Dampscherm niet toegepast bij koud dak constructie

Bvbba

  • #1
Hallo klussers,

Vorig jaar hebben wij in ons aangekochte huis het plafond in de aanbouw vervangen. Maw: oude gipsplaten en isolate verwijderd en vervangen door nieuwe materialen. Hierbij is gebruik gemaakt van de rockwool met aan een kant alu folie. Destijds hebben wij er niet bij stil gestaan (beginnend klusser ) dat bij dit soort constructies eerst een dampscherm aan de warme kant geplaatst dient te worden alvorens gipsplaten te monteren.

Wij hebben nu dus een plat balken dak met bovenop bitumen en kiezel. Vervolgens van onder rockwool en afgedekt met gipsplaten welke gestucked zijn. Het betreft hier het dak boven onze keuken van ongeveer 15 m2.

Voordat ik enige stappen ga ondernemen hoop ik hier eerst advies in te winnen. Wellicht maak ik onnodig ongerust na aanleiding van de horrorverhalen van rottende balken etc ?

Alvast bedankt !!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lastig je kan al vast wat inventariseren.
Zijn er op het dak doorvoeren geplaatst, ik bedoel zou je via zo'n pij de onderkant van de dakvloer kunnen voelen.
Heb je bij het aanbrengen van de isolatie de naden van de aluminiumfolie getaped. Is dat nauwkeurig gedaan?

Hoe oud schat je dat de woning en de dakbedekking is?
 

Bvbba

  • #3
Bedankt voor je reactie. De woning is van 1974, vorig jaar is er nieuwe dakbedekking opgekomen. Bij het aanbrengen van de isolatie zijn de naden niet getaped, deze is tussen de balken gelegd.

Er is 1 dakdoorvoer geplaatst tbv afzuigkap. Je bedoelt om te voelen of de dakvloer vochtig is ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ja dat bedoel ik. Soms kan je met je hand in de pijp van de doorvoer en dan zou je kunnen voelen of het dakbeschot aan de onderzijde nat is. Heeft nu geen zin. Dat moet je doen als het rond 3 tot 5 graden boven nul is. Lager is nog beter maar rond die temperatuur kan het vocht probleem beginnen.
 

Bvbba

  • #5
Zou ventilatie van bovenaf geen optie zijn ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat word het ook niet. Veel ventileren is verlies van warmte. Deze methode van isoleren wordt niet voor niets afgeraden.

Voorlopig monitoren en regelmatig even voelen wanneer het dakbeschot nat gaat aanvoelen. Let op het is geen garantie dat er op andere plekken onder het dak condens ontstaat. Voel je snel vocht aan de onderzijde van de dakvloer is het goed fout.
 

Evelien123

  • #7
Goedemorgen,
Wij hebben helaas dezelfde ‘fout’ gemaakt bij ons platte dak. Hoe hebben jullie dit uiteindelijk aangepakt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu