle leidingdoorvoeren goed gedicht zijn. Meterkasten bevinden zich vaak recht boven elkaar en de leidingdoorvoeren worden meestal niet goed afgedicht, gewoon luiigheid van die bouwvakkers :D :D

Don't worry be happy man :P
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ja, die van de bouwmarkt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bouwknots schreef:
Meterkasten bevinden zich vaak recht boven elkaar en de leidingdoorvoeren worden meestal niet goed afgedicht, gewoon luiigheid van die bouwvakkers :D :D

Don't worry be happy man :P
Bouwvakkers uit 1950. :lol:
 

Lonne

  • #10
Stel dat de nieuwe vloer niet voldoende gaat helpen tegen de stank (en tegen de geluidsoverlast van dreunende bassen van muziek en tv), is het dan een optie om de vloer te laten isoleren?

Of kun je beter iets doen in de woning van de onderburen? Een zwevend plafond aanbrengen?

Dit zou overigens via de Woningbouw moeten gaan, het is voor mij niet te betalen. Het is een lastige situatie, de stank is heel erg en de geluidsoverlast is meestal net op de grens.

Met de bewoner is al meerdere malen gesproken, door mij en door de Woningbouw. Dit heeft verder geen zin. Hij mag gewoon blowen en tot een bepaalde grens herrie maken. De Woningbouw houdt het op 'een lastige situatie, die lang kan gaan duren'.

Verhuizen is geen optie voor mij, ik maak qua woonpunten geen kans.

Heeft iemand advies over isoleren? Het gaat dus om een houten ondervloer op draagbalken. De onderburen hebben een hardboard plafond, wel goed dichtgeverfd. Ventileren doen ze af en toe, maar de aanvoer van wietstank is dusdanig dat dat niet helpt.

Alvast bedankt voor reacties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Zo te lezen tasten uw buren uw woongenot aan, dat is iets voor de woningstichting om dat op te lossen.
U kunt juridisch advies in winnen b.v. bij de jurofoon of een rechtswinkel.
 

Lonne

  • #12
Bedankt, Jan! Het is juist wat je zegt, maar ik ben al twee keer bij de Woningbouw geweest, zij zeggen tot dusver dat de bewoner in principe alles mag wat hij doet (meerdere malen per dag zware wiet roken met vrienden, luide muziek draaien, tv aan met de bassen voluit, etc.) Ze zeggen dus dat het 'een lastige situatie is, en lang kan gaan duren voordat er een oplossing gevonden kan worden'.
Isoleren doen ze niet, dat 'mag niet van de baas'. Ik heb dus net een brief naar de directrice van de Woningbouw geschreven met nogmaals het zeer dringende verzoek om isolatie van het huis van mijn onderbuurman en/of van mijn huis. Het is al twee maanden (sinds hij daar woont) rampzalig, ik loop te hoesten van de wietdampen en heb oordoppen in voor de herrie.

De politie kent de bewoner en zijn vrienden en is zeer betrokken, maar kan pas iets doen als ze echt over de schreef gaan.

Het leek me goed te informeren naar oplossingen. Ik leef zelf van het minimum en kan de nieuwe vloer niet eens betalen, laat staan isolatie.

Als de Woningbouw weigert hier iets aan te doen (woongenot is al maanden ver te zoeken) ga ik het denk ik onder de aandacht van de media brengen. Ik zou anders de vierde bewoner worden in deze straat die acuut moet verhuizen of de vernieling in draait vanwege onaangepaste, asociale of criminele buren. (Verhuizen is voor mij overigens geen optie, ik heb veel te weinig woonpunten en krijg geen urgentie van de Woningbouw.)

Als iemand nog ideeën heeft, graag!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Als ze aan de onderkant niet willen isoleren, kan je zelf een zwevende dekvloer maken. Je voorgestelde plan voer je uit, met een laag isolatie onder de spaanplaat. Het zal vast wel wat helpen, maar geeft geen garantie. Elk kiertje is een zwak punt, dus probeer zo zorgvuldig mogelijk te werken.

Isolatieplaten en andere materialen kan je goed tweedehands vinden.
 

Lonne

  • #14
Bedankt! Ik wilde als isolatie een dubbele laag dampwerende folie leggen, dan de spaanplaat (die heb ik al) en dan het laminaat. En inderdaad alle kieren dichtkitten.
Is dampwerende folie een goede isolatie, of zijn er betere? (Ik heb eerder dampwerende folie en alufolie met zo'n schuimlaag vergeleken en advies gevraagd aan verkopers, maar kwam toch op de dampwerende plastic folie uit.)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Let op met het afdichten van die dampwerende folie. PE staat erom bekend dat er niet veel lijmen of kitten op hechten.
Zelf zou ik die folie iets opzetten tegen de muur en met een kit en de plint afsluiten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Met isolatie bedoel ik een laag (bijvoorbeeld) EPS. Folie is geen isolatie.
 

Lonne

  • #17
Bedankt voor de tips!
Ik zal eens googlen op EPS, daar heb ik nog weinig verkopers over gehoord. Houdt EPS ook stank tegen? En geluid? En hoe dik zijn die platen meestal?
En komt bv. EPS dan op de dampwerende folie te liggen en daarop de spaanplaten? (Mogelijk wordt de vloer dan te hoog!)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
De folie helemaal onderop en omhoog laten steken tegen de muur, zoals eerder geschreven dan de plint er tegenaan.
De folie houdt de lucht van onderaf wel tegen, meer dan de folie tegen luchtjes is niet nodig.
Het beste tegen lawaai is het isoleren van het plafond bij de onderburen, alle andere vormen helpen lang niet zoveel.
De vloer komt een stukje hoger bij gebruik van EPS, 10 mm is de dunste plaat.
Er is ook geluidsisolerende ondervloer op de markt dat goedgekeurd is voor flats, dat is veel dunner.

De opbouw wordt dan, eerst de folie tegen de luchtjes, dan de spaanplaten, dan de geluidsisolerende ondervloer en dan het laminaat.
 

Lonne

  • #19
Jan, bedankt!

Als de dunste EPS-plaat 10 mm is, wordt de vloer te hoog, ik heb voor een toevoeging maximaal 4 mm over.
Die geluidsisolerende laag, is dat van dat alufolie met schuim? Helpt dat ook echt voor geluid van beneden naar boven, of is het meer voor geluid van boven naar beneden?

Inderdaad zou het beter zijn in de woning van de onderburen iets aan te passen. Ik ga zeker nog proberen om dat te bewerkstelligen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Er zijn verschillende uitvoeringen die ook in dikte verschillen, vraag er naar bij de bouwmarkt of bij een parkethandel.
Ze helpen naar beide kanten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu