Dakisolatie type dampscherm en materiaal kiezen

Poff12

 • #1
Beste forumleden,


Ik wil met onze zolder aan de slag, maar ik loop vast op het maken van de juiste keuze voor het isolatiemateriaal en het eventueel bijhorende dampscherm. Keuzes beginnen natuurlijk met de vraag wat er nu precies inzit aan isolatiemateriaal en afwerking. Vooropgesteld, in de zolder komt een slaapkamer en een badkamer.

Volgens het boekje van de bouwer (1986): “Het schuine dak bestaat uit een geïsoleerde sporenkap met binnenbekleding van gipsvezelplaat. De Rc-waarde bedraagt 2,1 m2K/W.” Het isolatiemateriaal staat niet gespecificeerd. Als ik een pan opschuif zie ik tussen de gordingen een vlak materiaal dat ik met mijn vinger kan induwen, soort pur lijkt het. Dit materiaal is tussen de gordingen kierdicht gemaakt met pur. Over het materiaal lijkt een soort (oranje) coating te zijn aangebracht. Ik heb een foto vanuit de bouw gevonden die jullie hieronder zien.
 1. Welk isolatiemateriaal is hier gebruikt?

Ik wil van binnenuit gaat isoleren. Zodanig dat we in de winter niet meer wegvriezen en in de zomer niet meer smelten. Het is nu echt verschrikkelijk. Maar omdat er een slaapkamer en een badkamer in komt, vrees ik een beetje voor de dampwerking. Ik wil niet dat de gordingen wegrotten. Omdat ik ook niet te veel ruimteverlies wil, zit ik te denken om 10cm dikke PIR platen te gebruiken. Die hebben een Rc-waarde van circa 5, waarmee het totaal op circa 7 zou moeten komen.
 1. Is 7 behaaglijk genoeg?
 2. Moet ik eerst een dampfolie aanbrengen gezien de bestemming van de zolder en het huidige isolatiemateriaal?
 3. Zo ja, welk type folie moet ik dan nemen?
 4. Is er nog een type PIR plaat die de beste keuze is? De eindafwerking wordt in principe stuc.

Hartelijk dank alvast voor het meedenken!

buitenisolatie.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marc1995

  • #2
  1. Ik zou eens op ubakus.com kijken. Daar zie je wat de temperatuur buiten in binnen wordt, afhankelijk van je Rc waarde etc.
   

  Poff12

  • #3
  Hi Marc, dank voor je reactie. Die site ken ik en kom ik niet echt uit. Mede omdat ik niet precies weet welk isomateriaal is gebruikt, hoe dik etc. Vandaar mijn vragen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Dikte kan je zelf opmeten, vanaf buiten, of bij het dakraam.
  Die bouwfoto is van te ver weg.
  soort pur lijkt het. pur zou goed kunnen
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Je weet nu wel wat je hier op het forum zou moeten opgeven.
   

  Poff12

  • #6
  Laten we uitgaan van 7 cm pur op gipsvezelplaten, komt ook overeen met de Rc-waarde van de bouwer. Ik wil van binnenuit isoleren. Iemand tips of expertise over welke folie te gebruiken als ik wil afwerken met PIR platen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu