Dampscherm plaatsen tussen plafond badkamer en bergzolder? schuin dak

Scratch

  • #1
Afgesplitst van dit topic - mod

Ik heb eenzelfde soort situatie. Dit antwoord heeft mij zeker al een eind op weg geholpen. Echter, grenst mijn badkamer aan een stuk schuin dak. Nadat ik mij even verdiept heb in de materie raak ik eigenlijk een beetje verward.

Ik wilde tegen mijn dak van de badkamer een dampdichte folie plaatsen. Omdat de ruimte boven de badkamer een vliering is, zal van condensvorming weinig sprake zijn, omdat dit één ruimte binnen het huis is. Daarnaast begrijp ik nu dat je dampdichte folie tegen isolatie materiaal plaatst. Daar komt dan weer houten beplating en daarop de afwerking.

Mijn situatie is net even anders. Bij mij zit namelijk de isolatie niet aan de binnenzijde, maar aan de buitenzijde van het dak. Van binnen naar buiten gezien is de opbouw als volgt: 16 mm multiplex; opgespoten PUR schuim; rachels / panlatten en dakpannen. Als je dus een dakpan er afhaalt van buiten, kijk je dus direct op de isolatie.

Ik wilde het nu als volgt doen. Tegen multiplex wilde ik rachels plaatsen. Daar tegen de dampdichte folie, en daar dan groene gipsplaat of een XPS plaat. Ik twijfel nu of dit correct is, omdat de dampdichte folie niet direct tegen isolatie is geplaatst. Voor de ervaring deskundigen onder ons, doe ik dit correct? Ik heb even een schets toegevoegd van mijn situatie

Alvast bedankt voor jullie hulp!

1625521007567.png


1625521065227.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Omdat de XPS de dampdichtste laag is in de constructie is een dampremmende laag niet nodig.
 

Scratch

  • #3
Kijk, dat is een bruikbaar antwoord.

En als ik kies voor groene gipsplaat, dan is het denk ik wel verstandiger om een dampwerende folie toe te passen?

Ik was zelf in de verwarring dat dampremmende- of damwerende folie alleen nut heeft wanneer direct tegen isolatie geplaatst wordt. Omdat je dit namelijk ook altijd terug ziet in filmpjes en uitleg van fabrikanten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu