Dampscherm badkamer schuin dak

Hallo,

Momenteel druk bezig met de verbouwing van de badkamer. Nu zit ik met de volgende situatie waar ik nog twijfels over heb. Een deel van de badkamer heeft een schuin dak. Nu wil ik dit opvullen met glaswol en gedeeltelijk (alleen het schuine stuk) afplakken met dampdichte folie. Echter ben ik bang dat als er toch vocht doorheen komt dit tussen het dampdichte folie en het dampdichte Eterniet komt te zitten en er vocht problemen ontstaan. Maak ik me terecht zorgen? Zou het kunnen helpen om bij de paarse pijl gaten van ongeveer 25mm te boren met een pvc pijpje er doorheen voor wat ventilatie?

Daarnaast vraag ik me ook af of het handig is om het dampdichte folie over het gehele plafond door te trekken of toch alleen het schuine stuk af plakken?

Onderstaand een afbeelding van de huidige situatie en een afbeeldingen van de situatie hoe ik het wil gaan uitvoeren.

huidige situatie.png

nieuwe situatie.png
 
Ventilatie maakt alleen maar de isolatie slechter, dit is iets wat men al lang niet meer doet. Ik denk dat de eternitplaten sowieso enigszins dampopen zijn (ik weet niet welke je hebt of hoe je weet dat ze dampdicht zijn?). Gewoon zo goed mogelijk folie aanbrengen met aandacht voor de gording. Nauwkeurig werken, de hoeveelheid vocht die je in een badkamer produceert is niet te onderschatten.
 
Die eternitplaten zijn bedoeld als dampopen onderdakplaten. Vroeger, meer dan 25 jaar geleden zat er asbest in hun samenstelling. Later zijn ze verplicht gemaakt zonder asbest in hun samenstelling maar nog altijd dampopen.
Verder volkomen eens met Edwinn.
 
Contact gezocht met een bekend isolatie bedrijf. Die vertelde mij dat hun eterniet als dampdicht beschouwen. Bij een dampdichte folie zou ik het isolatiemateriaal opsluiten.

Met goed aanbrengen bedoel je alle kieren zo goed mogelijk dicht maken denk ik?
Is het nog verstandig om de dampdichte folie door te trekken tot onder de zoldervloer?
 
Die vertelde mij dat hun eterniet als dampdicht beschouwen.
Even gekeken voor je maar er zijn nogal wat producten van eternit. Echter er zat geen damdicht type bij.
Waarom een deel klimaatfolie en een deel dampdicht. Wat moet je met het spul wat je overhoud.
Het deel dak van je badkamer kan je beter zo dik mogelijk isoleren hoe warmer het plafond des te minder kans op condens.
 
10,05 cmDamprem sd=1000,2200,002100,00-
27 cmGlaswolle WLG0350,0352,0000,07-
31 cmEternit Eterplan0,5800,0172,40-
Dit zegt een bekend simulatie programma erover:
Het gaat om de kolom die begint met 100, dat zijn de µd-waarde.
Eternit is een stuk dampdichter dan glaswol, maar een goeie damprem is vele malen dampdichter. (sd waarde 100 is flink, maar sd 20 is in dit geval ook al prima, sd10 gaat zelfs goed, maar met een betere folie minder kans op fouten die invloed hebben)

Klimaatfolie is nergens voor nodig en in de badkamer zelfs af te raden.

Als je ons niet gelooft:
Met de eterniet vochtig met een plantenspuit. Plak er doorzichtig folie overheen en kijk hoe lang het duurt voordat het droog is. Als het bijna dampdicht zou zijn, dan zou dat heel lang duren, maar dat is het niet, dus het zal snel gaan, helemaal met deze temperaturen.

ps. hoeveel cm glaswol komt erin? Als dat minder dan 20 cm is, zou ik eens naar PIR kijken. Heb je meteen geen folie nodig.
 
Het gaat om eterniet platen uit 1958, waarschijnlijk dus asbest houdend. In een ander topic kwam ik tegen dat de platen met asbest iets dampdichter zouden zijn. De een zegt weer damp open de ander damp dicht, en als een van de grootste isolatie winkels dan ook nog dampdicht/dampremmend zegt.

Maar die waardes uit dat programma zeggen ten minste wel iets, waarvoor dank!

De spant is 7cm, probleem is dat de eterniet platen een beetje doorzakken waardoor 7cm pir plaat uit zal steken. Dan zou ik 6cm pir plaat moeten pakken maar daarmee creëer ik dan holle ruimtes.

Is het nog aan te raden om het gehele badkamer plafond van dampdichte folie te voorzien?

Ik ga die test met water en een broodzakje eens uitvoeren.

fotooooo.jpg
 
Zie ik het goed of wat ben je tegen gekomen bij het slopen.
Mijn indruk is dat er geen dampremmende laag voor de glaswol was aangebracht. Zie tekening twee.
Klopt dit.
 
Voorheen zat hier niks. Geen isolatie alleen maar houten schrootjes. De isolatie die je ziet heb ik er zelf al tussen gestopt. In de hoek heb ik een stuk isolatie weggehaald zodat je de eterniet plaat ziet zitten.

met de afbeelding huidige situatie bedoel ik eigenlijk dat ik dit al klaar heb. Dus de vliering is al in zijn geheel geïsoleerd vorige jaar. De isolatie in de badkamer zit er al gedeeltelijk maar dit kan ik nog veranderen/verwijderen.
 
Duidelijk. Het is goed te zien dat het eternit een paar keer flink nat is geweest.
Als er alleen een gipsplaat heeft gezeten zie je dat de hoeveelheid vocht die door het gips kon trekken groter was dan die door het eternit. Daar bleef dan een deel van het vocht hangen. Zelfs zoveel dat het op lekkage is gaan lijken.
 
Vergeten te melden, het lijkt op een natte plek maar daar heeft een wespennest gezeten. Tussen de eterniet plaat en de buitenmuur heeft over de hele lengte ook een flinke kier van 3cm gezeten(je keek zo naar buiten) deze heb ik dicht gemaakt ivm ongedierte.
IMG_7388.png
 
Op wespen en muizen die door de isolatie heen vreten (en door je dampscherm....) zit je niet te wachten. Goed idee dus om dat eerst aan te pakken. Ventilatie tussen de platen heb je toch niet nodig omdat de platen niet dampdicht zijn, het is zelfs beter om de kieren te dichten, liefst met gaas o.i.d. daar waar ze wat breder zijn.
 
10,05 cmDamprem sd=1000,2200,002100,00-27 cmGlaswolle WLG0350,0352,0000,07-31 cmEternit Eterplan0,5800,0172,40- Dit zegt een bekend simulatie programma erover:
Het gaat om de kolom die begint met 100, dat zijn de µd-waarde.
Eternit is een stuk dampdichter dan glaswol, maar een goeie damprem is vele malen dampdichter. (sd waarde 100 is flink, maar sd 20 is in dit geval ook al prima, sd10 gaat zelfs goed, maar met een betere folie minder kans op fouten die invloed hebben)

Klimaatfolie is nergens voor nodig en in de badkamer zelfs af te raden.
Om de puntjes op de I te zetten: Wellicht gaat het over onderdakplaten van eternet (menuiserite) die slechts 3 mm dik zijn en niet over Eterplan van 1 cm. De dampopenheid zou bij de eerste veel groter kunnen zijn dan bij de tweede.
Hoe dan ook, een vergelijking met de dampopenheid van de isolatie heeft weinig zin. De hoofdzaak is dat de opbouw aan de warme kant van de isolatie minder dampopen is dan aan de buitenkant.
Als je een dampscherm voorziet aan de binnenkant dan is aan die voorwaarde zeker voldaan, zowel met eterplan van 1 cm als met menuiserite van 3 mm.
 
Als de isolatie ruim dampdichter dan de eterniet zou zijn, dan is een dampscherm niet nodig.
Een dampdichte isolatie folie is daarom ook een veilige optie.
 
Als de isolatie ruim dampdichter dan de eterniet zou zijn, dan is een dampscherm niet nodig.
Een dampdichte isolatie folie is daarom ook een veilige optie.
In principe klopt dat, op voorwaarde dat die isolatieplaten dan op de naden en overgangen naar andere materialen ook overal dampdicht worden afgekleefd.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu